11 3 in gebouwen of op terreinen verkoopen. Ook de controle op melkslijterijen nam veel tijd in beslag, vooral omdat in deze bedrijven regelmatig talrijke mutaties plaats hebben. Toch is ook deze controle uit een hygiënisch oogpunt zeer nuttig. Voor andere werkplaatsen, waar voedingsmiddelen worden behandeld, zouden scherpere eischen gewenscht zijn dan aan gegeven in het Algemeen Besluit (Warenwet); zoo speciaal voor slachtplaatsen voor pluimvee. Een onderzoek daarnaar ingesteld gaf vaak zeer onbevredigende resultaten. Deze slacht plaatsen bestaan nogal eens uit houten schuurtjes, gelegen in een tuintje, de lucht is er vaak onaangenaam, veelal doordat zij tevens dienen voor het houden van levend pluimvee, de vloeren zijn vaak zeer slecht, terwijl een schrobkolk en een lei ding voor het afvoeren van boen- en schrobwater in den regel worden gemist. In eenige gevallen zijn aanwijzingen verstrekt tot het wegnemen van misstanden. Bij een onderzoek naar de wijze van bereiden van gepasteuri seerde flesschenmelk bleek, dat zoo goed als alle bereiders gebruik maakten van een thermometer. De pasteurisatie-tempe- ratuur was in den regel ongeveer 80 C., op welke temperatuur de melk ongeveer V2 uur werd gehouden om daarna te worden af gekoeld. Eén melkverkooper heeft melk in flesschen ten ver koop, welke melk gepasteuriseerd is volgens het procédé van Dr. Stassano, waarbij de melk zeer korten tijd (ongeveer 1520 seconden) verwarmd wordt op een temperatuur van 7075 C., door haar te persen tusschen twee in elkaar passende buizen, waarin zich heet water 75 C.) bevindt. De ruimte tusschen de twee buizen is slechts 1 mm. Door den keurmeester-stalinspecteur zijn ook dit jaar weder om de stallen van melkveehouders geïnspecteerd. Hij verstrekte daarbij meermalen aanwijzingen tot het verkrijgen van betere toestanden met betrekking tot de winning en behandeling der melk en de reinheid van het vee en den stal. Deze arbeid werkt opvoedend; de melkveehouders zijn in den regel bereid de ge geven wenken op te volgen, zoodat met voldoening kan worden geconstateerd, dat langs dezen weg belangrijke verbeteringen in tal van melkveehoudersbedrijven zijn tot stand gekomen. Op grond van een onderzoek ingesteld bij 233 gezinnen (te zamen 966 personen) bedraagt het gemiddeld verbruik van melk per hoofd en per dag: 0,34 1 en van brood (wit en bruinbrood): 325 gram. Het aantal inwoners in het Keuringsgebied ’s-Gravenhage bedroeg op 1 Januari 1934: 716803 of bijna 13000 meer dan op 1 Januari 1933. VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1934 | | pagina 152