h
6
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
spoor
Tabel F.
286
c.
85
8
1
78
2
Meel en andere bakkerjj-grondstoffen.
Talrijke producten onder fantasienaam geleverd,
kwamen in onderzoek. Zanderigheid van koek bleek
veroorzaakt door verwerking van meel van tulpen
bollen (geschoten) en crocussenbollen, waarin tot
3 zand werd aangetroffen. Ook aardappelschil-
lenmeel bleek meermalen zanderig te zijn. Koek-
poeders bleken 38 minerale bestanddeelen te
bevatten. Verschillende ei- en vet-vervangingsmid
delen bleken hoofdzakelijk uit weipoeder te be
staan, soms ook met taptemelkpoeder, chemicaliën
en kleurstof gemengd. „Gistversterkers” bestonden
voornamelijk uit minerale verbindingen, zooals
talkpoeder, keukenzout, dubbelkoolzure soda enz.
Vele monsters paneermeel bleken sterk met
schimmel bezet. Bij onderzoek kwam aan den dag,
dat dit product werd bereid uit oud brood, dat bij
verschillende bakkerijen werd verzameld en met
zeer onvoldoende zorg behandeld.
In het verslagjaar is zesmaal een onderzoek
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. positieve reactie Storch
b. te hoog kiemgetal
c. aanwezigheid van coli-bacteriën
d. te weinig melkvet in roomijs
e. andere redenen
Kaas.
De onderzochte kaasmonsters bezaten met uit
zondering van twee het vereisehte vetgehalte. Van
enkele monsters blokkaas en smeerkaas was het
watergehalte meer dan 55 resp. 63 Dertien
maal is een strafvervolging ingesteld wegens het
vervoeren of ten verkoop voorhanden hebben van
partijen kaas, welke niet van de voorgeschreven
aanduiding, aangevende het vetgehalte, voorzien
waren; daaronder éénmaal wegens het afleveren
van ongestempelde kaas 20 als kaas 40 en
tweemaal wegens het voorhanden hebben van kaas
20 voorzien van de aanduiding 40 In laatst
bedoelde gevallen was het Rijksmerk onleesbaar
gemaakt.
Opdracht is verstrekt kwark, uit afgeroomde
melk bereid, aan te duiden als magere kwark,
resp. kwark uit taptemelk bereid.
Jam, limonade, vruchtensappen.
De samenstelling van de onderzochte monsters
jam en huishoudjam kan bevredigend genoemd
worden. Eén jam was met benzoëzuur geconser
veerd, een kersenjam was kunstmatig gekleurd;
een en ander is niet toegestaan.
Bij de huishoudjams was het gehalte aan
pectine en aan vocht enkele malen te hoog. Één
maal werd proees-verbaal opgemaakt wegens een
vochtgehalte van ruim 38 Enkele monsters
waren bereid met appelen, terwijl deze vrucht niet
op het etiquet was vermeld. Een monster „kunst-
jam” kon onder deze aanduiding niet worden toe
gelaten; het etiquet moest luiden: „Surrogaat voor
namaakgelei”, met daaronder de procentische
samenstelling. Herhaaldelijk bleek de op het
etiquet vermelde inhoud niet in overeenstemming
te zijn met de werkelijkheid; enkele malen was de
afwijking zóó groot, dat een strafvervolging werd
ingesteld.
Limonadesiroop werd nog maar zelden aange
troffen; in het algemeen voldeed zij aan de gestelde
eisehen. Eén monster, afkomstig van een buiten
het keuringsgebied wonenden fabrikant, bevatte
16 ’/o suiker te weinig.
Bij limonade-gazeuse werd herhaaldelijk een te
laag suikergehalte geconstateerd, hetgeen tot tal
rijke strafvervolgingen aanleiding gaf. Ook hier
was de aangegeven inhoud vaak niet in overeen
stemming met de werkelijke. Proees-verbaal werd
opgemaakt tegen den bereider van alcoholvrije
likeur wiens fabrikaat naast een synthetisch be
reid verzoetingsmiddel slechts 10 suiker bevatte.
Tegen den bereider van een alcoholvrije likeur
werd eveneens een strafvervolging ingesteld, om-
Consumptieijs.
Onderzocht zijn 286 monsters consumptieijs, waar
van 78 meer dan 100 000 kweekbare microörga-
nismen per cm3 bevatten. De kwaliteit van het
product was in bacteriologisch opzicht gelijk aan
die van het vorige verslagjaar. Hoewel de grond
stoffen waaruit het ijs bereid werd, gemengd aan
de bereiders ter beschikking werden gesteld, bleken
toch vele bereiders een product te verkoopen, dat
met kunstmatig bereide verzoetingsmiddelen was
bedeeld. Negen maal werd in een dergelijk geval
proees-verbaal opgemaakt.
Evenals vroeger werd in die bedrijven, waarvan
het ijs bacterieel ondeugdelijk werd bevonden, een
onderzoek naar de oorzaak van deze afwijking
ingesteld en werden adviezen gegeven ter voor
koming van bedoelde overtreding. Tegen 18 berei
ders van zoodanig ijs is een strafvervolging
ingesteld.
dat dit product bestond uit water, een
citroenzuur en eenig kunstmatige zoetstof.
Het aantal binnengekomen monsters vruchtensap
was gering; hiervan voldeed bessensap aan de
gestelde eisehen. Eén monster citroensap bevatte
veel te veel zwaveligzuur en werd op grond daar
van af gekeurd: eenzelfde lot onderging een partij
rhabarbersap, dat ongeveer 1 gram benzoëzuur
per kg bevatte. Een druivensap was met te veel
water bereid.
In het verslagjaar werden talrijke vervangings
middelen voor limonade aangetroffen; het waren
over het algemeen waardelooze producten, hoofd
zakelijk bestaande uit water, een weinig citroen
zuur met een geurtje en een kleurtje. Aan dezen
wantoestand is een einde gemaakt door te bepalen,
dat van de waren ter bereiding van limonade,
vallende onder art. 5 van het Jam-limonadebesluit
slechts worden toegelaten:
a. waren met tenminste 25 citroenzuur;
b. waren met tenminste 10 ‘h vruchtensap en een
citroenzuurgehalte van tenminste 3
waren, welke moeten dienen voor de bereiding
van een warmen winterdrank (in plaats van
punch e.d.), indien zij na verdunning met de
4-voudige hoeveelheid water en toevoeging van
suiker een smakelijken drank opleveren.