5
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Totaal.
20
Consumptiefs.
Tabel F.
voor-
756
1
In de onderstaande tabel zijn de resultaten bij liet bloedonderzoek verkregen, vereenigd.
Tabel E.
Aantal gewogen brooden
Aantal onderzochte monsters
afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te lage droge stof
b. andere redenen
164
59
2 593
490
3 060
757
Bruin
brood.
Rogge
brood.
134
20
50 830
5 787
1 267
1 266
4
1
53
13
17
Witte
brood.
490
3
Consumptiefs.
Aantal onderzochte monsters
afgekeurde
waarvan wegens:
a. positieve reactie volgens Storch
b. te hoog kiemgetal
c. aanwezigheid van het bact. coli communis
d. andere redenen
Jam, vruchtensap, limonade.
Onder de ten getale van 148 onderzochte monsters
huishoudjam werd een tweetal fabrikaten aange
troffen van aanmerkelijk te hoog watergehalte,
nl. van ruim 38,pCt. en 43,pCt. Bovendien
bleek bij laatstbedoeld fabrikaat ook aan het ge
wicht van den inhoud omstreeks 50 gram op de
aangegeven 450 gram te ontbreken. Strafvervol
gingen werden ingesteld tegen de bereiders. De
vrij talrijke doch kleinere overschrijdingen van
de grens voor het watergehalte (35 pCt.) en de
tot ten hoogste 2 a 3 pCt. beperkt blijvende
tekorten op de vulling der potten, werden met
waarschuwingen afgedaan. Vervalsehing door
vervanging van de suiker door synthetisch bereide
verzoetingsmiddelen werd niet geconstateerd.
Afgekeurd werden enkele voorraden vruchtensap
en tomatenpuree, die door toevoeging van een
gelijke of grootere hoeveelheid water vervalscht
bleken te zijn; eveneens werd beslag gelegd op
citroensap in flesschen, waarvan het aseorblne-
zuur-gehalte slechts 0,6 mg. per 100 gram bedroeg,
zoodat het product als vitamine-C bron, waarvoor
het moest dienen, waardeloos was.
Frambozensap, met 1,3 gram zwaveligzuur per
liter geconserveerd, werd afgekeurd, evenals si
naasappelsap voor zieken bestemd, dat omstreeks
580 mg. van dit conserveermiddel per liter be
vatte en bovendien met water vervalscht was.
Een vervangingsmiddel voor sinaasappelsap
bleek gekleurd water te zijn, met 1 pCt. citroenzuur
bedeeld; prijs per liter f 1,50.
De producten, welke als vruchtenlimonadesi
ropen of als grondstof ter bereiding van limo
nades veelal tegen exorbitante prijzen werden ge
leverd, bestonden in den regel uit sterk verdunde
eitroenzuuroplossing, kleurstof, essence en een of
ander Synthetisch bereid verzoetingsmiddel. Zf
waren ook als genotmiddel veelal waardeloos en
voor de gezondheid eerder na- dan voordeelig.
Een aantal voorraden is in beslag genomen, ter
wijl 3 maal tegen bereiders of verkoopers een straf
vervolging werd ingesteld.
Aan de fabrikanten van limonade-gazeuse wer
den door het Bedrijfschap voor Suiker aanvanke
lijk nog beperkte hoeveelheden suiker en glucose-
stroop toegewezen. In overleg met dit Bedrijfschap
Het aantal onderzochte monsters consumptiefs
bedroeg 164. Het product was zoowel naar samen
stelling als naar den toestand, waarin het ver
kocht werd, over het geheel van minderwaardige
kwaliteit; 59 der onderzochte monsters voldeden
om een of meer redenen niet aan de gestelde
eischen. Kunstmatig bereide verzoetingsmiddelen.
nl. saccharine, dulcine of beide, vervingen de
suiker in 23 monsters.
Van 53 monsters was het aantal kweekbare
bacteriën meer dan 100 000 per cm3, terwijl bij 13
het bacterium coli werd aangetroffen in 0,1 cm3
van het product.
Wegens het verkoopen van consumptiefsa. met
te veel bacteriën werd 9 maal, b. met kunstmatig
bereide zoetstof 10 maal proees-verbaal opgemaakt,
terwfl aan 13 bereiders een waarschuwing is ver
zonden. Bf 14 f sbereiders werd een onderzoek inge
steld naar de wfze van bedrffsvoering. Eén fsbe-
reider werd vervolgd wegens uitoefening van zfn
bedrff zonder in het daarvoor bestemde register te
zfn ingeschreven.
De resultaten van het onderzoek zfn in onder
staande tabel vervat.
Gebak, koek en suikerwerk.
Op verzoek van het Rfksbureau voor de Voed
selvoorziening in Oorlogstfd werd in de laatste
maanden van het verslagjaar een onderzoek inge
steld naar den toestand van groote partfen taai
taai, welke bf verschillende bakkerfen in
raad waren gebakken en daar opgeslagen.
De wfze van opslaan bleek in vele gevallen veel
te wenschen over te laten. Hoog opgestapeld in
eartonnen doozen tegen vochtige buitenmuren of
in kelders, bleek het gebak veel vocht te hebben
aangetrokken, zoodat het watergehalte van be
neden 10 pCt. tot 18 A 19 pCt. was gestegen. Dien
tengevolge was in vele gevallen schimmelvorming
opgetreden. Door te hooge opstapeling waren de
onderste doozen platgedrukt en de taai-taaistuk-
ken zoodanig in elkaar geperst, dat zf voor distri
butie onbruikbaar waren geworden. Verschillende
partfen waren ook met maden bezet of door mui
zen en ratten aangevreten. Geadviseerd is het
gebak onverwfld in consumptie te brengen, na
verwfdering van het onbruikbare.