11 10 dien op grond van het gewicht, in verband met de consistentie van het brood, vermoed wordt, dat niet voldaan wordt aan den eiseh, voorgeschreven met betrekking tot de hoeveelheid droge stof, een maat voor de voedingswaarde van brood. Op het laboratorium zijn onderzocht 1161 brooden, nl. 61 mon sters gebuild brood (waterbrood), 15 monsters ongebuild brood, 19 monsters roggebrood, 1061 monsters melkbrood en nog enkele monsters krentenbrood. Van al deze brooden bleken slechts 9 een zoodanige afwijking van het gehalte aan droge stof te bezitten, dat proces-verbaal moest worden opgemaakt, terwijl in 4 gevallen met het zenden eener schriftelijke waarschuwing kon worden volstaan. Een regelmatig toezicht op melkbrood bleek ook dit jaar weer noodig. Immers, tegen 43 bakkers is proces-verbaal opge maakt, omdat zij melkbrood ten verkoop hadden, waarin geen of een onvoldoende hoeveelheid melk verwerkt was, terwijl aan 10 bakkers een sehriftelijke waarschuwing is gezonden. Eenige melkbrooden waren in plaats van met melk, met taptemelk en een aan melk vreemd vet bereid. Het gebruik van surrogaten van melkpoeder bereid uit magere melkpoeder, aardappelstroop en veelal buitenlandsche boter, neemt merkbaar af. Brood met dergelijke surrogaten be reid mag niet worden aangeduid als melkbrood. Roggebrood bleek niet ter conserveering met bederfwerende middelen als benzoëzuur te zijn ingesmeerd. Krentenbrood werd kunstmatig gekleurd met een gele teer- kleurstof, ten einde het het uiterlijk te geven van brood, waarin eieren of eigeel was verwerkt. Na het geven van waarschu wingen is hierin verbetering gekomen. Dank zij het toezicht is het aantreffen van bedorven cacao 4. Cacao en cho- een zeldzaamheid geworden. Enkele malen werd nog cacao aan- colade. getroffen met een gehalte aan cacaoboter aanmerkelijk lager dan de voorgeschreven 22 vet op de droge stof. De partijen werden in verzegelde bewaring gehouden, totdat de aanduiding „magere cacaopoeder” op de verpakking kon worden aan gebracht. Zoogenaamde „losse” of „uitgewogen” cacao komt in den laatsten tijd veel minder voor dan voorheen. De monsters chocolade en melkchocolade bleken alle deug delijk van samenstelling. Enkele monsters „chocolade voor diabetici” werden onder zocht. Suiker bleek afwezig, terwijl de smaak toch dusdanig was, dat het artikel als een versnapering mocht gelden. Op de verpakking van waren, aangeduid als ehoeoladepasta, VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. J

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1933 | | pagina 159