9
VERSLAG van den Keuringsdienst van waren voor het gebied
’s-Gravenhage over het jaar 1943.
Personeel.
De getalsterkte van het personeel bleef ongewij
zigd. Voor de heffing van de rechten, geheven
van de onder controle van den Dienst staande be
drijven, alsmede voor de administratie van het
sterk vermeerderd aantal proeessen-verbaal, was
een ambtenaar met tijdelijke aanstelling het ge
heels jaar werkzaam. In het laboratorium werkten
zes volontairs aan het onderzoek mede, van wie
drie het diploma van analyst, ingesteld door de
Ned. Chemische Vereeniging, verwierven.
Het aantal ziektedagen was bij de keurmeesters
zeer groot, nl. 464, tengevolge waarvan de inten
siteit van het onderzoek te Ijjden had. Het aantal
ziektedagen van het gezamenlijk personeel be
droeg 597.
Keuringsgebied.
Het keuringsgebied ’s-Gravenhage omvat 31 ge
meenten, waarvan het aantal inwoners op 31 De
cember 1942 794 173 bedroeg. Van 9 500 bedrijven
werd het recht geheven, bedoeld in artikel 13 der
Warenwet.
ALGEMEEN OVERZICHT.
Aan den toevloed van nieuwe surrogaten kwam
in 1943 een einde; er werden door het Rjjksbureau
voor de Voedselvoorziening geen grondstoffen
voor toegewezen.
Door de afkondiging van het Aroma-, jus- en
soepbesluit, werd orde gebracht in deze groepen
van vervangingsmiddelen voor bouillon, sauzen en
vleeschextracten. Vele voorraden van inferieur ge
halte bij winkeliers en grossiers aanwezig, vonden
nadat deze producten onder een distributierege-
ling waren gebracht, geen koopers meer en wer
den met andere, die aan de nieuw-gestelde eischen
niet bleken te voldoen, aan den handel onttrokken.
De sterke beperking van de suikertoewijzing
voor de limonadebereiding had ten gevolge, dat
zeer slechte surrogaten, vooral aan café’s, werden
geleverd of door caféhouders zelf werden samen
gesteld. Nadat het Rijksbureau voor Chemische
producten de bereiding van zoetstofoplossingen
verboden had, kwam aan de zelfbereiding van
limonades in de café’s vrijwel een einde.
Het verbod van de bereiding van bonvrije koe
ken van het Bedrijfschap voor Granen, zaden en
peulvruchten deed ook deze, in den regel minder
waardige, producten verdwijnen.
Door slagers werden in het verslagjaar vrij al
gemeen aftreksels van beenderen, pezen en eenig
afval bereid en als bouillon verkocht. Deze pro
ducten bleken omstreeks 98 "/o water te bevatten,
voorts eenig zout en enkele tiende procenten aan
eiwit en vet. De voedingswaarde ervan was der
halve van geen beteekenis, doch zij waren bruik
baar voor het verbeteren van den smaak van
stamppotten e.d., waarvoor zij meestal dienst
deden. Ook van dit product werd (in 1944) de
aanmaak verboden.
Regelmatig toezicht werd gehouden op de berei
ding van het voedsel in de van Overheidswege in
gestelde Centrale Keukens en enkele particuliere
spijskokerijen. Voor de fabriekskeuken te Rijswijk
werd het voedsel wekelijks onderzocht krachtens
vastgesteld contract. Een tweetal gaarkeukens
was onvoldoende gehuisvest. Wij hebben onze be
middeling verleend om tot een verbetering van
de inrichting te geraken.
Niet-toegelaten broodverbeteraars werden in
bakkerijen veel minder aangetroffen dan in het
vorige verslagjaar. Waar zij nog voorkwamen zijn
zij in beslag genomen. Aan bakkers, wier brood
door leng, verbranden of eenig ander gebrek on
verkoopbaar was, werden verklaringen omtrent de
grootte van den onbruikbaar geworden meelvoor-
raad verstrekt, waarop hun een nieuwe vöorraad
grondstof werd toegewezen.
In banketbakkerijen, soeppoederfabrieken e.d.
waarvan ons door mededeeling van het betrokken
Rijksbureau bekend was, dat zij witte boonen in
hun producten verwerkten, werd nagegaan of deze
grondstof voor de vernietiging van het schadelijke
phasine voldoende werd verhit. Klachten over de
schadelijkheid van daarmede bereide waren zijn
in het verslagjaar niet ingekomen.
Gebouw en inventaris.
De aanschaffing van verscheidene chemicaliën
en instrumenten leverde bezwaar op en was in
sommige gevallen onmogelijk. Het onderhoud van
gebouwen en inventaris bleef tot het uiterste be
perkt. Van den dienstauto kon slechts zelden ge
bruik worden gemaakt wegens benzine- en han
dengebrek, waardoor nuttige contrölearbeid ach
terwege moest blijven.
Uitvoeringsbesluiten Warenwet.
De volgende wijzigingen werden in 1943 in de
algemeene maatregelen van bestuur, krachtens de
artt. 14 en 15 der Warenwet vastgesteld, aange
bracht.
Meelbesluit; wijziging bij besluit van 6 Februari
1943, Ned. Stct. No. 55, waarbij de eischen aan pud
dingpoeder, sauspoeder en vlapoeder gesteld zoo
danig zijn gewijzigd, dat door toevoeging van uit
sluitend kleurstof een meel of zetmeel niet als
puddingpoeder enz. mag worden aangeduid.
Broodbesluit-, wijziging bij besluit van 19 Fe
bruari 1943, Ned. Stct. No, 96, waarbij aan de be
reidingswijze van volkorenbrood eischen zijn ge
steld. Bjj besluit van 23 Februari 1943, nader aan
gevuld bij de beschikkingen van 11 Maart 1943
en van 1 Mei 1943, is de toepassing van eenige
zuren, alsmede van zuur natriumphosphaat bij het
broodbakken toegelaten.
Een Aroma-, jus- en soepbesluit-1943 werd bij be
sluit van 6 Februari 1943 afgekondigd; het regelt
de samenstelling en de aanduiding van surrogaten
voor vleeschextracten in verschillenden vorm, van
producten voor de bereiding van soepen en jus,
van pikante sauzen en plantenextracten.
Ten slotte onderging het Melkstandaardisatie-
besluit-1940, waarvan de handhaving aan de Keu
ringsdiensten van waren is opgedragen, een kleine
wijziging.