11
10
dien op grond van het gewicht, in verband met de consistentie
van het brood, vermoed wordt, dat niet voldaan wordt aan den
eiseh, voorgeschreven met betrekking tot de hoeveelheid droge
stof, een maat voor de voedingswaarde van brood.
Op het laboratorium zijn onderzocht 1161 brooden, nl. 61 mon
sters gebuild brood (waterbrood), 15 monsters ongebuild brood,
19 monsters roggebrood, 1061 monsters melkbrood en nog enkele
monsters krentenbrood.
Van al deze brooden bleken slechts 9 een zoodanige afwijking
van het gehalte aan droge stof te bezitten, dat proces-verbaal
moest worden opgemaakt, terwijl in 4 gevallen met het zenden
eener schriftelijke waarschuwing kon worden volstaan.
Een regelmatig toezicht op melkbrood bleek ook dit jaar
weer noodig. Immers, tegen 43 bakkers is proces-verbaal opge
maakt, omdat zij melkbrood ten verkoop hadden, waarin geen
of een onvoldoende hoeveelheid melk verwerkt was, terwijl aan
10 bakkers een sehriftelijke waarschuwing is gezonden. Eenige
melkbrooden waren in plaats van met melk, met taptemelk en
een aan melk vreemd vet bereid.
Het gebruik van surrogaten van melkpoeder bereid uit
magere melkpoeder, aardappelstroop en veelal buitenlandsche
boter, neemt merkbaar af. Brood met dergelijke surrogaten be
reid mag niet worden aangeduid als melkbrood.
Roggebrood bleek niet ter conserveering met bederfwerende
middelen als benzoëzuur te zijn ingesmeerd.
Krentenbrood werd kunstmatig gekleurd met een gele teer-
kleurstof, ten einde het het uiterlijk te geven van brood, waarin
eieren of eigeel was verwerkt. Na het geven van waarschu
wingen is hierin verbetering gekomen.
Dank zij het toezicht is het aantreffen van bedorven cacao 4. Cacao en cho-
een zeldzaamheid geworden. Enkele malen werd nog cacao aan- colade.
getroffen met een gehalte aan cacaoboter aanmerkelijk lager
dan de voorgeschreven 22 vet op de droge stof. De partijen
werden in verzegelde bewaring gehouden, totdat de aanduiding
„magere cacaopoeder” op de verpakking kon worden aan
gebracht.
Zoogenaamde „losse” of „uitgewogen” cacao komt in den
laatsten tijd veel minder voor dan voorheen.
De monsters chocolade en melkchocolade bleken alle deug
delijk van samenstelling.
Enkele monsters „chocolade voor diabetici” werden onder
zocht. Suiker bleek afwezig, terwijl de smaak toch dusdanig was,
dat het artikel als een versnapering mocht gelden.
Op de verpakking van waren, aangeduid als ehoeoladepasta,
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
J