11
16
Specerijen.
Visch.
Suiker, stropen
en honing.
De controle op huishoudstroop en keukenstroop is vaak zeer
onbevredigend, omdat het publiek bijna nooit zekerheid heeft
omtrent de soort stroop, die het ontvangt. Immers vaak is het
fust, waarin zich de stroop bevindt, voorzien van de aanduiding
keukenstroop, terwijl de stroop aan den kooper wordt afgeleverd
als huishoudstroop, omdat hij het fust niet ziet. Gelukkig komen
er in de laatste jaren zuivere suikerstropen (rietsuikerstropen)
in blik verpakt, in den handel voor, welke tegen matige prijzen,
prijzen, die vaak zelfs lager zijn dan die van huishoudstroop of
keukenstroop (mengsel van melasse met 50 resp. 75 aardappel-
stroop, omdat melassestroop als zoodanig ongenietbaar is) ver
krijgbaar zijn.
Eenige partijen huishoudstroop zijn aan den handel ont
trokken wegens een te laag suikergehalte (saccharosegehalte),
nl. lager dan 30 Een partij stroop aangeduid als crisisstroop
is in beslag genomen, wegens te hoog aschgehalte.
Twee partijen honing zijn aan den handel onttrokken, omdat
zij kunsthoning bleken te zijn.
Het onderzoek van specerijen gaf het volgende resultaat.
Zeven partijen peper zijn afgekeurd op grond dat zij te sterk
met schimmel waren bezet. Van drie partijen zwarte peper was
het niet vluchtig aetherisch extract te laag.
Geen aanleiding tot het maken van aanmerking gaf het on
derzoek van talrijke monsters kaneel. Ook de kruidnagelen
bleken in het algemeen deugdelijk van samenstelling; een partij,
welke bij onderzoek het veel goedkoopere piment bleek te zijn,
is in beslag genomen.
Wegens schimmel werden drie partijen nootmuskaat afge
keurd.
Het onderzoek van mosterd gaf geen aanleiding tot het
maken van aanmerkingen.
In de nieuwe stadswijken worden steeds vischwinkels en
vischhallen geopend.
Het schijnt, dat ten gevolge van de tijdsomstandigheden de
handel in goedkoope versche vischsoorten, zooals koolvisch, wij
ting, kleine schelvisch, kabeljauw e. d. toeneemt. De contróle op
versche visch moest worden verscherpt, omdat vele venters hun
ingekochten voorraad niet konden afzetten, zoodat zij den vol
genden dag oude visch te koop aanboden.
Sommige bereiders van gestoomde makreel kunnen niet na
laten, deze visch nog in warmen toestand te verpakken, hetgeen
bederf in de hand werkt.
De rookerijen, inmakerijen en bakkerijen werden regelmatig
geïnspecteerd, ten einde na te gaan of de bewerking van visch
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.