11
5
d. Advocaat.
c. Vruchten
wijn.
zuur. Twee partijen Graves werden in beslag genomen, omdat
zij conserveermiddelen bevatten. Twee partijen Spaansehe wijn
waren kunstmatig gekleurd en voldeden niet aan de gestelde
eischen; zij zijn eveneens aan den handel onttrokken. Eenige
wijnsoorten waren onjuist aangeduid en moesten van andere
etiketten worden voorzien.
Een partij vruchtenwijn werd aangetroffen, waarin èn zwa-
veligzuur èn benzoëzuur, beide in te groote hoeveelheid, aan
wezig waren. Den fabrikant is gelegenheid gegeven door
vermengen met een vruchtenwijn, waarin zich zeer weinig con
serveermiddelen bevonden, den in beslag genomen wijn in over
eenstemming te brengen met de wettelijke eischen.
Uit de analysecijfers bleek herhaaldelijk, dat bij de bereiding
van vruchtenwijn te weinig vruchtensap was gebruikt. Niet alle
in den handel aangetroffen vruchtenwijnen waren reeds met de
detectorstoffen nikkelchloride en fluoresceïne bedeeld.
De onderzochte monsters advocaat voldeden aan de in onder
ling overleg met de fabrikanten dezer waren gestelde eischen.
Op enkele monsters moest aanmerking worden gemaakt wegens
bederf (te hoogen zuurgraad).
Herhaalde malen was het azijnzuurgehalte van azijn belang- Azijn,
rijk te laag, zoodat talrijke voorraden op dien grond moesten
worden afgekeurd. Ook werden nog partijen azijn aangetroffen,
welke zeer veel azijnaaltjes bevatten. Het onderzoek van azijn
vorderde meer tijd dan voorheen, omdat veel azijn in flesschen
in plaats van op fust wordt aangetroffen. Voordat tot afkeuring
van een partij kon worden overgegaan, moesten uit den bij den
verkooper aanwezigen voorraad flesschen met azijn eenige
worden genomen en onderzocht.
Veelal wordt azijn door de winkeliers zelf bereid door ver
dunnen van azijnessence met water, waarbij vaak te groote hoe
veelheid water wordt gebruikt. De verkoopers leiden de sterkte
van de aldus verkregen azijn af uit den smaak.
De monsters azijnessence voldeden, op een enkele uitzonde
ring na, aan de gestelde eischen.
Het onderzoek van de fijnere azijnsoorten als rozijnazijn,
wijnazijn, vruchtenazijn e. d. toonde aan, dat deze producten
vaak niet aan de verwachting gebaseerd op de etiketteering be
antwoorden. Vele bevatten slechts sporen acetylmethylcarbinol.
Bij het inspecteeren van de broodbakkerijen en de brood- Brood,
winkels wordt het brood gewogen en bijaldien blijkt, dat het
gewicht in verband met de consistentie vermoedelijk niet vol
doet aan de in het Broodbesluit gestelde eischen, een monster
ter onderzoek medegenomen naar het laboratorium, ten einde
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.