10
29
b. Karnemelk.
e. Room.
e. Yoghurt en
melk
yoghurt.
d. Karne
melkspap.
f. Chocolade
melk.
Het aantal onderzochte monsters karnemelk bedroeg 1298. De
samenstelling was wederom zeer bevredigend, immers slechts
3,0 voldeed niet aan den eisch in het Melkbesluit gesteld (het
gehalte aan vetvrije droge stof lager dan 7,3 Het aantal mon
sters met een vtetvrije droge stof, schommelende tusschen 7,0 en
7,3 bedroeg 27 of 2,1 terwijl slechts 11 monsters een vetvrije
droge stof hadden lager dan 7,0 nl. tusschen 6,5 en 7,0
Het gemiddeld gehalte aan vetvrije droge stof van alle mon
ster’s bedroeg: 7,77
Er zijn twee proeessen-verbaal opgemaakt tegen melkver-
koopers, die karnemelk van onvoldoende samenstelling verkoch
ten, terwijl 3 waarschuwingen zijn verzonden aan bereiders van
karnemelk, wier product te veel afweek van den minimum eisch.
Van 68 monsters room bleken 10 een positieve reactie volgens
Storeh te vertoonen, zij waren derhalve niet verwarmd of bereid
uit niet voldoende verhitte melk. Tegen één verkooper, die na
gewaarschuwd te zijn, toch room in den handel bracht, welke
geen verwarming op 70 C. had ondergaan, is proces-verbaal
opgemaakt.
Het vetgehalte der monsters was voldoende en schommelde
tusschen 4057 Bij als koffieroom aangeduide room mag het
vetgehalte niet lager zijn dan 20 aan welken eisch de monsters
voldeden.
Onderzocht werden 26 monsters karnemelkspap. Zij voldeden
bijna alle aan de gestelde eischen. De hoeveelheid karnemelkbe-
standdeelen was voldoende, behalve bij één bereider aan wien een
waarschuwing is gezonden.
Yoghurt is het product uit ingedampte melk verkregen, ter
wijl melkyoghurt uit melk is bereid. In een tweetal gevallen
bleek de als yoghurt geëtiketteerde waar melkyoghurt te zijn.
In een ander geval was de melkyoghurt bereid uit melk van
ondeugdelijke samenstelling.
Chocolademelk, welke vroeger alleen door de huismoeder
werd bereid, wordt in den laatsten tijd een handelsartikel, waar
op toezicht wel gewenscht bleek. Niet alle producten bleken met
melk te zijn bereid, immers vaak was afgeroomde melk gebruikt.
Dergelijke waren dienen als chocolade-taptemelk, chocolade- af
geroomde melk resp. chocolade-ondermelk te worden aangeduid
en niet met namen, waaruit de samenstelling niet blijkt zooals:
„chocoladedrank, cacaodrank” e. d. Eenige bereiders dézer waren
zijn hierop gewezen en werden bereid gevonden de waren aan te
duiden overeenkomstig hare samenstelling of de waar met melk
in plaats van met afgeroomde melk te bereiden. Uit dit laatste
blijkt wel, dat zij de oorspronkelijke samenstelling liever niet
aan den kooper bekend maken.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.