11 2 Ten slotte is bij Ministerieele beschikking 21 maal vergun ning verleend voor de vervaardiging of den invoer van gas maskers en andere apparaten ter bescherming tegen strijdgassen en zijn 3 vergunningen ingetrokken. Het onder 1 genoemde besluit tot aanvulling van het Melk- besluit heeft o.a. de eischen, aan de verkoop- en bewaarplaatsen van melk en melkproducten gesteld, eenigszins verzwaard. Toch gaan deze eischen ook thans nog lang niet zoo ver als die, welke in het zoogenaamde „Wettelijk aangewezen gebied”, waartoe het Keuringsgebied ’s-Gravenhage voor het belangrijkste deel behoort, door de Algemeene Vereeniging voor Melkvoorziening A.V.M. krachtens de Landbouw Crisiswet aan nieuw gevestigde of gereorganiseerde melkverkoopersbedrijven worden gesteld. Dientengevolge is de afgifte van een vergunning voor den verkoop van melk, op grond van art. 29 van het Melkbesluit van wege den Keuringsdienst verstrekt, voor den houder niet vol doende om zijn melkzaak te kunnen openen. Hernieuwd onder zoek van dit bedrijf vanwege genoemde vereeniging en toetsing aan de veel hoogere eischen moet daaraan voorafgaan. In ver scheidene gevallen, waarbij op grond van het Melkbesluit een vergunning was uitgereikt, werden dan ook de goedgekeurde localiteiten vanwege de A.V.M. afgekeurd. Bij Koninklijk Besluit van 15 Juli 1939, S. no. 863, is de tekst van het Melkbesluit, S. 1929, no. 43, met de sedert daarin aange brachte wijzigingen opnieuw afgekondigd; voor het Jam-Limo- nadebesluit S. 1937, no. 854, heeft zulks plaats gevonden bij Koninklijk Besluit van 2 November 1939, S. no. 871. Bij Koninklijk Besluit van 3 Februari 1939, no. 6, en van 5 Juni 1939, no. 33, zijn wijzigingen aangebracht in het Konink lijk Besluit van 13 Maart 1920, No. 45, regelende de werkwijze van de commissie van advies, bedoeld in art 17 der Warenwet. Voorts is onder het stellen van voorwaarden bij Koninklijk Besluit toestemming verleend voor het in den handel brengen van: VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. a. koffie-extract met koolhydraten bereid onder de aanduiding „Nescafé”; b. een product bereid uit druivensuiker, cacaopoeder, mout en bananenmeel onder den naam „d extremal line”; c. een mengsel van reuzel, blanke stroop en magere melkpoeder onder den naam „wittebroodcrème”; d. een product uit gepasteuriseerde melk, vruchtensap, natuurlijke vruchten essence, suiker, koolzuur en citroenzuur onder de aanduiding „melkfruit- soda”; e. een product uit vruchten en invertsuiker onder den naam „fruitcrême”; f. producten uit koffie-extract en caramel bereid onder de aanduidingen „mocrême” en „cafita”.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1939 | | pagina 137