11 9 Tabel H geeft een overzicht van de verrichte inspecties. De samenstelling van de vleeswaren liet veel te wensen over; de grondstof vlees is duur en laat zich gemakkelijk mengen met minder kost baar water. Het aantal monsters worst met een te hoog watergehalte was dan ook zeer groot. Ook gebraden gehakt voldeed zeer dikwijls niet aan de gestelde eisen, door vervalsing met zet meel. In sommige gevallen was het gehakt eer een meelproduct dan een vleeswaar. Voor der gelijke vervalsingen werd steeds een strafver volging ingesteld; de door de rechter opgelegde boeten of de bedragen, waarvoor bij de Ambte naar van het Openbaar Ministerie een schik king kan worden getroffen, zijn hoog, zodat verwacht mag worden, dat aan deze praktijken spoedig een einde zal komen. Een veel voorkomende overtreding is de ver koop van rauwe rookworst, waaraan zetmeel is toegevoegd. In tegenstelling met gekookte worst, waarin 4 pCt. zetmeel is toegelaten, moet rauwe rookworst geheel uit vlees bestaan. voorzien van de hier te lande voorgeschreven aanduidingen. Soms was er aanleiding de ver koop te verbieden tot strookjes met de juiste benamingen waren aangebracht. Wegens de verkoop van ondeugdelijke vis werd tweemaal proces-verbaal opgemaakt. Wegens onzindelijke bewaring en het in onzin delijke toestand verkeren van een bereidplaats werd eveneens tweemaal een strafvervolging ingesteld. Door particulieren werden 38 klachten over vis ingediend; 8 daarvan bleken gegrond te zijn. Water. Een uitvoerig onderzoek werd ingesteld naar de bacteriologische hoedanigheid van het water bestemd voor gebruik in melkbedrijven, con- In onderzoek werden genomen 847 monsters vleeswaren, waarvan niet minder dan 201 mons ters niet of niet geheel aan de gestelde eisen vol deden. Opgemaakt werden 76 processen-verbaal. Deze producten komen nog betrekkelük wei nig in de handel voor. De onderzochte monsters waren meestal van goede samenstelling. Ten gevolge van de schaarste aan vleesextract komen extractblokjes en soepblokjes nog gere geld in de handel voor. De samenstelling was voldoende. In pikante saus e.d. werd soms te veel conser veermiddel of kunstmatige kleurstof aange troffen. het Algemeen Besluit te verlenen, vervallen. Deze ontheffingen kunnen in het vervolg alleen voor de bewerking van schelp- en schaaldieren worden gegeven. Voor het fileren van vis zal het bedrijf in het vervolg dus geheel aan de eisen van het Algemeen Besluit dienen te vol doen. In totaal werden 46 053 partijen vis gekeurd en werden 14 543 inspecties verricht in winkels, opslagplaatsen, bereidplaatsen en op markten. Hierbij werden 160 partijen afgekeurd. Regelmatig werden monsters genomen van garnalen en visconserven voor onderzoek op conserveermiddelen en steriliteit. Bij herhaling bleek geïmporteerde vis in blik niet te zijn VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Gemeente. Vers. 79 15 3 68 2 65 87 45 5 347 657 7 547 10 458 9 531 46 053 65 1 54 541 515 3 883 45 94 47 514 298 201 6 846 17 4 ven ters. 109 786 3 126 i 137 i Ge rookt. 742 683 9 274 56 3 136 1 142 42 50 17 43 123 1 123 Gecon ser veerd. Totaal aantal gekeurde partyen. Delft Gouda ’s-Gravenhage. s-Gravenzande De Lier. Maasland Maassluis Monster. Naaldwijk Rijswijk. Schipluiden Stolwijk Voorburg Waddinxveen Wassenaar win kels. 3 58 65 27 54 1 Totaal aantal inspec- i ties. 560 595 8 358 60 4 1 61 65 28 61 740 696 8 485 50 1 1 74 69 33 61 1 121 1 115 3 143 3 279 37 129 254 12 4 329 325 149 286 3 3 571 4 562 Ge droogd. Ge zouten. 21 19 13 8 66 72 33 62 1 bereid- plaat- sen. mark- I tan. 933 872 12 108 62 4 3 94 84 40 62 1 3 135 1 141 777 666 7 544 49 3 2 86 69 38 59 1 Vleeswaren. 324 639 3 468 39 1 14 543 10 060! 11 271 4 733 Vleesextracten en bouillonblokjes. Aroma-, Jus- en Soepbesluit. Aantal inspecties van opslag plaat sen. Aantal gekeurde partijen. Ge bak ken. 82 j 910 Tabel H. Vis.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1949 | | pagina 104