9
6
Jams, vruchtensappen, limonades.
Jam werd nog weinig aangetroffen; de onder
zochte monsters waren deugdelijk.
Een groot aantal monsters huishoudjam werd
onderzocht. Het watergehalte was meermalen te
hoog, terwijl onjuiste opgaven van het gewicht
van de inhoud dikwijls werden aangetoond.
Rode en zwarte bessensap was nog schaars.
Proces-verbaal werd opgemaakt tegen een fa
brikant, die zijn flessen had voorzien van een
inhoudsaanduiding aanmerkelijk hoger dan
werkelijk aanwezig was.
Herhaaldelijk werd in frambozensap een te
hoog gehalte aan zwaveligzuur aangetoond.
Tegen een fabrikant, die frambozensap volgens
het etiket gezoet met 10 pCt. suiker afleverde,
werd proces-verbaal opgemaakt, omdat de waar
niet met suiker, doch met zoetstof was gezoet.
Monsters kersen- en sinaasappelsap voldeden
veelal niet aan de gestelde eisen, omdat zij met
water waren verdund: ook hier werd in veel
gevallen te veel zwaveligzuur gevonden..
Vooral in de eerste maanden van het jaar
was de samenstelling van de limonade-gazeuse
zeer onbevredigend. Meermalen bevatte deze
drank fnaar 1 pCt. suiker, soms was suiker geheel
afwezig; 40 processen-verbaal met boeten tot
Onderzocht werden 196 monsters consumptio
ns. In 9 monsters werd een synthetisch bereid
verzoetingsmiddel aangetroffen; evenzovele ma
len werd proces-verbaal opgemaakt en- werd de
zoetstof in beslag genomen.
In ongeveer 20 pCt. van de genomen monsters
was het gehalte aan kweekbare micro-organis-
men te hoog; dientengevolge werd 14 maal een
strafvervolging ingesteld, terwijl voor de ove
rige gevallen met een schriftelijke waarschu
wing werd volstaan. Steeds werd een inspectie
in het bedrijf ingesteld, ten einde de oorzaak van
de overtreding vast te kunnen stellen. Meestal
konden ter plaatse de gemaakte fouten worden
opgespoord en werden aanwijzingen voor een
betere bedrijfshygiëne gegeven.
Éénmaal werd proces-verbaal wegens èn een
te hoog bacteriëngehalte èn gebruik van zoetstof
opgemaakt, terwijl twee maal een strafvervol
ging werd ingesteld wegens onvoldoende ver
hitting van het product.
De bereiding van consumptieijs is nog al te
dikwijls in handen van personen, die te weinig
hygiënisch inzicht bezitten. Het streven van de
Ondervakgroep voor Cohsumptieijsbereiders om
hierin verbetering te brengen, kan dan ook niet
genoeg worden toegejuicht.
De resultaten van het onderzoek zijn in on
derstaande tabel verenigd.
Eieren.
Regelmatig werd de kwaliteit van de gedis
tribueerde kippeneieren gecontroleerd. Zo veel
mogelijk werd er op toegezien, dat geen eenden
eieren werden geleverd aan bedrijven, waar eet-
of -drinkwaren worden bereid, voor zover deze
bedrijven niet in het bezit zijn van een onthef
fing. In twee gevallen werd proces-verbaal op
gemaakt wegens het gebruik van eendeneieren
bij de bereiding van eet- of drinkwaren, terwijl
geen vergunning daartoe was verleend.
Nu eendeneieren buiten de distributie zijn ge
bracht is het gebruik in levensmiddelenbedrij-
ven te meer te duchten. Het zal niet overbodig
zijn er ook nogmaals op te wijzen, dat op grond
van het Algemeen Besluit van de Warenwet
eendeneieren of delen daarvan niet mogen wor
den gebruikt bij de bereiding van eet- of drink
waren, noch aanwezig mogen zijn in percelen
waar eet- of drinkwaren worden bereid. Zo is
het aanwezig hebben van broodjes met gekookt
eendenei in cafetaria’s strafbaar. Aan deze be
palingen zal streng de hand worden gehouden.
Gebak, koek en suikerwerken.
In het begin van het verslagjaar werd een
groot aantal koekjes- en gebaksoorten onder
zocht op de aanwezigheid van een synthetisch
bereid verzoetingsmiddel. Het resultaat was,
dat, op een zeer enkele uitzondering na, geen
kunstmatige zoetstof werd aangetroffen.
Ten gevolge van het eten van gebak werden
verscheidene personen ernstig ongesteld. De
waar vertoonde een sterke reactie op fluor. Bij
verder onderzoek bleek, dat, door grove onacht
zaamheid, als rijsmiddel een verdelgingsmidde]
voor ratten en muizen was gebezigd, waarin een
fluor-verbinding w'as verwerkt. Tegen de dader
w’erd een strafvervolging ingesteld.
Een dergelijk geval deed zich voor bij een
bakker, die herhaaldelijk klachten kreeg over
door hemzelf bereide speculaas. Ook hier bleek
een fluorhoudend verdelgingsmiddel van onge
dierte, dat op niet geheel opgehelderde wijze in
de grondstoffen voor de speculaas was terecht
gekomen, de oorzaak te zijn. In dit verband zij
er nogmaals op gewezen, dat verdelgingsmidde-
len voor insecten of ander gedierte, w’elke gif
tige bestanddelen bevatten, moeten voorzien
zijn van een in het oog vallend opschrift, waar
uit haar giftigheid blijkt, met vermelding van
de wijze, waarop nadeel voor de gezondheid of
vergiftiging bij het gebruik kunnen worden
voorkomen. Het aanwezig hebben van dergelijke
middelen in ruimten, waar eet- of drinkwaren
worden bereid is voorts strafbaar.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
196
55
6
46
3
11
Tabel F. Consumptieijs.
Aantal onderzochte monsters
afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. positieve reactie Storch
b. te hoog kiemgetal
c. aanwezigheid van coli-bacteriën
d. andere redenen