11
9
Tabel H geeft een overzicht van de verrichte
inspecties.
De samenstelling van de vleeswaren liet veel
te wensen over; de grondstof vlees is duur en
laat zich gemakkelijk mengen met minder kost
baar water. Het aantal monsters worst met een
te hoog watergehalte was dan ook zeer groot.
Ook gebraden gehakt voldeed zeer dikwijls niet
aan de gestelde eisen, door vervalsing met zet
meel. In sommige gevallen was het gehakt eer
een meelproduct dan een vleeswaar. Voor der
gelijke vervalsingen werd steeds een strafver
volging ingesteld; de door de rechter opgelegde
boeten of de bedragen, waarvoor bij de Ambte
naar van het Openbaar Ministerie een schik
king kan worden getroffen, zijn hoog, zodat
verwacht mag worden, dat aan deze praktijken
spoedig een einde zal komen.
Een veel voorkomende overtreding is de ver
koop van rauwe rookworst, waaraan zetmeel is
toegevoegd. In tegenstelling met gekookte
worst, waarin 4 pCt. zetmeel is toegelaten, moet
rauwe rookworst geheel uit vlees bestaan.
voorzien van de hier te lande voorgeschreven
aanduidingen. Soms was er aanleiding de ver
koop te verbieden tot strookjes met de juiste
benamingen waren aangebracht.
Wegens de verkoop van ondeugdelijke vis
werd tweemaal proces-verbaal opgemaakt.
Wegens onzindelijke bewaring en het in onzin
delijke toestand verkeren van een bereidplaats
werd eveneens tweemaal een strafvervolging
ingesteld.
Door particulieren werden 38 klachten over
vis ingediend; 8 daarvan bleken gegrond te zijn.
Water.
Een uitvoerig onderzoek werd ingesteld naar
de bacteriologische hoedanigheid van het water
bestemd voor gebruik in melkbedrijven, con-
In onderzoek werden genomen 847 monsters
vleeswaren, waarvan niet minder dan 201 mons
ters niet of niet geheel aan de gestelde eisen vol
deden. Opgemaakt werden 76 processen-verbaal.
Deze producten komen nog betrekkelük wei
nig in de handel voor. De onderzochte monsters
waren meestal van goede samenstelling.
Ten gevolge van de schaarste aan vleesextract
komen extractblokjes en soepblokjes nog gere
geld in de handel voor. De samenstelling was
voldoende.
In pikante saus e.d. werd soms te veel conser
veermiddel of kunstmatige kleurstof aange
troffen.
het Algemeen Besluit te verlenen, vervallen.
Deze ontheffingen kunnen in het vervolg alleen
voor de bewerking van schelp- en schaaldieren
worden gegeven. Voor het fileren van vis zal
het bedrijf in het vervolg dus geheel aan de
eisen van het Algemeen Besluit dienen te vol
doen.
In totaal werden 46 053 partijen vis gekeurd
en werden 14 543 inspecties verricht in winkels,
opslagplaatsen, bereidplaatsen en op markten.
Hierbij werden 160 partijen afgekeurd.
Regelmatig werden monsters genomen van
garnalen en visconserven voor onderzoek op
conserveermiddelen en steriliteit. Bij herhaling
bleek geïmporteerde vis in blik niet te zijn
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Gemeente.
Vers.
79
15
3
68
2
65
87
45
5 347
657
7 547
10 458
9 531
46 053
65
1
54
541
515
3 883
45
94
47
514
298
201
6 846
17
4
ven
ters.
109
786
3
126
i
137
i Ge
rookt.
742
683
9 274
56
3
136
1
142
42
50
17
43
123
1
123
Gecon
ser
veerd.
Totaal
aantal
gekeurde
partyen.
Delft
Gouda
’s-Gravenhage.
s-Gravenzande
De Lier.
Maasland
Maassluis
Monster.
Naaldwijk
Rijswijk.
Schipluiden
Stolwijk
Voorburg
Waddinxveen
Wassenaar
win
kels.
3
58
65
27
54
1
Totaal
aantal
inspec-
i ties.
560
595
8 358
60
4
1
61
65
28
61
740
696
8 485
50
1
1
74
69
33
61
1
121
1
115
3 143
3 279
37 129
254
12
4
329
325
149
286
3
3
571
4
562
Ge
droogd.
Ge
zouten.
21
19
13
8
66
72
33
62
1
bereid-
plaat-
sen.
mark- I
tan.
933
872
12 108
62
4
3
94
84
40
62
1
3
135
1
141
777
666
7 544
49
3
2
86
69
38
59
1
Vleeswaren.
324
639
3 468
39
1
14 543 10 060!
11 271 4 733
Vleesextracten en bouillonblokjes.
Aroma-, Jus- en Soepbesluit.
Aantal inspecties van
opslag
plaat
sen.
Aantal gekeurde partijen.
Ge
bak
ken.
82 j 910
Tabel H. Vis.