11 14 Modelmelk. c. Karnemelk. g. Chocolade melk. f. Karne melkspap. micro-organismen in deze melk niet in ongewoon aantal aan wezig mogen zijn. Het aantal bacteriën, dat volgens het Melkbesluit in gepas teuriseerde melk aanwezig mag zijn, is hoog, omdat dit aantal in deugdelijk gepasteuriseerde melk niet grooter is dan 500 1000 en vaak nog belangrijk lager. De chemische samenstelling der gepasteuriseerde melk was, behoudens enkele uitzonderingen, voldoende. Wat het bacteriologisch onderzoek betreft kan worden mee gedeeld, dat coli-bacteriën aangetroffen werden in 2 monsters, terwijl in 13 monsters het aantal bacteriën te hoog was. Er zijn 4 waarschuwingen verzonden, terwijl tegen 5 bereiders van gepasteuriseerde melk proces-verbaal is opgemaakt. In den laatsten tijd wordt gepasteuriseerde melk afgeleverd in flesschen gesloten met een aluminium-capsule. Meermalen is gebleken, dat deze capsules niet voldoende afsluiten, zoodat bij schudden druppels melk uit de flesch loopen; de melk in de flesch kan in der gelijke gevallen worden besmet. De melk gepasteuriseerd volgens de methode van Dr. Stas- sano bleek aan de gestelde eischen te voldoen. Sommige melkslijters plegen voor de bereiding van gepasteu riseerde melk oude bacteriënrijke melk te verwerken. Zij zijn hierop gewezen; hun is verzocht dit na te laten. De onderzochte monsters modelmelk bleken bij chemisch en bacteriologisch onderzoek deugdelijk. De colititer was niet altijd bevredigend. d. Taptemelk De monsters taptemelk waren onvervalscht. Taptemelk is een ofafgeroom- uitstekend voedingsmiddel, dat tegen zeer lagen prijs verkrijg- de melk. baar kan worden gesteld en zich, behalve als drinkwaar, zeer goed leent voor de bereiding van verschillende spijzen. Juist met het oog op de dierlijke eiwitstoffen, welke in taptemelk in gelijke hoeveelheid aanwezig zijn als in melk, verdient het ge bruik van taptemelk als goed en goedkoop voedingsmiddel in deze tijden aanbeveling. Onderzocht zijn 799 monsters karnemelk. De gemiddelde vetvrije droogrest dezer monsters bedroeg 7,81 Er zijn 3 processen-verbaal opgemaakt tegen bereiders van karnemelk, omdat zij een product bereidden en afleverden, waaraan te veel water was toegevoegd. Deze melkpraeparaten waren over het algemeen deugdelijk. Van enkele monsters was de zuurgraad te hoog als gevolg, dat het product te lang bewaard en dus oud was. Ook dit jaar bleek, dat men als chocolademelk verkocht een product bereid met taptemelk. Tegen een fabrikant, die weigerde VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. e.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1934 | | pagina 163