2 VERSLAG DER CENTRALE KEUKENS Totaal 1921 738 liter. 1858 002 liter. 63 736 liter 935 085 liter. 1 OU 192 liter. Vervoer. Het vervoer van grondstoffen en bereid voedsel werd verzorgd door de eigen expeditieafdeeling van het bedrijf, bestaande uit zes paarden en wa gens benevens een vrachtauto, aangevuld met van derden, door bemiddeling van den Auto-Bevrach- tings-Dienst (A.BJ).), gehuurde vervoermiddelen. Totaal 1946 277 liter. Van 1 October tot en met 31 December waren deze aantallen als volgt: Centrale Keukenvoeding Bonlooze bijvoeding. Productie en distributie. Van 1 Januari tot en met 30 September werden verstrekt aan: Centrale Keukenvoeding. Bonlooze bijvoeding. het aantal geproduceerde liters voedsel sterk ver meerderde, moest in verband met de geringe grondstoffenvoorraden, de kwaliteit van het voed sel belangrijk worden verminderd en moest voornamelijk door het zoo goed als geheel ontbre- ken van aardappelen ook de grootte van de por- 1 ties teruggebracht worden van 1 liter tot K liter. Door het verwerken van suikerbieten kon het vo lume eenigszins opgevoerd worden en werd be reikt, dat het verstrekte voedsel nog eenigermate aan voedingswaarde won. Aan het einde van het jaar waren de in het Centraal Magazijn van het bedrijf opgeslagen voor raden geheel verbruikt. Daar ook het Rjjksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd niet meer over voorraden van eenige beteekenis be schikte, werd in overweging genomen in het voed sel tulpenbollen te verwerken. Na de moeilijkheden in het begin van October hadden zoowel productie als distributie een vrij geregeld verloop; moeilijkheden, die zich nog voor deden, waren meestal te wijten aan technische sto ringen in de keukens en aan het vervoersapparaat, dat in eenige gevallen het voedsel niet op tijd in de uitdeelposten kon brengen. Een groot probleem vormden de voedseltekorten en voedseloverschot- ten in de uitdeelposten. Voor zoover mogelijk werd in de voedseltekorten voorzien door het noodige kwantum alsnog door een keuken te laten bijko ken. In gevallen, waarin dit niet mogelijk was, werd het publiek door het verstrekken van een extra hoeveelheid op den volgenden dag schade loos gesteld. Door een ruimen overslag ter beschik king van de uitdeelposten te stellen kwamen op den duur voedseltekorten slechts incidenteel voor. De wijze, waarop met de eventueele overschotten aan voedsel in de uitdeelposten gehandeld moest worden, leverde moeilijkheden op. Gratis ter be schikking stellen van deze overschotten aan de bevolking was, met het oog op eventueele onregel matigheden, niet mogelijk, waarom besloten werd het overgeschoten voedsel terug te voeren naar de keukens, van waaruit het over instellingen van liefdadigheid werd verdeeld. genomen, die later niet of niet volkomen geschikt bleken voor hun taak. Daar aantrekking van ar beidskrachten via het Gewestelijk Arbeidsbureau niet mogelijk was, werd aan verscheidene, onder „Voedselvoorziening” ressorteerende Rijksdiensten, door den Secretaris-Generaal van het Departement van Landbouw en Visscherij opdracht gegeven, zonder eenige vergoeding personeel aan de Cen trale Keukens'af te staan. Tevens werd de exploi tatie van de Centrale Keukens als werkverrui- mingsobject aangemerkt, waardoor het mogelijk werd personeel uit particuliere bedrijven bij de Centrale Keukens te werk te stellen, voor wier loon het Rijk 100 pet. subsidie verleende. Op de bovengeschetste wijze kwamen zeer vele personen in dienst van het bedrijf, zonder dat het door hen verdiende loon of salaris ten laste van de exploi tatie kwam. Het resultaat van de tewerkstelling van deze personen was over het algemeen zeer ongunstig; de vooral bij den aard van het Centrale Keuken bedrijf, met de vergaande decentralisatie in de uitdeelposten zoo gewenschte verhouding werk- gever/werknemer was ten aanzien van deze ge- detacheerden zoo goed als geheel zoek. Door de in November gehouden razzia, waar tegen het personeel geen voldoende waarborgen geboden konden worden, kwamen uiteraard alle mannelijke personeelsleden onder de veertig jaar niet eerder weder in dienst dan nadat hun per soonsbewijzen door de bezettende macht waren voorzien van zg. vrjjstellingsstempels. Het aantal gevallen waarbij ontslag verleend moest worden en het aantal disciplinaire straffen wegens fraude en incorrect optreden tegen het publiek waren zeer talrijk. Eenige malen bleek het zelfs noodzakelijk de hulp van de politie in te roepen om in eenige uitdeelposten tegen het aldaar werkzame personeel op te treden. De noodzakelijkheid voor sommige groepen van het personeel om op Zondagen arbeid te verrichten maakte het gewenscht dezen arbeid in den weke- lijkschen werkrooster op te nemen onder verhoo- ging der bezoldigingen. Installatie. In April van het dienstjaar ging de oorspronke lijk door de Centrale Keukens geëxploiteerde keu ken aan de Dr-Lelykade in beheer over aan het Rijk, in verband met een eventueele sluiting van het vestinggebied Scheveningen. De keukens aan de Gaslaan en de Slachthuiskade bleven op den ouden voet in exploitatie bij de Gemeente. Behoudens de gewone onderhoudswerkzaamheden werden geen veranderingen aan de installaties aangebracht. Het toezicht op de keukens, na October 1944 in gericht in particuliere bedrijven (zie Organisa tie onder 4), werd, voor zoover het de technische installatie betrof, uitgeoefend door het Rjjksbu- reau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd. Grondstoffen. De grondstoffenaanvoeren waren tot September bevredigend te noemen. Na dezen datum was de aanvoer zoo goed als gestremd en moest bijna uit sluitend gewerkt worden met de In de onmiddellijke omgeving aanwezige vooraden, Toen in October

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1944 | | pagina 340