11
I
Een aanzienlijk aantal monsters van deze
waren, voorzien van het voorvoegsel „boter”,
werd voor onderzoek binnen gebracht. Herhaal-
delijk kwam daarbij aan het licht, dat bij de
bereiding vet was verwerkt, hetwelk niet of niet
geheel uit boter vet bestond. Vele processen
verbaal werden deswege opgemaakt.
Herhaaldelijk werd geconstateerd, dat eenden
eieren werden afgeleverd zonder te zijn voor
zien van het stempel „vóór gebruik 10 minuten
koken”. Deswege werden 6 processen-verbaal
opgemaakt. Een enkele maal werden vuilscha-
lige eieren aangetroffen.
Tegen het gebruik van eendeneieren bij de
bereiding van eetwaren, zonder dat daartoe ont
heffing was verleend, werd streng opgetreden;
in 4 gevallen werd een strafvervolging inge
steld en wrerden de eieren in beslag genomen.
De onderzochte monsters cacao, chocolade en
melkchocolade voldeden aan de gestelde eisen,
met uitzondering van één monster cacao, het
welk te weinig cacaoboter bevatte. Deze afwij
kende cacao werd aangetroffen bij een melk
inrichting en was bestemd voor de bereiding
van chocolademelk. Tegen dit gebruik werd
bezwaar gemaakt.
De bacteriologische samenstelling van con
sumptieijs laat nog steeds veel te wensen over.
Aan de bereiding en de bewaring wordt nog al
te dikwijls niet die zorg besteed, welke dit
kwetsbare product behoeft. Genomen werden
769 monsters, waarvan 194 niet aan de gestelde
eisen voldeden. In 129 gevallen werd volstaan
met waarschuwingen te zenden, waarna meestal
een extra inspectie van het bedrijf en de berei
ding van het ijs werd verricht. Hierbij werden
uitvoerige aanwijzingen verstrekt omtrent de
mogelijke oorzaken van de geconstateerde afwij
kingen.
Voor ernstige overtredingen van het Con-
sumptieijsbesluit werden 42 processen-verbaal
opgemaakt.
In tabel F wordt een overzicht van de bij het
onderzoek gebleken afwijkingen gegeven.
Op de samenstelling van de onderzochte mon
sters jam en huishoudjam behoefde slechts bij
uitzondering aanmerking te worden gemaakt.
Enige monsters vruchten op sap bevatten te
weinig (minder dan 13 pCt.) suiker. Op de onder
havige partijen werd beslag gelegd. Gewoonlijk
werden deze voor de verkoop vrijgegeven, nadat
de aanduiding „op sap” was vervangen door
„op water”.
Vruchten op siroop werden sporadisch aan
getroffen.
Op een grote partij appelsap, welke een niet
toegelaten conserveermiddel bevatte, werd beslag
gelegd. Hetzelfde lot onderging een partij vrueh-
tendrank, waarin de aanwezigheid van een
conserveermiddel was vastgesteld. Deze waai
moet nl. vrij zijn van conserveermiddelen.
Enkele monsters vruchtensaus bevatten een
kunstmatige kleurstof, hetgeen niet is toege
laten. In een dezer gevallen was bovendien te
weinig suiker (minder dan 45 pCt.) en te veel
water (meer dan 45 pCt.) aanwezig.
Het suikergehalte van vruchtenlimonade
siroop voldeed steeds aan de gestelde eis.
Enkele partijtjes tomatensap, welke gistend
waren, werden aan de handel onttrokken.
Tomatenpuree was enige malen minder gecon
centreerd dan op grond van de op de verpak
king aangebrachte vermelding moest worden
verwacht.
Appelmoes bevatte vrijwel steeds tenminste
15 pCt. suiker. In twee gevallen werd appelpulp
aangetroffen, welke ten onrechte als appel
moes was aangeduid.
Het suikergehalte van de monsters vruchten
limonade was zonder uitzondering voldoende.
Enkele malen moest aanmerking worden ge
maakt op te grote hoeveelheden conserveer
middel en éénmaal op de aanwezigheid van een
kunstmatige kleurstof.
Het merendeel van de monsters puddingsaus
bevatte tenminste 35 pCt. suiker. In een klein
aantal gevallen werd bezwaar gemaakt tegen
het voorkomen van afbeeldingen van vruchten
op de gebezigde etiketten.
De etikettering van limonadesiroop voldeed
niet steeds aan de gestelde eisen. Het suiker
gehalte was nimmer te laag.
Ook alle monsters limonade-gazeuse bevatten
voldoende suiker. De aanmerkingen bleven be
perkt tot die wegens onjuiste etikettering.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
I
Eieren.
6
Gebak, koek en suikerwerken.
Tabel F. Consumptiefs.
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens:
positieve reactie Storch
te hoog kiemgetal
aanwezigheid van coli-bacteriën
te weinig melkvet in roomijs
andere redenen
18
89
161
2
1
769
9
194
a.
b.
c.
d.
e.
Cacao en chocolade.
Consumptieijs.
Jam, limonade, vruchtensappen enz.