11 Cacao en chocolade. Eieren. Consumptieijs. F Tegen een fabrikant, die cacao afleverde waarvan het gehalte aan cacaoboter te laag was, werd proces-verbaal opgemaakt Twee partijtjes cacao werden aan de consump tie onttrokken, omdat deze duf waren. De meegebrachte monsters chocolade konden als deugdelijk worden geboekt. Aanmerking werd gemaakt op een monster melkchocolade, waarvan het gehalte aan melkvet veel te laag was. Gebak, koek en suikerwerken. Talrijke monsters gebak en koek werden on derzocht. Herhaaldelijk werd geconstateerd, dat bij de bereiding van deze producten mineral! olie en ook vaseline was gebruikt. In al deze gevallen werd proces-verbaal opgemaakt, ter wijl de met deze ongeoorloofde grondstoffen be reide waren in beslag werden genomen. Een aantal monsters koekjes, waarvoor een bepaalde hoeveelheid boter en suiker moest wor den ingeleverd, werd eveneens onderzocht. Tal rijke malen werd geconstateerd, dat de gevraag de hoeveelheden niet in de afgeleverde koekjes waren verwerkt. De nodige maatregelen werden genomen, om aan deze misstand een einde te maken. De meegebrachte monsters banketspijs bleken lang niet altijd bereid te zijn uit bonenmeel, het welk een zodanige voorbehandeling had onder gaan, dat de daarin aanwezige schadelijke stof was vernietigd. Bij een grote instelling kwmrnen, ten gevolge van het nuttigen van banketletter, Regelmatig werd nagegaan of eendeneieren aanwezig waren in bedrijven, waar eetwaren worden bereid. Tegen drie bedrijven, waar dit werd geconstateerd, werd proces-verbaal opge maakt, terwijl de aanwezige partijen in beslag werden genomen. Tegen twee leveranciers van vuilschalige eieren werd eveneens een strafvervolging inge steld. De kwaliteit van de gedistribueerde kip peneieren werd regelmatig gecontroleerd. In verband met de uit hygiënisch oogpunt bekeken nog steeds zeer onvoldoende samenstel ling, werd het aantal monsters consumptieijs voor bacteriologisch onderzoek sterk opgevoerd. Van de 777 onderzochte monsters waren 183 (d.i. 23,6 pCt.) onvoldoende. In 1947 bedroeg dit per centage 43,6. Het is te wensen, dat deze vermin dering van het aantal afwijkingen niet alleen is toe te schrijven aan het feit, dat 1948 een zeer koele zomer heeft gehad. Onjuist zou het zijn uit bovenvermelde cijfers de gevolgtrekking te maken, dat bijna 1/4 van het consumptieijs niet aan de eisen voldoet. Het nemen van monsters in hygiënisch twijfelachtige bereidplaatsen is frequenter dan in bedrijven, waarvan bekend is, dat een doorgaans goed product wordt bereid. Bovendien is een afwijkend monster dikwijls aanleiding in het betrokken bedrijf kort achter een meermalen monsters te nemen, om de oor zaak van de geconstateerde afwijking op te sporen. Voor de verkoop van ondeugdelijk ijs (te hoog bacteriecijfer, onvoldoende verhitting van de grondstof, gebruik van saccharine) werden 32 processen-verbaal opgemaakt; 3 strafvervolgin gen werden ingesteld naar aanleiding van on voldoend ingerichte bereidplaatsen. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Tabel E. Totaal. 939 405 518 16 41 26 2 13 777 183 1 Aautal partijen gewogen brood Aantal onderzochte monsters Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens: a. te lage droge stof b. te weinig melkbestanddelen c. andere redenen 7 878 2 191 418 Bruin brood. 7 144 1 895 522 Rogge brood. 97 73 16 3 2 2 15 122 4 161 958 11 173 69 Witte brood. Melk- brood. a. b. c. d. e. Tabel F. Consumptieijs. Aantal onderzochte monsters waarvan monsters roomijs Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens: positieve reactie Storeh te hoog kiemgetal aanwezigheid van coli-bacteriën te weinig melkvet in roomijs andere redenen j Andere j brood- i soorten.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1948 | | pagina 106