9
10
Vleeswaren, werden veelvuldig en uitgebreid
scheikundig onderzocht. Meegebracht werden
816 monsters, voornamelijk worstsoorten. Meer
malen werd rauwe worst aangetroffen waarin
van 3 tot 6 pCt. zetmeel was verwerkt. Aange
zien het van algemene bekendheid moet worden
geacht, dat deze worstsoort geen zetmeel mag
bevatten, werd voor deze overtreding in de regel
proces-verbaal opgemaakt. Ook het zetmeelge-
In bedrijven van melkverkopers en ijsberei-
ders werden 8 monsters water genomen; op
grond hiervan moest de watervoorziening in 2
bedrijven ongeschikt worden verklaard.
De aanduiding van de in het Aroma-, Jus- en
Soepbesluit bedoelde waren laat nog vaak zeer
te wensen over en het aantal hier over uitge-
gane waarschuwingen is zeer groot.
Doordat in geconcentreerde tomatenpuree
kleurstof is toegelaten, wordt dikwijls ook in
tomaten-ketchup (waar dit verboden is) kleur
stof aangetroffen.
halte van gekookte worst was meermalen hoger
dan de toegelaten 4 pCt. watervrij zetmeel.
Een groot aantal monsters worst bleek te veel
water te bevatten, waaronder er waren met 35
pCt. te veel; 29 processen-verbaal en talrijke
waarschuwingen waren het resultaat van dit
onderzoek.
Een monster leverworst had een te hoog ge
halte aan boorzuur, terwijl in een monster
gekookte worst de aanwezigheid van een vreem
de kleurstof werd vastgesteld.
Bouillonblokjes en andere producten bedoeld
in het Vleesextractenbesluit waren nog vrij
schaars, maar in de regel van goede samenstel
ling. In een geval, waarin het product slechts de
helft van het voorgeschreven gehalte aan vlees-
extract bevatte, werd proces-verbaal opgemaakt.
Het is gebleken, dat in vele gevallen waar het
publiek bouillonblokjes vraagt, de winkelier
extractblokjes (die geen vleesbestanddelen be
vatten) geeft zonder nadere toelichting. De ko
per dient er goed op te letten, welke aanduiding
de waar draagt.
waar zou ermee gebaat zijn, wanneer steeds ijs
werd meegenomen.
In de nazomer werden aanvankelijk meerma
len partijen verse vis uit IJmuiden aangevoerd,
doch in de herfst hield dit op, daar de trawlers
in Engeland ter markt gingen.
Tot ongeveer half November vond grote aan
voer van verse haring plaats, waarvan veel door
de rokerijen en door de straathandel werd ver
werkt. Nadien verminderde deze aanvoer sterk,
terwijl bovendien export plaats vond, -waardoor
slechts weinig voor binnenlands gebruik over
bleef.
In tabel H wordt een overzicht gegeven van
het aantal inspecties en keuringen in de 4
grootste gemeenten van het keuringsgebied.
Wegens de hoedanigheid werden 18 waarschu
wingen gegeven, 45 partijen werden afgekeurd
met een gewicht van ruim 3 000 kg.
Na gebruik van gebakken vis. afkomstig uit
IJmuiden, deden zich in de maand September
ernstige vergiftigingsverschijnsèlen voor. Bij
onderzoek bleek, dat voor deze waar bevroren
vis was gebruikt, terwijl de koeling en distri
butie van de gebakken vis te wensen overliet.
Ook het voor de tijd van het jaar abnormaal
warme weer heeft parten gespeeld. Nauwkeu
rige aanwijzingen werden gegeven om herha
ling te voorkomen.
Er kwamen dit jaar van de conservenfabrie
ken veel visconserven in de handel, die in het
algemeen van goede kwaliteit waren. Ook het
product gepelde- en ongepelde garnalen kwam
weer aan de markt.
Van de 31 ingekomen klachten, aangaande
ondeugdelijke vis, bleken bij onderzoek 14 ge
grond te zijn.
Herhaalde malen werd pikante saus aange
troffen met een aanmerkelijk te laag extraet-
gehalte. In twee gevallen werd hiervoor een
proces-verbaal gegeven.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Gemeente.
Gecons.
Vers.
95
Water.
Vlees- en vleeswaren.
mark- j
ten.
48
17
476
164
234
3 233
ven
ters
65
488
587
770
6 014
1
396
516
3 974
2 j
53
361
355
462
2 814
Ge
droogd.
Totaal
aantal
gekeurde
partijen.
Delft
Gouda
's-Gravenhage
Rijswijk
win
kels.
Totaal
aantal
inspec
ties.
1 418
2 070
j 12 760
1
361
512
3 384
375
454
1 714
1
Aantal gekeurue partijen.
Ge
bak
ken.
Ge- I
rookt.
Aantal inspecties van
opslag
plaat
sen.
Spijsaroma, soep-
tomaten-ketchup.
Vleesextracten.
en juspoeder, pikante saus en
l Gr-
zouten.
304
447
2 227
1
I bereid-
plaat-
sen.
Tabel H. Vis.