Byiage 12
ALGEMEEN OVERZICHT.
VERSLAG van den toestand en de exploitatie van het
Openbaar Slachthuis van ’s-Gravenhage over het
jaar 1936.
Den 26sten September van dit verslagjaar werd de dag her- Bedrjjfs-
daeht, waarop 25 jaar geleden het Openbaar Slachthuis ver- jubileum,
plichtend ten gebruike werd gesteld. Op sobere wijze is dit heug
lijk feit gevierd en als blijvende herinnering is het Gemeente
bestuur door personeel en oud-personeel een herdenkingsmonu
ment aangeboden, hetwelk op het ruime voorplein van het Open
baar Slachthuis is opgericht.
Hoewel zuinigheidsoverwegingen tot beperking dwingen,
moge hier een kort overzicht over de afgeloopen periode volgen;
enkele grafieken (zie bladz. 5 t./m. 8) zullen dit nader belichten.
Gebleken is in den loop der jaren, dat het Slachthuis, ont
worpen door de heeren H. G. van Harrevelt, A. Sehadee en N.
A. Smits, destijds onderscheidenlijk directeur der te bouwen in
stelling, architect en ingenieur van den dienst der Gemeente
werken, aan alle te stellen eischen op hygiënisch en technisch
gebied heeft voldaan en ook nu nog glansrijk den toets der cri-
tiek kan doorstaan. Ook in de toekomst zal het Slachthuis nog
lange jaren bruikbaar zijn, gezien de ruimte voor uitbreiding,
die aanwezig is, waardoor de capaciteit van het Slachthuis be
langrijk zal kunnen worden verhoogd. Niet dat in den loop der
jaren nog geen uitbreidingen hebben plaats gehad, verre van
dien. Er moge hier slechts gewezen zijn op de beide verkoop-
lokalen, het bovenkoelhuis, de vriesinrichting, het tweede pekel-
huis en de vergrootingen van de ijsfabriek. Deze uitbreidingen
hielden echter verband met destijds nog niet te voorziene om
standigheden, als ontstaan en ontwikkeling van het vleeschgros-
siersbedrijf, vestiging van een uitgebreiden spekhandel en een,
nu reeds weer tot het verleden behoorende, vraag naar grooter
Üsproductie. Het bedrijf heeft zich uitnemend aan alles aange
past en in alle behoeften voorzien.
De exploitatie van het bedrijf is niet altijd even gemakkelijk
geweest en een duur onderdeel ervan, uit een hygiënisch oog
punt juist zoo belangrijk, nl. het koelhuis, bleek in den aanvang
niet voldoende gewaardeeerd te worden. Geen wonder, dat de
eerste jaren met verliezen werd gewerkt, maar deze werden