t
ft
b
I
I
k
n
10
Vis.
Tabel H. Vis.
10
hoger mag zijn dan 6 pCt.; in één monster werd
zelfs 16 pCt. van dit bindmiddel aangetroffen.
Doordat wild en gevogelte niet aan de distri
butiebepalingen zijn onderworpen, is wildgehakt
en paté de volaille een in de handel zeer veel
voorkomend artikel. In vele gevallen bleken
deze waren van zeer inferieure samenstelling in
verband met het zeer hoge watergehalte,
waarbij een hoog zetmeelgehalte dient om de
watertoevoeging te maskeren. Daarbij is de
prijs zeer hoog en de voedingswaarde zeer
gering. Grote partijen werden in beslag ge
nomen en talrijke processen-verbaal opgemaakt.
Meermalen werd vleeswaar in blik aangetrof-
In de eerste maanden van het jaar waren nog
grote partijen haring aanwezig (waaronder veel
steurharing), die voor het grootste deel voor de
rokerijen bestemd waren, voor een ander deel
tot marinaden werden verwerkt. Deze hoeveel
heden waren nauwelijks voldoende om aan de
vraag te voldoen.
In het voorjaar werd in het kanaal nog enige
wTeken gevist op zg. kanaalharing, hoofdzakelijk
bestemd voor de rokerijen. De trawlvisserij der
kleine vloot wrnrd in de eerste maanden van het
jaar sterk belemmerd door de felle koude en het
alles behalve gunstige weer. De aanvoeren
bleven ver beneden het gemiddelde. Ook de vis
serij op schol, schar, tong enz. was slecht, ook
al, omdat de kleine vloot met het oog op het
ruwe weer kort onder de kust moest blijven en
vaak binnen lag. Pas in Maart werd het voor
deze vissers gunstiger. De motorloggers ver
kregen beter resultaat en de aanvoeren o.a. van
wijting, kabeljauw en tong waren goed.
In de tweede helft van Mei gingen de loggers
ter haringvangst en de vangsten bleken al
dadelijk goed te zijn. De haring, hoewel niet van
de eerste soort, werd door het pulbiek gaarne
geaccepteerd. Later werden er grote vangsten
van goede maatjesharing gedaan. Ook met de
haringtrawl werd veel haring gevangen, die tot
harderwijker werd verwerkt.
Door de intensieve haringvisserij, welke ook
de bemanning van de kleine trawlervloot aan
trok, werd er deze zomer bijna geen verse zeevis
aangevoerd. De besommingen waren echter
hoog in verband met de permanente schaarste
aan zeevis. De verse zeevishandel moest dan ook
worden voorzien van vis uit andere havens
afkomstig. Kleine partijen makreel en gul wer
den uit Denemarken geïmporteerd.
Een intensieve controle werd uitgeoefend op
de visbakkerijen, waar het gebruik van mine
rale olie gevreesd moest worden. Dit toezicht
leidde in twee gevallen tot een strafvervolging.
Bovendien werd proces-verbaal opgemaakt
wegens het bakken van vis in een onzindelijk
bedrijf. Aandacht werd besteed aan de aandui
ding op de verpakte, geconserveerde vispro
ducten.
Van de 39 ingekomen klachten aangaande
ondeugdelijke vis bleken bij onderzoek 24 onge
grond te zijn.
Bijgaande Tabel II geeft een overzicht van de
verrichte inspecties.
F
1
ït
Nog steeds blijft een intensief toezicht op de
samenstelling van vleeswaren nodig; ook dit
jaar werden talrijke afwijkingen geconstateerd.
De meeste golden een te hoog vochtgehalte en
het toevoegen van meel aan rauwe rookworst,
waarin dit bindmiddel niet is toegelaten. Tal
rijke waarschuwingen waren het gevolg van
deze bevindingen, terwijl ook vele malen pro
ces-verbaal werd opgemaakt.
Slechts een enkele maal werd nog worst aan
getroffen, welke kunstmatig was gekleurd.
Gebraden gehakt voldeed vaak niet aan de
eis, dat het gehalte aan watervrjj zetmeel niet
Gemeente.
Gecons.
Vers.
66
14
51
15
21
28 391
11 614 6 906
7 579
1 079
7 262
5 565
6 203
81
878
3 840
612
‘■i'i
468
501
2 538
48
72
49
164
92
39
481
305
247
5 481
20
53
32
65
ven
ters.
2
82
773
867
869
9 339
68
125
81
265
465
585
5 481
50
92
76
157
Ge
rookt.
25
93
896
581
609
5 665
61
94
64
188
549
582
4 125
53
89
5
162
Totaal
■aantal
gekeurde
partijen.
2 284
2 507
22 055
219
390
215
721
Delft
Gouda
's-Gravenhage
Rijswijk
Voorburg
Wassenaar.
Overige gemeenten
win
kels.
Totaal
aantal
inspec
ties.
664
638
5 888
55
101
70
163
Ge
droogd.
Ge
zouten.
bereid-
plaat-
sen.
Aantal inspecties van
opslag
plaat
sen.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
I
Aantal gekeurde partyen.
Ge
bak
ken.
mark- i
ten.
Vlees- en vleeswaren.