5
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Tabel F.
Consumptiefs.
Aantal onderzochte monsters
afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te hoog kiemgehalte
b. aanwezigheid van coli bacteriën
46
10
9
1
Meel- en grutterswaren.
Op gezette tijden is een onderzoek ingesteld naar
het vochtgehalte van de bloem en het meel aan
bakkers geleverd. Dit gehalte was zesmaal hooger
dan het maximaal toegelaten percentage (16,5 pCt.),
varieerend van 17,2 tot 17,8 pCt. Van de Ameri-
kaansche patenten bewoog zich het vochtgehalte
tusschen 12,5 en 14,3 pCt. Aan twee meelfabrikan
ten werden waarschuwingen gezonden.
Koffie- en theesurrogaten.
Beslag is gelegd op een partij theesurrogaat, be
staande uit deeltjes van heidetakjes, waarvan het
aftreksel naar dnf hout smaakte, en op een partij
koffiesurrogaat, aangeduid als koffievermeerde-
ringsmiddel, bestaande uit gebrande crocusbollen.
Voorts is een strafvervolging ingesteld tegen een
bereider van eiehorei-extract, dat als „Mokka” was
aangeduid.
Kaas.
Van de onderzochte monsters kaas bezaten een
te laag vetgehalte in de droge stof: 3 monsters
kaas-2(>+, 4 monsters volvette kaas en 9 monsters
smeerkaas, terwijl bovendien 9 maal kaas-40+ als
volvette kaas werd verkocht.
De Amerikaansche cheddarkaas, welke door de
Regeering was aangekocht, bleek ruimschoots te
voldoen aan den eisch voor het vetgehalte van
volvette kaas hier te lande gesteld. Het vetgehalte,
berekend op de droge stof, bewoog zich tusschen
48,en 53,pCt., het vochtgehalte wisselde van
30,— tot 38,— pCt.
Bij de Argentjjnsche kazen door de Regeering
aangekocht lag het vetgehalte van de droge stof
tusschen 33,en 38,pCt., het vochtgehalte lag
tusschen 25,en 32,pCt. (Een monster bevatte
slechts 21,pCt. vocht en een vetgehalte van
46,6 pCt. in de droge stof). Deze kazen hadden
derhalve met het stempel 30+ behooren te worden
voorzien. De Keuringsdiensten werden echter door
het Departement van Sociale Zaken uitgenoodigd
deze kazen zonder deze stempeling te laten ver-
koopen.
In verschillende gevallen is aanmerking gemaakt
op den onvoldoenden toestand van bakkerijen. De
Dienst heeft den betrokken eigenaren daarbij her-
haaldeljjk hulp verleend om de voor verbetering
der bedrijven noodzakelijke materialen toegewezen
te krijgen. Aldus kon worden bereikt, dat vloeren
vol gaten en dientengevolge niet te reinigen, af
bladderende muren, lekkende daken en zolderingen,
ten gevolge waarvan deeg en brood werden ver
ontreinigd, grondig konden worden hersteld. In
een tweetal gevallen vond algeheele verbouwing
plaats. Op gelijke wijze kwamen verbeteringen tot
stand bjj een tweetal banketbakkerijen. Een stroop-
wafelfabriek werd uit een daarvoor totaal onge
schikt pand naar een beter gebouw overgebracht.
Cacaopoeder.
De onderzochte monsters cacaopoeder bleken met
één uitzondering te voldoen aan de gestelde
eisehen. Het afwijkende product, als „choco-natuur-
drank” aangeduid, was een mengsel van fijnge
malen eacaodoppen en tarwemeel, dat bovendien
sterk schimmelig was. De aangetroffen partijen
werden in beslag genomen.
Consumptiefs.
Er zfn 46 monsters consumptiefs onderzocht,
waarvan onderstaande tabel een overzicht geeft.
Tegen twee consumptiefsbereiders, wier producten
onderscheiden! fk 19 millioen en 33 millioen kweek-
bare mieroörganismen bleken te bevatten, werd
proces-verbaal opgemaakt.
producten werden in het eerste halfjaar van 1945
in café's algemeen als grondstof voor de bereiding
van limonade gebruikt, daarna kwamen producten
van behoorlfk suikergehalte.
Het meerendeel der als puddingsaus onderschei-
denlfk als alcoholvrije likeur aaugeduide fabrika
ten werd afgekeurd, omdat zf geen suiker be
vatten, doch gekleurd en gearomatiseerd water
bleken te zfn, dat met synthetisch bereide ver-
zoetingsmiddelen was bedeeld.
Bf limonade gazeuse, waarvan 82 monsters zfn
onderzocht, werden in veel gevallen nog een te
laag suikergehalte aangetroffen, terwfl ook veel
vuldig aanmerking moest worden gemaakt wegens
vermelding van een te groote inhoudsmaat van
de flessehen.
De als vruchtenlimonade (gazeuse) aangeduide
producten bleken alle het vereischte gehalte aan
suiker te bevatten en waren ook overigens deug-
delfke producten. Tegen 9 bereiders van ondeug-
delfke producten, vallende onder het Jam-limo-
nadebesluit, werd proces verbaal opgemaakt.
Jam, vruchtensappen, limonade enz.
Verschillende partfen roode en zwarte bessensap
bleken in sterke mate met water vervalscht te zfn.
Eenige daarvan bezaten bovendien een veel te
hoog gehalte aan conserveermiddel (zwaveligzuur),
nl. 1 200 a 1400 mg per liter. De ondeugdelfke
voorraden zfn in beslag genomen, de fabrikanten
geverbaliseerd.
Eenige partfen tomatensap en tomatenpuree
bleken eveneens sterk verdund en met veel zwave
ligzuur geconserveerd te zfn.
Bf verscheidene monsters huishoudjam werd een
te hoog watergehalte vastgesteld. In het algemeen
wordt er bf dit product naar gestreefd de hoogste
grens voor het watergehalte (35 pCt.) zooveel mo-
gelfk te benaderen. De kwaliteit van de huishoud-
jams is in sterke mate gedaald. Tweemaal werd
tegen jamfabrikanten een strafvervolging uitge
lokt wegens aanzienlfke of herhaalde overschrf-
dlng van de grens voor het ■watergehalte.
Een tweetal producten, welke als limonadesiroop
waren aaugeduid, doch zeer minderwaardige na
maak daarvan waren, met 98 a 99 pCt. water,
werden in beslag genomen; tegen de verkopers
werd een strafvervolging ingesteld. Dergelfke