2
VERSLAG DER CENTRALE KEUKENS
Totaal 1921 738 liter.
1858 002 liter.
63 736 liter
935 085 liter.
1 OU 192 liter.
Vervoer.
Het vervoer van grondstoffen en bereid voedsel
werd verzorgd door de eigen expeditieafdeeling
van het bedrijf, bestaande uit zes paarden en wa
gens benevens een vrachtauto, aangevuld met van
derden, door bemiddeling van den Auto-Bevrach-
tings-Dienst (A.BJ).), gehuurde vervoermiddelen.
Totaal 1946 277 liter.
Van 1 October tot en met 31 December waren
deze aantallen als volgt:
Centrale Keukenvoeding
Bonlooze bijvoeding.
Productie en distributie.
Van 1 Januari tot en met 30 September werden
verstrekt aan:
Centrale Keukenvoeding.
Bonlooze bijvoeding.
het aantal geproduceerde liters voedsel sterk ver
meerderde, moest in verband met de geringe
grondstoffenvoorraden, de kwaliteit van het voed
sel belangrijk worden verminderd en moest
voornamelijk door het zoo goed als geheel ontbre-
ken van aardappelen ook de grootte van de por- 1
ties teruggebracht worden van 1 liter tot K liter.
Door het verwerken van suikerbieten kon het vo
lume eenigszins opgevoerd worden en werd be
reikt, dat het verstrekte voedsel nog eenigermate
aan voedingswaarde won.
Aan het einde van het jaar waren de in het
Centraal Magazijn van het bedrijf opgeslagen voor
raden geheel verbruikt. Daar ook het Rjjksbureau
voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd niet
meer over voorraden van eenige beteekenis be
schikte, werd in overweging genomen in het voed
sel tulpenbollen te verwerken.
Na de moeilijkheden in het begin van October
hadden zoowel productie als distributie een vrij
geregeld verloop; moeilijkheden, die zich nog voor
deden, waren meestal te wijten aan technische sto
ringen in de keukens en aan het vervoersapparaat,
dat in eenige gevallen het voedsel niet op tijd in
de uitdeelposten kon brengen. Een groot probleem
vormden de voedseltekorten en voedseloverschot-
ten in de uitdeelposten. Voor zoover mogelijk werd
in de voedseltekorten voorzien door het noodige
kwantum alsnog door een keuken te laten bijko
ken. In gevallen, waarin dit niet mogelijk was,
werd het publiek door het verstrekken van een
extra hoeveelheid op den volgenden dag schade
loos gesteld. Door een ruimen overslag ter beschik
king van de uitdeelposten te stellen kwamen op
den duur voedseltekorten slechts incidenteel voor.
De wijze, waarop met de eventueele overschotten
aan voedsel in de uitdeelposten gehandeld moest
worden, leverde moeilijkheden op. Gratis ter be
schikking stellen van deze overschotten aan de
bevolking was, met het oog op eventueele onregel
matigheden, niet mogelijk, waarom besloten werd
het overgeschoten voedsel terug te voeren naar
de keukens, van waaruit het over instellingen van
liefdadigheid werd verdeeld.
genomen, die later niet of niet volkomen geschikt
bleken voor hun taak. Daar aantrekking van ar
beidskrachten via het Gewestelijk Arbeidsbureau
niet mogelijk was, werd aan verscheidene, onder
„Voedselvoorziening” ressorteerende Rijksdiensten,
door den Secretaris-Generaal van het Departement
van Landbouw en Visscherij opdracht gegeven,
zonder eenige vergoeding personeel aan de Cen
trale Keukens'af te staan. Tevens werd de exploi
tatie van de Centrale Keukens als werkverrui-
mingsobject aangemerkt, waardoor het mogelijk
werd personeel uit particuliere bedrijven bij de
Centrale Keukens te werk te stellen, voor wier
loon het Rijk 100 pet. subsidie verleende. Op de
bovengeschetste wijze kwamen zeer vele personen
in dienst van het bedrijf, zonder dat het door hen
verdiende loon of salaris ten laste van de exploi
tatie kwam.
Het resultaat van de tewerkstelling van deze
personen was over het algemeen zeer ongunstig;
de vooral bij den aard van het Centrale Keuken
bedrijf, met de vergaande decentralisatie in de
uitdeelposten zoo gewenschte verhouding werk-
gever/werknemer was ten aanzien van deze ge-
detacheerden zoo goed als geheel zoek.
Door de in November gehouden razzia, waar
tegen het personeel geen voldoende waarborgen
geboden konden worden, kwamen uiteraard alle
mannelijke personeelsleden onder de veertig jaar
niet eerder weder in dienst dan nadat hun per
soonsbewijzen door de bezettende macht waren
voorzien van zg. vrjjstellingsstempels.
Het aantal gevallen waarbij ontslag verleend
moest worden en het aantal disciplinaire straffen
wegens fraude en incorrect optreden tegen het
publiek waren zeer talrijk. Eenige malen bleek het
zelfs noodzakelijk de hulp van de politie in te
roepen om in eenige uitdeelposten tegen het aldaar
werkzame personeel op te treden.
De noodzakelijkheid voor sommige groepen van
het personeel om op Zondagen arbeid te verrichten
maakte het gewenscht dezen arbeid in den weke-
lijkschen werkrooster op te nemen onder verhoo-
ging der bezoldigingen.
Installatie.
In April van het dienstjaar ging de oorspronke
lijk door de Centrale Keukens geëxploiteerde keu
ken aan de Dr-Lelykade in beheer over aan het
Rijk, in verband met een eventueele sluiting van
het vestinggebied Scheveningen. De keukens aan
de Gaslaan en de Slachthuiskade bleven op den
ouden voet in exploitatie bij de Gemeente.
Behoudens de gewone onderhoudswerkzaamheden
werden geen veranderingen aan de installaties
aangebracht.
Het toezicht op de keukens, na October 1944 in
gericht in particuliere bedrijven (zie Organisa
tie onder 4), werd, voor zoover het de technische
installatie betrof, uitgeoefend door het Rjjksbu-
reau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd.
Grondstoffen.
De grondstoffenaanvoeren waren tot September
bevredigend te noemen. Na dezen datum was de
aanvoer zoo goed als gestremd en moest bijna uit
sluitend gewerkt worden met de In de onmiddellijke
omgeving aanwezige vooraden, Toen in October