11
15
de bevindingen
Driemaal werd tegen vervoerders van brood, dat onvoldoende
beschermd was tegen toetreding van stof en vuil, een straf
vervolging uitgelokt; van de overige gevallen hadden 34 be
trekking op het verkoopen van melkbrood met een onvoldoend
melkgehalte, 129 op het verkoopen van verschillende brood
soorten met een onvoldoend gehalte aan voedende bestand-
deelen.
Onderstaande staat geeft een overzicht van
bij het broodonderzoek over 1940 verkregen.
Omtrent het toezicht op consumptiefs geeft onderstaand Consumptiefs,
staatje een overzicht.
Ingeval een monster ondeugdelijk bleek te zijn wegens aan
wezigheid van een te hoog aantal bacteriën of van coli-achtige
organismen werd een onderzoek in het bedrijf ingesteld, waarbij
wenken werden verstrekt ter voorkoming van een herhaling
van de geconstateerde afwijking.
Er zijn 18 processen-verbaal opgemaakt en wel 11 maal
wegens een te hoog aantal bacteriën (oude, bedorven of be
smette waar), 1 maal wegens onvoldoende verhitting van de
melk, welke als grondstof was gebruikt, 3 maal, omdat de suiker
door saccharine was vervangen en 3 maal omdat het ijs was
bereid zonder voorafgaande goedkeuring van de bereidplaats.
De monsters cacao, welke in de eerste 8 maanden van het Cacao en choco-
verslagjaar werden onderzocht, konden vrijwel alle, wat hun lade.
gehalte aan cacaoboter betreft, als deugdelijk van samenstelling
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAKEN.
I
Totaal.
brood.
190
167
1
1
2
Het aantal gewogen broeden is omstreeks 5 maal dit totaal.
Witte
I brood.
3 632
334
190
2 600
1 114
206
Melk-
brood.
121
108
5
4 090
273
167
Bruin- Rogge
brood.
58
27
3
407
19
79
Andere
brood
soorten.
14
65
4
480
108
7
2
3
1
10 380
1 751
567
Aantal partijen gewogen brood.
onderzochte broodmonsters
afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te laag drogestof-gehalte
b. te weinig melkbestanddeelen
c. andere redenen
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. positieve reactie Storch
b. te hoog kiemgehalte
c. aanwezigheid van coli-bacteriën
d. te weinig melkvet in roomijs
e. andere redenen
4