36
10
In verband met de inwerkingtreding
b. Bier.
2. Azijn.
MEDEDEELINGEN OMTRENT DE BEVINDINGEN
BIJ HET TOEZICHT OP WAREN.
ui.
van het Wijnbesluit op
1. Alcoholhou-
dende dranken. J Januari 1930 is dit jaar meer aandacht geschonken aan het
onderzoek van wijn dan vorige jaren. Het onderzoek heeft zich
tot nog toe in hoofdzaak bepaald tot z.g. likeurwijnen en roode
Bordeaux-wijnen, als zijnde de meest gebruikte wijnsoorten. Bij
het onderzoek bleek, dat de wijnen, welke als „port” waren aan
geduid, veelal niet op die aanduiding aanspraak konden maken.
Vele monsters hadden niet de kenmerkende eigenschappen
eigen aan dezen likeurwijn. Het alcoholgehalte was vaak te
laag, soms niet hooger dan ongeveer 9 vol. proc., terwijl ver
schillende monsters kunstmatig waren gekleurd of waren be
deeld met een conserveermiddel, veelal benzoëzuur of boorzuur.
Er waren zelfs monsters, welke ongeveer x/z gr. benzoëzuur per
liter bevattenOok andere likeurwijnen als madera, sherry
bleken niet aan de gestelde eischen te beantwoorden en zijn
eveneens aan den handel onttrokken.
Het onderzoek van roode Bordeaux-wijnen leerde, dat ook
hier verscheidene voorraden ondeugdelijk bleken, omdat zij
verdund waren met water en opgekleurd met een kunstmatige
kleurstof. Dergelijke wijnen zijn in den regel niet houdbaar en
bevatten dan ook veelal een conserveermiddel. Andere monsters
wijnen waren sterk gegipst, zoodat de verkoop moest worden
verboden.
In totaal zijn afgekeurd 54 partijen wijn vormende te zaïnen
891 flesschen.
De onderzochte monsters bier geven geen aanleiding tot op
merkingen. Alleen was bij enkele monsters het extractgehalte
van de stam wort wat te laag, n.l. 8.5
In verscheidene monsters azijn bleek het azijnzuurgehalte te
laag, soms niet hooger dan 2 proc., zoodat de voorraden aan de
consumptie moesten worden onttrokken. Andere monsters wa
ren zoo sterk bezet met azijnaaltjes, dat zij als ondeugdelijk
moesten worden beschouwd.
Enkele monsters wijnazijn bleken kunstmatig gekleurd. Na
dat de fabrikant was gewaarschuwd, is dit feit niet meer ge
constateerd.
De meeste monsters rozijnazijn bleken bij onderzoek te wei
nig acetylmethylcarbinol te bevatten om op dien naam aan
spraak te kunnen maken.
Eenige monsters azijnessence bleken bij verdunning overeen
komstig het voorschrift op het etiket aangegeven, minder azijn-
a. Wijn.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.