11
Cacao en chocolade.
Eieren.
Consumptieijs.
F
Tegen een fabrikant, die cacao afleverde
waarvan het gehalte aan cacaoboter te laag was,
werd proces-verbaal opgemaakt
Twee partijtjes cacao werden aan de consump
tie onttrokken, omdat deze duf waren.
De meegebrachte monsters chocolade konden
als deugdelijk worden geboekt. Aanmerking
werd gemaakt op een monster melkchocolade,
waarvan het gehalte aan melkvet veel te laag
was.
Gebak, koek en suikerwerken.
Talrijke monsters gebak en koek werden on
derzocht. Herhaaldelijk werd geconstateerd, dat
bij de bereiding van deze producten mineral!
olie en ook vaseline was gebruikt. In al deze
gevallen werd proces-verbaal opgemaakt, ter
wijl de met deze ongeoorloofde grondstoffen be
reide waren in beslag werden genomen.
Een aantal monsters koekjes, waarvoor een
bepaalde hoeveelheid boter en suiker moest wor
den ingeleverd, werd eveneens onderzocht. Tal
rijke malen werd geconstateerd, dat de gevraag
de hoeveelheden niet in de afgeleverde koekjes
waren verwerkt. De nodige maatregelen werden
genomen, om aan deze misstand een einde te
maken.
De meegebrachte monsters banketspijs bleken
lang niet altijd bereid te zijn uit bonenmeel, het
welk een zodanige voorbehandeling had onder
gaan, dat de daarin aanwezige schadelijke stof
was vernietigd. Bij een grote instelling kwmrnen,
ten gevolge van het nuttigen van banketletter,
Regelmatig werd nagegaan of eendeneieren
aanwezig waren in bedrijven, waar eetwaren
worden bereid. Tegen drie bedrijven, waar dit
werd geconstateerd, werd proces-verbaal opge
maakt, terwijl de aanwezige partijen in beslag
werden genomen.
Tegen twee leveranciers van vuilschalige
eieren werd eveneens een strafvervolging inge
steld. De kwaliteit van de gedistribueerde kip
peneieren werd regelmatig gecontroleerd.
In verband met de uit hygiënisch oogpunt
bekeken nog steeds zeer onvoldoende samenstel
ling, werd het aantal monsters consumptieijs
voor bacteriologisch onderzoek sterk opgevoerd.
Van de 777 onderzochte monsters waren 183 (d.i.
23,6 pCt.) onvoldoende. In 1947 bedroeg dit per
centage 43,6. Het is te wensen, dat deze vermin
dering van het aantal afwijkingen niet alleen is
toe te schrijven aan het feit, dat 1948 een zeer
koele zomer heeft gehad. Onjuist zou het zijn
uit bovenvermelde cijfers de gevolgtrekking te
maken, dat bijna 1/4 van het consumptieijs niet
aan de eisen voldoet. Het nemen van monsters
in hygiënisch twijfelachtige bereidplaatsen is
frequenter dan in bedrijven, waarvan bekend is,
dat een doorgaans goed product wordt bereid.
Bovendien is een afwijkend monster dikwijls
aanleiding in het betrokken bedrijf kort achter
een meermalen monsters te nemen, om de oor
zaak van de geconstateerde afwijking op te
sporen.
Voor de verkoop van ondeugdelijk ijs (te hoog
bacteriecijfer, onvoldoende verhitting van de
grondstof, gebruik van saccharine) werden 32
processen-verbaal opgemaakt; 3 strafvervolgin
gen werden ingesteld naar aanleiding van on
voldoend ingerichte bereidplaatsen.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Tabel E.
Totaal.
939
405
518
16
41
26
2
13
777
183
1
Aautal partijen gewogen brood
Aantal onderzochte monsters
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te lage droge stof
b. te weinig melkbestanddelen
c. andere redenen
7 878
2 191
418
Bruin
brood.
7 144
1 895
522
Rogge
brood.
97
73
16
3
2
2
15 122
4 161
958
11
173
69
Witte
brood.
Melk-
brood.
a.
b.
c.
d.
e.
Tabel F. Consumptieijs.
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens:
positieve reactie Storeh
te hoog kiemgetal
aanwezigheid van coli-bacteriën
te weinig melkvet in roomijs
andere redenen
j Andere
j brood-
i soorten.