9 VERSLAG van den Keuringsdienst van waren voor het gebied ’s-Gravenhage over het jaar 1943. Personeel. De getalsterkte van het personeel bleef ongewij zigd. Voor de heffing van de rechten, geheven van de onder controle van den Dienst staande be drijven, alsmede voor de administratie van het sterk vermeerderd aantal proeessen-verbaal, was een ambtenaar met tijdelijke aanstelling het ge heels jaar werkzaam. In het laboratorium werkten zes volontairs aan het onderzoek mede, van wie drie het diploma van analyst, ingesteld door de Ned. Chemische Vereeniging, verwierven. Het aantal ziektedagen was bij de keurmeesters zeer groot, nl. 464, tengevolge waarvan de inten siteit van het onderzoek te Ijjden had. Het aantal ziektedagen van het gezamenlijk personeel be droeg 597. Keuringsgebied. Het keuringsgebied ’s-Gravenhage omvat 31 ge meenten, waarvan het aantal inwoners op 31 De cember 1942 794 173 bedroeg. Van 9 500 bedrijven werd het recht geheven, bedoeld in artikel 13 der Warenwet. ALGEMEEN OVERZICHT. Aan den toevloed van nieuwe surrogaten kwam in 1943 een einde; er werden door het Rjjksbureau voor de Voedselvoorziening geen grondstoffen voor toegewezen. Door de afkondiging van het Aroma-, jus- en soepbesluit, werd orde gebracht in deze groepen van vervangingsmiddelen voor bouillon, sauzen en vleeschextracten. Vele voorraden van inferieur ge halte bij winkeliers en grossiers aanwezig, vonden nadat deze producten onder een distributierege- ling waren gebracht, geen koopers meer en wer den met andere, die aan de nieuw-gestelde eischen niet bleken te voldoen, aan den handel onttrokken. De sterke beperking van de suikertoewijzing voor de limonadebereiding had ten gevolge, dat zeer slechte surrogaten, vooral aan café’s, werden geleverd of door caféhouders zelf werden samen gesteld. Nadat het Rijksbureau voor Chemische producten de bereiding van zoetstofoplossingen verboden had, kwam aan de zelfbereiding van limonades in de café’s vrijwel een einde. Het verbod van de bereiding van bonvrije koe ken van het Bedrijfschap voor Granen, zaden en peulvruchten deed ook deze, in den regel minder waardige, producten verdwijnen. Door slagers werden in het verslagjaar vrij al gemeen aftreksels van beenderen, pezen en eenig afval bereid en als bouillon verkocht. Deze pro ducten bleken omstreeks 98 "/o water te bevatten, voorts eenig zout en enkele tiende procenten aan eiwit en vet. De voedingswaarde ervan was der halve van geen beteekenis, doch zij waren bruik baar voor het verbeteren van den smaak van stamppotten e.d., waarvoor zij meestal dienst deden. Ook van dit product werd (in 1944) de aanmaak verboden. Regelmatig toezicht werd gehouden op de berei ding van het voedsel in de van Overheidswege in gestelde Centrale Keukens en enkele particuliere spijskokerijen. Voor de fabriekskeuken te Rijswijk werd het voedsel wekelijks onderzocht krachtens vastgesteld contract. Een tweetal gaarkeukens was onvoldoende gehuisvest. Wij hebben onze be middeling verleend om tot een verbetering van de inrichting te geraken. Niet-toegelaten broodverbeteraars werden in bakkerijen veel minder aangetroffen dan in het vorige verslagjaar. Waar zij nog voorkwamen zijn zij in beslag genomen. Aan bakkers, wier brood door leng, verbranden of eenig ander gebrek on verkoopbaar was, werden verklaringen omtrent de grootte van den onbruikbaar geworden meelvoor- raad verstrekt, waarop hun een nieuwe vöorraad grondstof werd toegewezen. In banketbakkerijen, soeppoederfabrieken e.d. waarvan ons door mededeeling van het betrokken Rijksbureau bekend was, dat zij witte boonen in hun producten verwerkten, werd nagegaan of deze grondstof voor de vernietiging van het schadelijke phasine voldoende werd verhit. Klachten over de schadelijkheid van daarmede bereide waren zijn in het verslagjaar niet ingekomen. Gebouw en inventaris. De aanschaffing van verscheidene chemicaliën en instrumenten leverde bezwaar op en was in sommige gevallen onmogelijk. Het onderhoud van gebouwen en inventaris bleef tot het uiterste be perkt. Van den dienstauto kon slechts zelden ge bruik worden gemaakt wegens benzine- en han dengebrek, waardoor nuttige contrölearbeid ach terwege moest blijven. Uitvoeringsbesluiten Warenwet. De volgende wijzigingen werden in 1943 in de algemeene maatregelen van bestuur, krachtens de artt. 14 en 15 der Warenwet vastgesteld, aange bracht. Meelbesluit; wijziging bij besluit van 6 Februari 1943, Ned. Stct. No. 55, waarbij de eischen aan pud dingpoeder, sauspoeder en vlapoeder gesteld zoo danig zijn gewijzigd, dat door toevoeging van uit sluitend kleurstof een meel of zetmeel niet als puddingpoeder enz. mag worden aangeduid. Broodbesluit-, wijziging bij besluit van 19 Fe bruari 1943, Ned. Stct. No, 96, waarbij aan de be reidingswijze van volkorenbrood eischen zijn ge steld. Bjj besluit van 23 Februari 1943, nader aan gevuld bij de beschikkingen van 11 Maart 1943 en van 1 Mei 1943, is de toepassing van eenige zuren, alsmede van zuur natriumphosphaat bij het broodbakken toegelaten. Een Aroma-, jus- en soepbesluit-1943 werd bij be sluit van 6 Februari 1943 afgekondigd; het regelt de samenstelling en de aanduiding van surrogaten voor vleeschextracten in verschillenden vorm, van producten voor de bereiding van soepen en jus, van pikante sauzen en plantenextracten. Ten slotte onderging het Melkstandaardisatie- besluit-1940, waarvan de handhaving aan de Keu ringsdiensten van waren is opgedragen, een kleine wijziging.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1943 | | pagina 55