11
8
welke bereid was van onvoldoende of in het
geheel niet verhit bonenmeel, talrijke ziektege
vallen voor.
Aan roomborstplaat wordt de eis gesteld, dat
deze waren tenminste 5 pCt. melkvet moeten be
vatten. Aan deze eis bleek lang niet altijd te zijn
voldaan. Voorlopig werd hiertegen waarschu
wend opgetreden.
Het onderzoek van de meegebrachte monsters
kaas gaf zeer bevredigende resultaten. Enkele
monsters smeerkaas hadden een niet geheel vol
doende vetgehalte in de droge stof.
Regelmatig werd nagegaan, of de kaas voor
zien was van een aanduiding aangaande het vet
gehalte van de waar. Op grond van het niet
voldoen aan deze eis werd zesmaal proces-ver-
baal opgemaakt. Wanneer men weet, dat o.m.
ruim 1000 boter- en kaaswagentjes werden ge
controleerd, dan mag dit resultaat alleszins be
vredigend worden genoemd.
De samenstelling van de meegenomen mon
sters jam en huishoudjam gaf alleszins reden
tot tevredenheid. Een énkele maal was de in
houd van de verpakking geringer dan de aange
brachte inhoudsaanduiding. Aanmerking werd
gemaakt op een monster ontbütgember, waarin
zetmeel was aangetroffen.
Bjj de monsters limonade-gazeuse was het
suikergehalte vaak lager dan 8 pCt.; hiervan
waren enkele malen processen-verbaal en tal
rijke waarschuwingen het gevolg. Enige keren
werd kunstmatige zoetstof aangetroffen, één
maal in gazeuse, welke toch met voldoende
suiker was bereid.
Behalve in één geval waren de afwijkingen in
het suikergehalte bij limonadesiroop slechts ge
ring. Bedoeld monster bevatte slechts ruim 20
pCt. suiker, zodat tegen de bereider een straf
vervolging werd ingesteld. Een inhoudsaandui
ding ontbrak nog wel eens of was met te kleine
letter aangebracht; éénmaal werd een aantal
flessen limonadesiroop aangetroffen met een
vruchtenafbeelding op het etiket, hetgeen voor
deze waar niet is toegestaan.
Het suikergehalte van vruchtenlimonade was
enkele malen te laag; een fabrikant bracht dit
product in de handel met te weinig suiker en
een synthetisch bereid verzoetingsmiddel, waar
voor hem proees-verbaal werd aangezegd. Aan
merking werd ook gemaakt op vruchtenlimo
nade, welke was gekleurd.
De onderzochte monsters vruchtenlimonade
siroop konden als deugdelijk' worden aange
merkt.
De enkele monsters vruchtensaus, welke wer
den aangetroffen, voldeden bijna geen van alle
aan de gestelde eisen, d.w.z. een suikergehalte
van tenminste 45 pCt. en een vochtgehalte van
ten hoogste 45 pCt. Eén monster bevatte nog
geen 10 pCt. suiker, een ander had een vocht
gehalte van 60 pCt. Beslaglegging en proces
verbaal waren het gevolg van deze afwijkingen.
De hoeveelheid conserveermiddel, welke in
puddingsaus werd aangetroffen, was vaak te
hoog. Eén monster bevatte slechts 29,5 pCt.
suiker in plaats van 35 pCt., waarvoor de fabri
kant proees-verbaal werd aangezegd.
Verscheidene monsters vruchten op sap ble
ken bij onderzoek niet te voldoen aan de eis, dat
het suikergehalte meer dan 13 pCt. moet bedra
gen. Op grond daarvan werden herhaaldelijk
voorraden in beslag genomen en processen-ver
baal opgemaakt.
Eveneens werd een strafvervolging ingesteld
tegen een fabrikant, omdat de inhoudsaandui
ding belangrijk hoger was dan de in de pot
aanwezige hoeveelheid.
Bjj het onderzoek van vruchtensappen wrerd
een partij rode bessensap aangetroffen, welke
geconserveerd was met een broomhoudend con
serveermiddel; deze werd in beslag genomen.
Proees-verbaal werd opgemaakt tegen een
fabrikant, die dit sap met veel te laag soortelijk
gewicht in de handel bracht.
Éénmaal w'erd ook rode bessensap aangetrof
fen, w’elke kunstmatig was gekleurd.
Ook werd meermalen vruchtensap aangetrof
fen, dat te veel conserveermiddel bevatte. Dit
v’as o.a. het geval met een partij citroensap,
die in beslag wrerd genomen, terw ijl in dit geval
proees-verbaal w’erd opgemaakt.
Een monster vruchtendrank bevatte benzoë
zuur en geen peroxydase; beslaglegging was
hiervan het gevolg.
Bij tomatensap bleek het soortelijk gewicht,
omgerekend op het keukenzoutvrije product,
enige malen te laag te zijn, doch de afwijkingen
waren niet van ernstige aard.
Enige monsters vruchtenpurée bleken kunst
matig gekleurd te zijn, hetgeen alleen is toege
staan bij aardbeienpurée.
Talrijke partijen appelmoes werden aange
troffen, waarvan het suikergehalte dit
moet tussen 15 en 25 pCt. liggen belang
ryk te laag was. De voorraden werden in
beslag genomen en tegen de fabrikanten werd
proees-verbaal opgemaakt. In een enkel mon
ster werd een conserveermiddel aangetroffen.
Het onderzoek van de meegebrachte monsters
chocoladepasta en huishoudchocoladepasta gaf
bevredigende resultaten. Éénmaal werd een
huishoudchocoladepasta aangetroffen met te
weinig suiker.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Kaas.
Jam, limonade, vruchtensappen enz.