11 10 Door 13 standaardisatiebedrijven werd gepas teuriseerde melk bereid; één dezer inrichtingen staakte in de loop van het jaar haar werkzaam heden. Aan een deel van deze melk zijn vita minen toegevoegd. Door 4 bedrijven werd ge pasteuriseerde melk bereid voor verstrekking op scholen in flessen van 1/4 liter; aan de con trole van deze melk werd bijzondere aandacht besteed. De omzet van gepasteuriseerde melk in flessen is in de jaren na de be vrij ding steeds toegeno men en bedraagt in de gemeenten Delft, Gouda, ’s-Gravenhage, Rijswijk, Voorburg en Wasse naar meer dan 40 pCt. van de totale omzet. In verband hiermede, en met het oog op het grote aantal afwijkingen, dat geconstateerd werd, is de frequentie van het onderzoek verveelvoudigd, terwijl ook de omvang van het onderzoek zelf werd vergroot, ten einde een beter inzicht te verkrijgen in de waargenomen afwijkingen. De monsters gepasteuriseerde melk worden genomen aan de standaardisatiebedrijven, de uitgiftestations en bij aflevering aan de gebrui kers. De frequentie is zodanig, dat in de zomer- maanden de flessenmelk van de meeste bedrijven 4 a 5 keer per week wordt onderzocht. Bij het onderzoek van gepasteuriseerde melk worden de volgende bepalingen verricht: kiem- getal, sedimentonderzoek op staafvormige mi- croörganismen, reactie van Storch, phosphatase- proef, onderzoek op colibacteriën en bepaling van soortelijk gewicht en vetgehalte. Indien bij een voorlopig onderzoek aanwijzing wordt ver kregen, dat eoli- of coli-achtige bacteriën aan wezig zijn, wordt in het betrokken bedrijf een uitvoerig onderzoek naar de mogelijke oorzaak ingesteld. Bij het onderzoek van 1269 monsters gepas teuriseerde melk werd geconstateerd, dat niet minder dan 171 monsters, d.i. 13 pCt., op eniger lei wijze niet voldeden aan de gestelde eisen. Hieruit te concluderen, dat 13 pCt. van de in het Keuringsgebied ’s-Gravenhage verkochte gepas teuriseerde melk ondeugdelijk was, zou een vol-* komen onjuiste gevolgtrekking betekenen. De frequentie der monsterneming bij bedrijven, waar dikwijls afwijkingen worden opgemerkt, is vanzelfsprekend groter dan bij fabrikanten, waar in de regel een goed product wordt bereid. Een afwijkend monster is bovendien vaak aan- VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Tabel C. Overzicht der onderzochte melkmonsters, genomen bij melkverkopers. GEMEENTE. vuil. 4 57 26 99 9 9 1 1 1 4 1 1 1 7 5 1 Totaal 132 39 13 70 14 026 13 1 Gepasteuriseerde melk. Aantal monsters. 5 2 water- toe voeging. 3 2 1 1 1 1 andere redenen. vetgehalte hoger dan 2,56 pCt. Berkenwoude Bleiswijk Delft Gouda Gouderak ’s-Gravenhage ’s-Gravenzande Haastrecht Hekendorp Leidschendam De Lier Maasland Maassluis Moercapelle Monster Moordrecht Naaldwijk Nootdorp Oudewater Pjjnacker. Reeuwijk Rijswijk Schipluiden Stolwijk Voorburg Waddinxveen Wassenaar Wateringen. Zevenhuizen Zoetermeer 23 20 673 661 35 9 086 182 36 11 197 58 25 236 17 240 54 214 41 112 98 132 385 116 72 443 146 358 166 36 153 Aantal monsters afgelteurd wegens vetgehalte lager dan 2,46 pCt. 8 3 2,51 2,50 2,51 2,52 2,52 2,51 2,51 2,52 2,55 2,52 2,51 2,50 2,51 2,51 2,51 2,52 2,50 2,51 2,54 2,52 2.52 2.52 2,52 2,52 2,51 2.52 2,51 2,51 2,52 2,50 1 13 Gemiddeld vetgehalte in pCt. Aantal afgekeurde i monsters.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1948 | | pagina 109