36 10 In verband met de inwerkingtreding b. Bier. 2. Azijn. MEDEDEELINGEN OMTRENT DE BEVINDINGEN BIJ HET TOEZICHT OP WAREN. ui. van het Wijnbesluit op 1. Alcoholhou- dende dranken. J Januari 1930 is dit jaar meer aandacht geschonken aan het onderzoek van wijn dan vorige jaren. Het onderzoek heeft zich tot nog toe in hoofdzaak bepaald tot z.g. likeurwijnen en roode Bordeaux-wijnen, als zijnde de meest gebruikte wijnsoorten. Bij het onderzoek bleek, dat de wijnen, welke als „port” waren aan geduid, veelal niet op die aanduiding aanspraak konden maken. Vele monsters hadden niet de kenmerkende eigenschappen eigen aan dezen likeurwijn. Het alcoholgehalte was vaak te laag, soms niet hooger dan ongeveer 9 vol. proc., terwijl ver schillende monsters kunstmatig waren gekleurd of waren be deeld met een conserveermiddel, veelal benzoëzuur of boorzuur. Er waren zelfs monsters, welke ongeveer x/z gr. benzoëzuur per liter bevattenOok andere likeurwijnen als madera, sherry bleken niet aan de gestelde eischen te beantwoorden en zijn eveneens aan den handel onttrokken. Het onderzoek van roode Bordeaux-wijnen leerde, dat ook hier verscheidene voorraden ondeugdelijk bleken, omdat zij verdund waren met water en opgekleurd met een kunstmatige kleurstof. Dergelijke wijnen zijn in den regel niet houdbaar en bevatten dan ook veelal een conserveermiddel. Andere monsters wijnen waren sterk gegipst, zoodat de verkoop moest worden verboden. In totaal zijn afgekeurd 54 partijen wijn vormende te zaïnen 891 flesschen. De onderzochte monsters bier geven geen aanleiding tot op merkingen. Alleen was bij enkele monsters het extractgehalte van de stam wort wat te laag, n.l. 8.5 In verscheidene monsters azijn bleek het azijnzuurgehalte te laag, soms niet hooger dan 2 proc., zoodat de voorraden aan de consumptie moesten worden onttrokken. Andere monsters wa ren zoo sterk bezet met azijnaaltjes, dat zij als ondeugdelijk moesten worden beschouwd. Enkele monsters wijnazijn bleken kunstmatig gekleurd. Na dat de fabrikant was gewaarschuwd, is dit feit niet meer ge constateerd. De meeste monsters rozijnazijn bleken bij onderzoek te wei nig acetylmethylcarbinol te bevatten om op dien naam aan spraak te kunnen maken. Eenige monsters azijnessence bleken bij verdunning overeen komstig het voorschrift op het etiket aangegeven, minder azijn- a. Wijn. VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1930 | | pagina 776