11
2
Ten slotte is bij Ministerieele beschikking 21 maal vergun
ning verleend voor de vervaardiging of den invoer van gas
maskers en andere apparaten ter bescherming tegen strijdgassen
en zijn 3 vergunningen ingetrokken.
Het onder 1 genoemde besluit tot aanvulling van het Melk-
besluit heeft o.a. de eischen, aan de verkoop- en bewaarplaatsen
van melk en melkproducten gesteld, eenigszins verzwaard. Toch
gaan deze eischen ook thans nog lang niet zoo ver als die, welke
in het zoogenaamde „Wettelijk aangewezen gebied”, waartoe
het Keuringsgebied ’s-Gravenhage voor het belangrijkste deel
behoort, door de Algemeene Vereeniging voor Melkvoorziening
A.V.M. krachtens de Landbouw Crisiswet aan nieuw gevestigde
of gereorganiseerde melkverkoopersbedrijven worden gesteld.
Dientengevolge is de afgifte van een vergunning voor den
verkoop van melk, op grond van art. 29 van het Melkbesluit van
wege den Keuringsdienst verstrekt, voor den houder niet vol
doende om zijn melkzaak te kunnen openen. Hernieuwd onder
zoek van dit bedrijf vanwege genoemde vereeniging en toetsing
aan de veel hoogere eischen moet daaraan voorafgaan. In ver
scheidene gevallen, waarbij op grond van het Melkbesluit een
vergunning was uitgereikt, werden dan ook de goedgekeurde
localiteiten vanwege de A.V.M. afgekeurd.
Bij Koninklijk Besluit van 15 Juli 1939, S. no. 863, is de tekst
van het Melkbesluit, S. 1929, no. 43, met de sedert daarin aange
brachte wijzigingen opnieuw afgekondigd; voor het Jam-Limo-
nadebesluit S. 1937, no. 854, heeft zulks plaats gevonden bij
Koninklijk Besluit van 2 November 1939, S. no. 871.
Bij Koninklijk Besluit van 3 Februari 1939, no. 6, en van
5 Juni 1939, no. 33, zijn wijzigingen aangebracht in het Konink
lijk Besluit van 13 Maart 1920, No. 45, regelende de werkwijze
van de commissie van advies, bedoeld in art 17 der Warenwet.
Voorts is onder het stellen van voorwaarden bij Koninklijk
Besluit toestemming verleend voor het in den handel brengen
van:
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
a.
koffie-extract met koolhydraten bereid onder de aanduiding „Nescafé”;
b. een product bereid uit druivensuiker, cacaopoeder, mout en bananenmeel
onder den naam „d extremal line”;
c. een mengsel van reuzel, blanke stroop en magere melkpoeder onder den
naam „wittebroodcrème”;
d. een product uit gepasteuriseerde melk, vruchtensap, natuurlijke vruchten
essence, suiker, koolzuur en citroenzuur onder de aanduiding „melkfruit-
soda”;
e. een product uit vruchten en invertsuiker onder den naam „fruitcrême”;
f. producten uit koffie-extract en caramel bereid onder de aanduidingen
„mocrême” en „cafita”.