5 VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. Tabel F. Consumptiefs. Aantal onderzochte monsters afgekeurde monsters waarvan wegens: a. te hoog kiemgehalte b. aanwezigheid van coli bacteriën 46 10 9 1 Meel- en grutterswaren. Op gezette tijden is een onderzoek ingesteld naar het vochtgehalte van de bloem en het meel aan bakkers geleverd. Dit gehalte was zesmaal hooger dan het maximaal toegelaten percentage (16,5 pCt.), varieerend van 17,2 tot 17,8 pCt. Van de Ameri- kaansche patenten bewoog zich het vochtgehalte tusschen 12,5 en 14,3 pCt. Aan twee meelfabrikan ten werden waarschuwingen gezonden. Koffie- en theesurrogaten. Beslag is gelegd op een partij theesurrogaat, be staande uit deeltjes van heidetakjes, waarvan het aftreksel naar dnf hout smaakte, en op een partij koffiesurrogaat, aangeduid als koffievermeerde- ringsmiddel, bestaande uit gebrande crocusbollen. Voorts is een strafvervolging ingesteld tegen een bereider van eiehorei-extract, dat als „Mokka” was aangeduid. Kaas. Van de onderzochte monsters kaas bezaten een te laag vetgehalte in de droge stof: 3 monsters kaas-2(>+, 4 monsters volvette kaas en 9 monsters smeerkaas, terwijl bovendien 9 maal kaas-40+ als volvette kaas werd verkocht. De Amerikaansche cheddarkaas, welke door de Regeering was aangekocht, bleek ruimschoots te voldoen aan den eisch voor het vetgehalte van volvette kaas hier te lande gesteld. Het vetgehalte, berekend op de droge stof, bewoog zich tusschen 48,en 53,pCt., het vochtgehalte wisselde van 30,— tot 38,— pCt. Bij de Argentjjnsche kazen door de Regeering aangekocht lag het vetgehalte van de droge stof tusschen 33,en 38,pCt., het vochtgehalte lag tusschen 25,en 32,pCt. (Een monster bevatte slechts 21,pCt. vocht en een vetgehalte van 46,6 pCt. in de droge stof). Deze kazen hadden derhalve met het stempel 30+ behooren te worden voorzien. De Keuringsdiensten werden echter door het Departement van Sociale Zaken uitgenoodigd deze kazen zonder deze stempeling te laten ver- koopen. In verschillende gevallen is aanmerking gemaakt op den onvoldoenden toestand van bakkerijen. De Dienst heeft den betrokken eigenaren daarbij her- haaldeljjk hulp verleend om de voor verbetering der bedrijven noodzakelijke materialen toegewezen te krijgen. Aldus kon worden bereikt, dat vloeren vol gaten en dientengevolge niet te reinigen, af bladderende muren, lekkende daken en zolderingen, ten gevolge waarvan deeg en brood werden ver ontreinigd, grondig konden worden hersteld. In een tweetal gevallen vond algeheele verbouwing plaats. Op gelijke wijze kwamen verbeteringen tot stand bjj een tweetal banketbakkerijen. Een stroop- wafelfabriek werd uit een daarvoor totaal onge schikt pand naar een beter gebouw overgebracht. Cacaopoeder. De onderzochte monsters cacaopoeder bleken met één uitzondering te voldoen aan de gestelde eisehen. Het afwijkende product, als „choco-natuur- drank” aangeduid, was een mengsel van fijnge malen eacaodoppen en tarwemeel, dat bovendien sterk schimmelig was. De aangetroffen partijen werden in beslag genomen. Consumptiefs. Er zfn 46 monsters consumptiefs onderzocht, waarvan onderstaande tabel een overzicht geeft. Tegen twee consumptiefsbereiders, wier producten onderscheiden! fk 19 millioen en 33 millioen kweek- bare mieroörganismen bleken te bevatten, werd proces-verbaal opgemaakt. producten werden in het eerste halfjaar van 1945 in café's algemeen als grondstof voor de bereiding van limonade gebruikt, daarna kwamen producten van behoorlfk suikergehalte. Het meerendeel der als puddingsaus onderschei- denlfk als alcoholvrije likeur aaugeduide fabrika ten werd afgekeurd, omdat zf geen suiker be vatten, doch gekleurd en gearomatiseerd water bleken te zfn, dat met synthetisch bereide ver- zoetingsmiddelen was bedeeld. Bf limonade gazeuse, waarvan 82 monsters zfn onderzocht, werden in veel gevallen nog een te laag suikergehalte aangetroffen, terwfl ook veel vuldig aanmerking moest worden gemaakt wegens vermelding van een te groote inhoudsmaat van de flessehen. De als vruchtenlimonade (gazeuse) aangeduide producten bleken alle het vereischte gehalte aan suiker te bevatten en waren ook overigens deug- delfke producten. Tegen 9 bereiders van ondeug- delfke producten, vallende onder het Jam-limo- nadebesluit, werd proces verbaal opgemaakt. Jam, vruchtensappen, limonade enz. Verschillende partfen roode en zwarte bessensap bleken in sterke mate met water vervalscht te zfn. Eenige daarvan bezaten bovendien een veel te hoog gehalte aan conserveermiddel (zwaveligzuur), nl. 1 200 a 1400 mg per liter. De ondeugdelfke voorraden zfn in beslag genomen, de fabrikanten geverbaliseerd. Eenige partfen tomatensap en tomatenpuree bleken eveneens sterk verdund en met veel zwave ligzuur geconserveerd te zfn. Bf verscheidene monsters huishoudjam werd een te hoog watergehalte vastgesteld. In het algemeen wordt er bf dit product naar gestreefd de hoogste grens voor het watergehalte (35 pCt.) zooveel mo- gelfk te benaderen. De kwaliteit van de huishoud- jams is in sterke mate gedaald. Tweemaal werd tegen jamfabrikanten een strafvervolging uitge lokt wegens aanzienlfke of herhaalde overschrf- dlng van de grens voor het ■watergehalte. Een tweetal producten, welke als limonadesiroop waren aaugeduid, doch zeer minderwaardige na maak daarvan waren, met 98 a 99 pCt. water, werden in beslag genomen; tegen de verkopers werd een strafvervolging ingesteld. Dergelfke

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1945 | | pagina 81