h 6 VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. spoor Tabel F. 286 c. 85 8 1 78 2 Meel en andere bakkerjj-grondstoffen. Talrijke producten onder fantasienaam geleverd, kwamen in onderzoek. Zanderigheid van koek bleek veroorzaakt door verwerking van meel van tulpen bollen (geschoten) en crocussenbollen, waarin tot 3 zand werd aangetroffen. Ook aardappelschil- lenmeel bleek meermalen zanderig te zijn. Koek- poeders bleken 38 minerale bestanddeelen te bevatten. Verschillende ei- en vet-vervangingsmid delen bleken hoofdzakelijk uit weipoeder te be staan, soms ook met taptemelkpoeder, chemicaliën en kleurstof gemengd. „Gistversterkers” bestonden voornamelijk uit minerale verbindingen, zooals talkpoeder, keukenzout, dubbelkoolzure soda enz. Vele monsters paneermeel bleken sterk met schimmel bezet. Bij onderzoek kwam aan den dag, dat dit product werd bereid uit oud brood, dat bij verschillende bakkerijen werd verzameld en met zeer onvoldoende zorg behandeld. In het verslagjaar is zesmaal een onderzoek Aantal onderzochte monsters waarvan monsters roomijs Afgekeurde monsters waarvan wegens: a. positieve reactie Storch b. te hoog kiemgetal c. aanwezigheid van coli-bacteriën d. te weinig melkvet in roomijs e. andere redenen Kaas. De onderzochte kaasmonsters bezaten met uit zondering van twee het vereisehte vetgehalte. Van enkele monsters blokkaas en smeerkaas was het watergehalte meer dan 55 resp. 63 Dertien maal is een strafvervolging ingesteld wegens het vervoeren of ten verkoop voorhanden hebben van partijen kaas, welke niet van de voorgeschreven aanduiding, aangevende het vetgehalte, voorzien waren; daaronder éénmaal wegens het afleveren van ongestempelde kaas 20 als kaas 40 en tweemaal wegens het voorhanden hebben van kaas 20 voorzien van de aanduiding 40 In laatst bedoelde gevallen was het Rijksmerk onleesbaar gemaakt. Opdracht is verstrekt kwark, uit afgeroomde melk bereid, aan te duiden als magere kwark, resp. kwark uit taptemelk bereid. Jam, limonade, vruchtensappen. De samenstelling van de onderzochte monsters jam en huishoudjam kan bevredigend genoemd worden. Eén jam was met benzoëzuur geconser veerd, een kersenjam was kunstmatig gekleurd; een en ander is niet toegestaan. Bij de huishoudjams was het gehalte aan pectine en aan vocht enkele malen te hoog. Één maal werd proees-verbaal opgemaakt wegens een vochtgehalte van ruim 38 Enkele monsters waren bereid met appelen, terwijl deze vrucht niet op het etiquet was vermeld. Een monster „kunst- jam” kon onder deze aanduiding niet worden toe gelaten; het etiquet moest luiden: „Surrogaat voor namaakgelei”, met daaronder de procentische samenstelling. Herhaaldelijk bleek de op het etiquet vermelde inhoud niet in overeenstemming te zijn met de werkelijkheid; enkele malen was de afwijking zóó groot, dat een strafvervolging werd ingesteld. Limonadesiroop werd nog maar zelden aange troffen; in het algemeen voldeed zij aan de gestelde eisehen. Eén monster, afkomstig van een buiten het keuringsgebied wonenden fabrikant, bevatte 16 ’/o suiker te weinig. Bij limonade-gazeuse werd herhaaldelijk een te laag suikergehalte geconstateerd, hetgeen tot tal rijke strafvervolgingen aanleiding gaf. Ook hier was de aangegeven inhoud vaak niet in overeen stemming met de werkelijke. Proees-verbaal werd opgemaakt tegen den bereider van alcoholvrije likeur wiens fabrikaat naast een synthetisch be reid verzoetingsmiddel slechts 10 suiker bevatte. Tegen den bereider van een alcoholvrije likeur werd eveneens een strafvervolging ingesteld, om- Consumptieijs. Onderzocht zijn 286 monsters consumptieijs, waar van 78 meer dan 100 000 kweekbare microörga- nismen per cm3 bevatten. De kwaliteit van het product was in bacteriologisch opzicht gelijk aan die van het vorige verslagjaar. Hoewel de grond stoffen waaruit het ijs bereid werd, gemengd aan de bereiders ter beschikking werden gesteld, bleken toch vele bereiders een product te verkoopen, dat met kunstmatig bereide verzoetingsmiddelen was bedeeld. Negen maal werd in een dergelijk geval proees-verbaal opgemaakt. Evenals vroeger werd in die bedrijven, waarvan het ijs bacterieel ondeugdelijk werd bevonden, een onderzoek naar de oorzaak van deze afwijking ingesteld en werden adviezen gegeven ter voor koming van bedoelde overtreding. Tegen 18 berei ders van zoodanig ijs is een strafvervolging ingesteld. dat dit product bestond uit water, een citroenzuur en eenig kunstmatige zoetstof. Het aantal binnengekomen monsters vruchtensap was gering; hiervan voldeed bessensap aan de gestelde eisehen. Eén monster citroensap bevatte veel te veel zwaveligzuur en werd op grond daar van af gekeurd: eenzelfde lot onderging een partij rhabarbersap, dat ongeveer 1 gram benzoëzuur per kg bevatte. Een druivensap was met te veel water bereid. In het verslagjaar werden talrijke vervangings middelen voor limonade aangetroffen; het waren over het algemeen waardelooze producten, hoofd zakelijk bestaande uit water, een weinig citroen zuur met een geurtje en een kleurtje. Aan dezen wantoestand is een einde gemaakt door te bepalen, dat van de waren ter bereiding van limonade, vallende onder art. 5 van het Jam-limonadebesluit slechts worden toegelaten: a. waren met tenminste 25 citroenzuur; b. waren met tenminste 10 ‘h vruchtensap en een citroenzuurgehalte van tenminste 3 waren, welke moeten dienen voor de bereiding van een warmen winterdrank (in plaats van punch e.d.), indien zij na verdunning met de 4-voudige hoeveelheid water en toevoeging van suiker een smakelijken drank opleveren.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1942 | | pagina 64