11
11
Bij het cacaopoederonderzoek werd opgemerkt, dat het water- Cacao en choco-
gehalte gemiddeld hooger was dan vroeger. Elf monsters be- lade,
zaten zelfs een hooger vochtgehalte dan toegelaten is.
Het vetgehalte was met uitzondering van 3 gevallen steeds
voldoende. Zes partijen, alle van dezelfde fabriek afkomstig,
welke een aanmerkelijke schimmelontwikkeling vertoonden,
werden afgekeurd.
Vele monsters melkchocolade bleken, behalve het vereischte
percentage volle melkbestanddeelen, ook nog belangrijke hoe
veelheden magere melkpoeder te bevatten. Van twee fabrikaten,
aangeduid als „met melksmaak”, voldeed het eene aan de eischen
voor melkchocolade gesteld; het andere bleek echter slechts om
streeks 5 volle melkpoeder naast 15 taptemelkpoeder te
bevatten.
Twee als melkchocolade aangeduide fabrikaten bleken met
uitsluitend magere melkpoeder bereid te zijn. De aanduiding is
na gegeven waarschuwing verbeterd.
Een als roomchocolade aangeduide waar kon krachtens haar
samenstelling op dien naam aanspraak maken. Een gevulde
chocolade bevatte een geheel op chocolade gelijkende vulling
met een belangrijk gehalte aan cocosvet.
Als cacaoextract werd een cacaoproduct aangeduid, dat,
naast suiker, 30 zetmeelstroop en als conserveermiddel benzoë-
zuur bevatte. De aanduiding geeft derhalve de samenstelling
van het product niet juist aan.
Bij het onderzoek van consumptieijs op kunstmatige verzoe- Consumptiefs,
tingsmiddelen werd saccharine in 4 monsters aangetroffen. Eén
bereider werd daarvoor geverbaliseerd. Conserveermiddelen
konden niet worden aangetoond.
Elf monsters bevatten blijkens de Storch’sche reactie onvol
doend verhitte melk of room. De bereiders werden gewaar
schuwd. Tegen 3 hunner, die reeds vroeger een waarschuwing
ontvingen, werd een strafvervolging uitgelokt.
Het roomijs van 6 bereiders bezat minder dan het voorge
schreven gehalte aan melkvet (12 hetgeen in twee gevallen
aanleiding gaf tot het opmaken van proces-verbaal.
Bij 378 monsters consumptieijs is een bacteriologisch onder
zoek ingesteld. Bepaald zijn het aantal kweekbare micro-orga-
nismen en de event, aanwezigheid van coli-bacteriën in 0,01 cc.
Het product mag niet meer dan 100.000 kweekbare micro-
organismen per cc bevatten, terwijl in 0,1 cc coli niet mag voor
komen. Aan deze eischen voldeden 134, ruim 1/3 van de onder
zochte monsters, niet. In 47 monsters lag het aantal kiemen
tusschen 100.000 en 500.000 per cc; bij 26 bedroeg het van een
half millioen tot één millioen, bij 50 van één tot tien millioen,
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.