11
3
in gebouwen of op terreinen verkoopen. Ook de controle op
melkslijterijen nam veel tijd in beslag, vooral omdat in deze
bedrijven regelmatig talrijke mutaties plaats hebben. Toch
is ook deze controle uit een hygiënisch oogpunt zeer nuttig.
Voor andere werkplaatsen, waar voedingsmiddelen worden
behandeld, zouden scherpere eischen gewenscht zijn dan aan
gegeven in het Algemeen Besluit (Warenwet); zoo speciaal
voor slachtplaatsen voor pluimvee. Een onderzoek daarnaar
ingesteld gaf vaak zeer onbevredigende resultaten. Deze slacht
plaatsen bestaan nogal eens uit houten schuurtjes, gelegen
in een tuintje, de lucht is er vaak onaangenaam, veelal doordat
zij tevens dienen voor het houden van levend pluimvee, de
vloeren zijn vaak zeer slecht, terwijl een schrobkolk en een lei
ding voor het afvoeren van boen- en schrobwater in den regel
worden gemist. In eenige gevallen zijn aanwijzingen verstrekt
tot het wegnemen van misstanden.
Bij een onderzoek naar de wijze van bereiden van gepasteuri
seerde flesschenmelk bleek, dat zoo goed als alle bereiders
gebruik maakten van een thermometer. De pasteurisatie-tempe-
ratuur was in den regel ongeveer 80 C., op welke temperatuur
de melk ongeveer V2 uur werd gehouden om daarna te worden
af gekoeld. Eén melkverkooper heeft melk in flesschen ten ver
koop, welke melk gepasteuriseerd is volgens het procédé van
Dr. Stassano, waarbij de melk zeer korten tijd (ongeveer 1520
seconden) verwarmd wordt op een temperatuur van 7075 C.,
door haar te persen tusschen twee in elkaar passende buizen,
waarin zich heet water 75 C.) bevindt. De ruimte tusschen
de twee buizen is slechts 1 mm.
Door den keurmeester-stalinspecteur zijn ook dit jaar weder
om de stallen van melkveehouders geïnspecteerd. Hij verstrekte
daarbij meermalen aanwijzingen tot het verkrijgen van betere
toestanden met betrekking tot de winning en behandeling der
melk en de reinheid van het vee en den stal. Deze arbeid werkt
opvoedend; de melkveehouders zijn in den regel bereid de ge
geven wenken op te volgen, zoodat met voldoening kan worden
geconstateerd, dat langs dezen weg belangrijke verbeteringen in
tal van melkveehoudersbedrijven zijn tot stand gekomen.
Op grond van een onderzoek ingesteld bij 233 gezinnen (te
zamen 966 personen) bedraagt het gemiddeld verbruik van melk
per hoofd en per dag: 0,34 1 en van brood (wit en bruinbrood):
325 gram.
Het aantal inwoners in het Keuringsgebied ’s-Gravenhage
bedroeg op 1 Januari 1934: 716803 of bijna 13000 meer dan op
1 Januari 1933.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.