11 I Een aanzienlijk aantal monsters van deze waren, voorzien van het voorvoegsel „boter”, werd voor onderzoek binnen gebracht. Herhaal- delijk kwam daarbij aan het licht, dat bij de bereiding vet was verwerkt, hetwelk niet of niet geheel uit boter vet bestond. Vele processen verbaal werden deswege opgemaakt. Herhaaldelijk werd geconstateerd, dat eenden eieren werden afgeleverd zonder te zijn voor zien van het stempel „vóór gebruik 10 minuten koken”. Deswege werden 6 processen-verbaal opgemaakt. Een enkele maal werden vuilscha- lige eieren aangetroffen. Tegen het gebruik van eendeneieren bij de bereiding van eetwaren, zonder dat daartoe ont heffing was verleend, werd streng opgetreden; in 4 gevallen werd een strafvervolging inge steld en wrerden de eieren in beslag genomen. De onderzochte monsters cacao, chocolade en melkchocolade voldeden aan de gestelde eisen, met uitzondering van één monster cacao, het welk te weinig cacaoboter bevatte. Deze afwij kende cacao werd aangetroffen bij een melk inrichting en was bestemd voor de bereiding van chocolademelk. Tegen dit gebruik werd bezwaar gemaakt. De bacteriologische samenstelling van con sumptieijs laat nog steeds veel te wensen over. Aan de bereiding en de bewaring wordt nog al te dikwijls niet die zorg besteed, welke dit kwetsbare product behoeft. Genomen werden 769 monsters, waarvan 194 niet aan de gestelde eisen voldeden. In 129 gevallen werd volstaan met waarschuwingen te zenden, waarna meestal een extra inspectie van het bedrijf en de berei ding van het ijs werd verricht. Hierbij werden uitvoerige aanwijzingen verstrekt omtrent de mogelijke oorzaken van de geconstateerde afwij kingen. Voor ernstige overtredingen van het Con- sumptieijsbesluit werden 42 processen-verbaal opgemaakt. In tabel F wordt een overzicht van de bij het onderzoek gebleken afwijkingen gegeven. Op de samenstelling van de onderzochte mon sters jam en huishoudjam behoefde slechts bij uitzondering aanmerking te worden gemaakt. Enige monsters vruchten op sap bevatten te weinig (minder dan 13 pCt.) suiker. Op de onder havige partijen werd beslag gelegd. Gewoonlijk werden deze voor de verkoop vrijgegeven, nadat de aanduiding „op sap” was vervangen door „op water”. Vruchten op siroop werden sporadisch aan getroffen. Op een grote partij appelsap, welke een niet toegelaten conserveermiddel bevatte, werd beslag gelegd. Hetzelfde lot onderging een partij vrueh- tendrank, waarin de aanwezigheid van een conserveermiddel was vastgesteld. Deze waai moet nl. vrij zijn van conserveermiddelen. Enkele monsters vruchtensaus bevatten een kunstmatige kleurstof, hetgeen niet is toege laten. In een dezer gevallen was bovendien te weinig suiker (minder dan 45 pCt.) en te veel water (meer dan 45 pCt.) aanwezig. Het suikergehalte van vruchtenlimonade siroop voldeed steeds aan de gestelde eis. Enkele partijtjes tomatensap, welke gistend waren, werden aan de handel onttrokken. Tomatenpuree was enige malen minder gecon centreerd dan op grond van de op de verpak king aangebrachte vermelding moest worden verwacht. Appelmoes bevatte vrijwel steeds tenminste 15 pCt. suiker. In twee gevallen werd appelpulp aangetroffen, welke ten onrechte als appel moes was aangeduid. Het suikergehalte van de monsters vruchten limonade was zonder uitzondering voldoende. Enkele malen moest aanmerking worden ge maakt op te grote hoeveelheden conserveer middel en éénmaal op de aanwezigheid van een kunstmatige kleurstof. Het merendeel van de monsters puddingsaus bevatte tenminste 35 pCt. suiker. In een klein aantal gevallen werd bezwaar gemaakt tegen het voorkomen van afbeeldingen van vruchten op de gebezigde etiketten. De etikettering van limonadesiroop voldeed niet steeds aan de gestelde eisen. Het suiker gehalte was nimmer te laag. Ook alle monsters limonade-gazeuse bevatten voldoende suiker. De aanmerkingen bleven be perkt tot die wegens onjuiste etikettering. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. I Eieren. 6 Gebak, koek en suikerwerken. Tabel F. Consumptiefs. Aantal onderzochte monsters waarvan monsters roomijs Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens: positieve reactie Storch te hoog kiemgetal aanwezigheid van coli-bacteriën te weinig melkvet in roomijs andere redenen 18 89 161 2 1 769 9 194 a. b. c. d. e. Cacao en chocolade. Consumptieijs. Jam, limonade, vruchtensappen enz.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1949 | | pagina 101