36 VERSLAG betreffende de Centrale Keukens der Gemeente ’s-Gravenhage over het jaar 1943. Personeel. 1. 2 035 215 1 (3 589 546 1) 2. 3. overeenkomstige aantallen van het jaar 1942 aan. Productie en distributie. De aantallen in 1943 bereide en verstrekte maal tijden waren als volgt: Centrale-keukenvoeding (burgerbevolking) Bonlooze bijvoeding (fabrieken e.d.) 2 269158 1 (1 079 323 1) Magazijnen. Wegens de ongunstige ligging van de in gebruik zijnde magazijnen aan de Waldorpstraat (stations- postkantoor in aanbouw) en op het terrein van het (Wordt vervolgd op blz. 4) Op 31 December 1943 waren in dienst 44 (45) ambtenaren (Direetie-bureau, Leiders der Keukens, Kaartverkoopers, Magazijnbeheerder, Expediteur) en 115 (135) werklieden, waarvan 17 (21) op uurloon. Algemeen In den loop van het jaar is het mogelijk geweest om alle aandacht te besteden aan de kwaliteit van het verstrekte voedsel. De klachten zijn tot een minimum beperkt gebleven en hadden meestal be trekking op factoren, waaraan het Bedrijf niets kon veranderen. (Zie Grondstoffen). Storingen van beteekenis in de installatie kwa men niet voor. Per 1 Mei 1943 is het Direetie-bureau verplaatst van de Copernicusstraat 159 naar de leplaan 85a. Totaal 4 304 373 1 (4 668 869 1) In verband met de evacuatie van het vesting- gebied „Scheveningen” en in verband met een eventueele sluiting van dit vesting-gebied werd de productie van de keuken aan de Dr-Lelykade be perkt tot de afnemers in de onmiddellijke omge ving van deze keuken. Gedurende de evacuatieperiode werd driemaal daags voedsel verstrekt aan de personen, die 'waren ondergebracht in de nood-tehuizen. In 1943 werd eenmaal voedsel verstrekt aan bur gers en hulpploegen betrokken bij een bom-inslag. In het begin van het jaar werd op groote schaal voedsel gekookt voor de arbeiders, werkzaam aan de kustverdediging. Evenals in het vorige jaar werd ook dit jaar het voedsel verstrekt voor de gehouden éénpansmaal- tijden van „Winterhulp Nederland”. Installatie. In 1943 waren de volgende keukens in bedrijf: Een keuken gelegen aan de Dr.-Lelykade uit gerust met een Ensink-kookinstallatie met een gelijktijdige capaciteit van 4 000 1. Deze installatie verkeert niet in onberispelijken staat, doch met het oog op een eventueele slui ting van het vestinggebied „Scheveningen” is het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd, als eigenaresse van de keukens, er niet toe overgegaan deze installatie te ver nieuwen. Wel werden in den loop van 1943 her- stellingswerkzaamheden uitgevoerd om een vlot verloop van de productie mogelijk te maken. Een keuken gelegen aan de Slachthuiskade, uit gerust met een Stork-kookinstallatie met een gelijktijdige capaciteit van 3 500 1. In deze keuken werden aan de installatie alleen de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden ver richt. Een keuken gelegen aan de Gaslaan, uitgerust met een v.-d.-Ploeg-kookinstallatie met een ge lijktijdige capaciteit van 7 200 1. In den loop van het jaar werd in opdracht en voor rekening van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd overgegaan tot uitbreiding van deze keuken Een aparte ruimte werd bijgebouwd voor het schoonmaken van groenten en aardappelen, waardoor de eigenlijke kookruimte geheel vrij kwam. Door het bijplaatsen van kookpotten werd de gelijk tijdige capaciteit met 1200 1 uitgebreid. Ook werd de keuken voorzien van een douehe-cel, waschgelegenheden en ruime schaftlokaliteiten voor het personeel. De tusschen haakjes geplaatste cijfers geven de Grondstoffen. De voor de keukens benoodigde grondstoffen konden normaal worden aangevoerd. De grootste zorgen baarde in enkele perioden van het jaar het verkrijgen van versehe groenten, waardoor het noodzakelijk was om over te gaan tot verstrekking van vatgroenten op tijden, waarop dit niet meer gebruikelijk is (voorzomer), hetgeen aanleiding was tot enkele gegronde klachten van de afnemers. In het begin van het jaar was ook de kwaliteit van de verwerkte aardappelen van dien aard, dat de smakelijkheid van het voedsel ernstig in gevaar werd gebracht. Met ingang van 1 November 1943 werden de te verwerken hoeveelheden grondstoffen per 100 1 voedsel voor de maaltijden, bestemd als bijvoeding voor de daarvoor in aanmerking komende fabrieks arbeiders gelijkgeschakeld met die van de burger bevolking. Eerstgenoemde maaltijden werden van dezen datum af dus met dezelfde hoeveelheden vet, boter en vleesch bereid als die van het burgerbe- volkingsmenu.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1943 | | pagina 344