11
14
Modelmelk.
c.
Karnemelk.
g. Chocolade
melk.
f. Karne
melkspap.
micro-organismen in deze melk niet in ongewoon aantal aan
wezig mogen zijn.
Het aantal bacteriën, dat volgens het Melkbesluit in gepas
teuriseerde melk aanwezig mag zijn, is hoog, omdat dit aantal
in deugdelijk gepasteuriseerde melk niet grooter is dan 500
1000 en vaak nog belangrijk lager.
De chemische samenstelling der gepasteuriseerde melk was,
behoudens enkele uitzonderingen, voldoende.
Wat het bacteriologisch onderzoek betreft kan worden mee
gedeeld, dat coli-bacteriën aangetroffen werden in 2 monsters,
terwijl in 13 monsters het aantal bacteriën te hoog was.
Er zijn 4 waarschuwingen verzonden, terwijl tegen 5 bereiders
van gepasteuriseerde melk proces-verbaal is opgemaakt.
In den laatsten tijd wordt gepasteuriseerde melk afgeleverd
in flesschen gesloten met een aluminium-capsule. Meermalen is
gebleken, dat deze capsules niet voldoende afsluiten, zoodat bij
schudden druppels melk uit de flesch loopen; de melk in de
flesch kan in der gelijke gevallen worden besmet.
De melk gepasteuriseerd volgens de methode van Dr. Stas-
sano bleek aan de gestelde eischen te voldoen.
Sommige melkslijters plegen voor de bereiding van gepasteu
riseerde melk oude bacteriënrijke melk te verwerken. Zij zijn
hierop gewezen; hun is verzocht dit na te laten.
De onderzochte monsters modelmelk bleken bij chemisch en
bacteriologisch onderzoek deugdelijk. De colititer was niet altijd
bevredigend.
d. Taptemelk De monsters taptemelk waren onvervalscht. Taptemelk is een
ofafgeroom- uitstekend voedingsmiddel, dat tegen zeer lagen prijs verkrijg-
de melk.
baar kan worden gesteld en zich, behalve als drinkwaar, zeer
goed leent voor de bereiding van verschillende spijzen. Juist
met het oog op de dierlijke eiwitstoffen, welke in taptemelk in
gelijke hoeveelheid aanwezig zijn als in melk, verdient het ge
bruik van taptemelk als goed en goedkoop voedingsmiddel in
deze tijden aanbeveling.
Onderzocht zijn 799 monsters karnemelk. De gemiddelde
vetvrije droogrest dezer monsters bedroeg 7,81
Er zijn 3 processen-verbaal opgemaakt tegen bereiders van
karnemelk, omdat zij een product bereidden en afleverden,
waaraan te veel water was toegevoegd.
Deze melkpraeparaten waren over het algemeen deugdelijk.
Van enkele monsters was de zuurgraad te hoog als gevolg, dat
het product te lang bewaard en dus oud was.
Ook dit jaar bleek, dat men als chocolademelk verkocht een
product bereid met taptemelk. Tegen een fabrikant, die weigerde
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
e.