10
12
Wijn.
b. Bier.
2. Azijn.
3. Brood.
III. MEDEDEELINGEN OMTRENT DE BEVINDINGEN
BIJ HET TOEZICHT OP WAREN.
1. Alcoholhou- Het onderzoek van
dende dranken. jaar hoofdzakelijk portwijn
a.
wijn liep over 319 monsters en betrof dit
en roode Bordeauxwijnen. Verschei
dene dezer monsters hadden niet de kenmerkende eigenschap
pen van de soort als hoedanig zij werden aangeboden; andere
monsters bleken conserveermiddelen te bevatten of waren kunst
matig gekleurd. Een partij madeira werd aan den handel ont
trokken, aangezien bij onderzoek bleek, dat de waar niet de
kenmerkende eigenschappen bezat, die zij blijkens de aanduiding
moest hebben.
Voorts zijn nog onderzocht een aantal monsters Vermouth,
Samos en Spaansche wijn.
Afgekeurd zijn 34 partijen wijn, te zamen 242 flesschen.
De onderzochte vruchtenwijnen bleken over het algemeen
deugdelijk.
Het onderzoek van bier geeft geen aanleiding tot het maken
van opmerkingen. Een enkele maal bleek het extractgehalte van
den stamwort te laag, doch bij een volgende monsterneming van
hetzelfde fabrikaat bleek dit voldoende te zijn.
Wederom werd vaak azijn aangetroffen met een belangrijk
lager gehalte aan azijnzuur dan 4 Dergelijke azijn heeft
practisch geen conserveerende werking en is dus voor vele doel
einden in de huishouding waardeloos. Veelal gaat dergelijke
slappe azijn spoedig tot bederf over, vandaar dat verscheidene
partijen azijn moesten worden afgekeurd; zij zaten met schim-
meldraden, of bevatten zeer veel azijnaaltjes.
De als azijnessence verkochte waren voldeden in den regel
aan den eisch met betrekking tot het gehalte aan azijnzuur,
nl. 80
Het aantal inspecties van bakkerijen en broodwinkels bedroeg
10661, waarbij het voorhanden brood tevens werd gewogen. Van
brood, waarvan op grond van deze wegingen in verband met
de consistentie vermoed wordt, dat het niet voldoet aan de
wettelijk vastgestelde hoeveelheid vaste stof, wordt een monster
ter onderzoek naar het laboratorium medegenomen.
Van de op het laboratorium onderzochte monsters brood
waren 77 monsters gebuild brood (waterbrood), 18 monsters
ongebuild brood, 14 monsters roggebrood en 1101 monsters melk-
brood.
Van het gebuild waterbrood bleken 12 monsters een te laag
gehalte aan droge stof te bevatten, van 4 monsters week de
hoeveelheid droog brood zooveel af van den wettelijken eisch,
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.