11 5 d. Advocaat. c. Vruchten wijn. zuur. Twee partijen Graves werden in beslag genomen, omdat zij conserveermiddelen bevatten. Twee partijen Spaansehe wijn waren kunstmatig gekleurd en voldeden niet aan de gestelde eischen; zij zijn eveneens aan den handel onttrokken. Eenige wijnsoorten waren onjuist aangeduid en moesten van andere etiketten worden voorzien. Een partij vruchtenwijn werd aangetroffen, waarin èn zwa- veligzuur èn benzoëzuur, beide in te groote hoeveelheid, aan wezig waren. Den fabrikant is gelegenheid gegeven door vermengen met een vruchtenwijn, waarin zich zeer weinig con serveermiddelen bevonden, den in beslag genomen wijn in over eenstemming te brengen met de wettelijke eischen. Uit de analysecijfers bleek herhaaldelijk, dat bij de bereiding van vruchtenwijn te weinig vruchtensap was gebruikt. Niet alle in den handel aangetroffen vruchtenwijnen waren reeds met de detectorstoffen nikkelchloride en fluoresceïne bedeeld. De onderzochte monsters advocaat voldeden aan de in onder ling overleg met de fabrikanten dezer waren gestelde eischen. Op enkele monsters moest aanmerking worden gemaakt wegens bederf (te hoogen zuurgraad). Herhaalde malen was het azijnzuurgehalte van azijn belang- Azijn, rijk te laag, zoodat talrijke voorraden op dien grond moesten worden afgekeurd. Ook werden nog partijen azijn aangetroffen, welke zeer veel azijnaaltjes bevatten. Het onderzoek van azijn vorderde meer tijd dan voorheen, omdat veel azijn in flesschen in plaats van op fust wordt aangetroffen. Voordat tot afkeuring van een partij kon worden overgegaan, moesten uit den bij den verkooper aanwezigen voorraad flesschen met azijn eenige worden genomen en onderzocht. Veelal wordt azijn door de winkeliers zelf bereid door ver dunnen van azijnessence met water, waarbij vaak te groote hoe veelheid water wordt gebruikt. De verkoopers leiden de sterkte van de aldus verkregen azijn af uit den smaak. De monsters azijnessence voldeden, op een enkele uitzonde ring na, aan de gestelde eischen. Het onderzoek van de fijnere azijnsoorten als rozijnazijn, wijnazijn, vruchtenazijn e. d. toonde aan, dat deze producten vaak niet aan de verwachting gebaseerd op de etiketteering be antwoorden. Vele bevatten slechts sporen acetylmethylcarbinol. Bij het inspecteeren van de broodbakkerijen en de brood- Brood, winkels wordt het brood gewogen en bijaldien blijkt, dat het gewicht in verband met de consistentie vermoedelijk niet vol doet aan de in het Broodbesluit gestelde eischen, een monster ter onderzoek medegenomen naar het laboratorium, ten einde VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1934 | | pagina 154