11
10
Door 13 standaardisatiebedrijven werd gepas
teuriseerde melk bereid; één dezer inrichtingen
staakte in de loop van het jaar haar werkzaam
heden. Aan een deel van deze melk zijn vita
minen toegevoegd. Door 4 bedrijven werd ge
pasteuriseerde melk bereid voor verstrekking
op scholen in flessen van 1/4 liter; aan de con
trole van deze melk werd bijzondere aandacht
besteed.
De omzet van gepasteuriseerde melk in flessen
is in de jaren na de be vrij ding steeds toegeno
men en bedraagt in de gemeenten Delft, Gouda,
’s-Gravenhage, Rijswijk, Voorburg en Wasse
naar meer dan 40 pCt. van de totale omzet. In
verband hiermede, en met het oog op het grote
aantal afwijkingen, dat geconstateerd werd, is
de frequentie van het onderzoek verveelvoudigd,
terwijl ook de omvang van het onderzoek zelf
werd vergroot, ten einde een beter inzicht te
verkrijgen in de waargenomen afwijkingen.
De monsters gepasteuriseerde melk worden
genomen aan de standaardisatiebedrijven, de
uitgiftestations en bij aflevering aan de gebrui
kers. De frequentie is zodanig, dat in de zomer-
maanden de flessenmelk van de meeste bedrijven
4 a 5 keer per week wordt onderzocht.
Bij het onderzoek van gepasteuriseerde melk
worden de volgende bepalingen verricht: kiem-
getal, sedimentonderzoek op staafvormige mi-
croörganismen, reactie van Storch, phosphatase-
proef, onderzoek op colibacteriën en bepaling
van soortelijk gewicht en vetgehalte. Indien bij
een voorlopig onderzoek aanwijzing wordt ver
kregen, dat eoli- of coli-achtige bacteriën aan
wezig zijn, wordt in het betrokken bedrijf een
uitvoerig onderzoek naar de mogelijke oorzaak
ingesteld.
Bij het onderzoek van 1269 monsters gepas
teuriseerde melk werd geconstateerd, dat niet
minder dan 171 monsters, d.i. 13 pCt., op eniger
lei wijze niet voldeden aan de gestelde eisen.
Hieruit te concluderen, dat 13 pCt. van de in het
Keuringsgebied ’s-Gravenhage verkochte gepas
teuriseerde melk ondeugdelijk was, zou een vol-*
komen onjuiste gevolgtrekking betekenen. De
frequentie der monsterneming bij bedrijven,
waar dikwijls afwijkingen worden opgemerkt,
is vanzelfsprekend groter dan bij fabrikanten,
waar in de regel een goed product wordt bereid.
Een afwijkend monster is bovendien vaak aan-
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Tabel C. Overzicht der onderzochte melkmonsters, genomen bij melkverkopers.
GEMEENTE.
vuil.
4
57
26
99
9
9
1
1
1
4
1
1
1
7
5
1
Totaal
132
39
13
70
14 026
13
1
Gepasteuriseerde melk.
Aantal
monsters.
5
2
water-
toe voeging.
3
2
1
1
1
1
andere
redenen.
vetgehalte
hoger dan
2,56 pCt.
Berkenwoude
Bleiswijk
Delft
Gouda
Gouderak
’s-Gravenhage
’s-Gravenzande
Haastrecht
Hekendorp
Leidschendam
De Lier
Maasland
Maassluis
Moercapelle
Monster
Moordrecht
Naaldwijk
Nootdorp
Oudewater
Pjjnacker.
Reeuwijk
Rijswijk
Schipluiden
Stolwijk
Voorburg
Waddinxveen
Wassenaar
Wateringen.
Zevenhuizen
Zoetermeer
23
20
673
661
35
9 086
182
36
11
197
58
25
236
17
240
54
214
41
112
98
132
385
116
72
443
146
358
166
36
153
Aantal monsters afgelteurd wegens
vetgehalte
lager dan
2,46 pCt.
8
3
2,51
2,50
2,51
2,52
2,52
2,51
2,51
2,52
2,55
2,52
2,51
2,50
2,51
2,51
2,51
2,52
2,50
2,51
2,54
2,52
2.52
2.52
2,52
2,52
2,51
2.52
2,51
2,51
2,52
2,50
1
13
Gemiddeld
vetgehalte
in pCt.
Aantal
afgekeurde
i monsters.