11 2 te nemen. Enkele bedrijven lieten een deel van de werkzaamheden door het personeel thuis ver richten. Op grond van de hygiënische gevaren, die hier dreigen, werd tegen deze huisindustrie streng opgetreden. Voor de opsporing van deze overtredingen zijn veel oplettendheid en enige speurderskwaliteiten voor de betrokken ambte naren vereiste eigenschappen. Veel tijd werd besteed aan de inrichting van melkverkopersbedrijven. Op dit gebied is een practische samenwerking ontstaan met het Bedrijfschap voor Zuivel en de Vakgroep Detail handel Melk, Boter, Kaas en Eieren. Het nijpend gebrek aan ruimte en materiaal voor de inrich ting van deze bedrijven was zeer voelbaar. De bacteriologische controle van de voedings middelen werd sterk uitgebreid, in het bijzonder wat betreft melk en consumptiefs. De baeterio- ligische samenstelling van de laatstgenoemde waar liet zeer veel te wensen over. Bijna steeds moest de oorzaak worden gezocht in fouten bij de bereiding gemaakt. Een hernieuwd en systematisch onderzoek werd ingesteld naar de bacteriologische samenstel ling van het bedrijfswater in consumptief s- bedrfven, melkbedrf ven, broodbakkerijen, café’s en restaurants, dat niet onttrokken was aan de centrale drinkwaterleiding. Talrijke onvoldoen de of dubieuze pompen werden uit de bedrijven verwijderd. Op dit gebied moet in sommige bui tengemeenten nog heel wat verbeterd worden, alvorens de toestand bevredigend mag heten. Door het gemeentebestuur van Wassenaar werd een aansluiting van de Wassenaarse Slag met de waterleiding tot stand gebracht, hetgeen als een zeer grote verbetering mag worden aange merkt. Bij herhaling werd geconstateerd, dat kussens en beddegoed worden verkocht als nieuw, ter wijl de vulling bestaat uit gebruikte kapok; deze oude kapok is dikwijls hygiënisch zeer ondeug delijk. Tegen deze handel werd aan de hand van het Kapok- en Beddegoedbesluit zeer streng op getreden; het materiaal werd steeds in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. De keuring van wijnen met hulp van speciale wijndeskundigen werd dit jaar voortgezet, waarbij soms zeer opmerkelijke resultaten wer den verkregen. Op grond van het Wijnbesluit j moet de wijn de kenmerkende samenstelling, kleur, geur en smaak bezitten van de soort als hoedanig hij wordt aangeboden. In het bijzon- der de monsters portwijn voldeden dikwijls niet I aan deze eis. In de tabellen A en B wordt een overzicht gegeven van de werkzaamheden van de Dienst. In totaal werden 81 382 inspecties verricht (in 1948: 75 403). De inspecties gaven aanleiding tot 2 669 waarschuwingen en in 64 gevallen tot een ging voor de door hem aan de Gemeente bewe zen diensten, om gezondheidsredenen eervol ontslag verleend. Eveneens met ingang van 1 Januari 1950 werd tot adjuuct-directeur benoemd Drs J. G. Erd- brink, tot die datum scheikundige B bij de Dienst. Het aantal analysten werd, na verkregen goedkeuring, met ingang van 1 Januari 1949 uitgebreid met 2 analysten A, t.w. de dames J. G. Khjassen en Th. A. Oppenoorth. Met ingang van 1 November 1949 werd aan A. de Jongh, keurmeester A in tijdelijke dienst, ontslag verleend. Aan het onderzoek in het laboratorium heb ben 5 volontairs medegewerkt, van wie 4 het diploma van analyst 2de gedeelte, ingesteld door de Nederlandse Chemische Vereniging, verwierven. Gedurende 3 maanden werd bovendien een chemisch candidate in de gelegenheid gesteld zich hier voor het examen „levensmiddelen- chemie” voor te bereiden. Het aantal ziektedagen van het personeel was zeer hoog, nl. 846. ALGEMEEN OVERZICHT. Gedurende het verslagjaar werd de distributie van voedingsmiddelen beëindigd, met uitzon dering van die van koffie. Het is niet twijfel achtig, dat de verbetering van de samenstelling van enkele waren hiermede in direct verband moet worden gebracht. Bij de inspectie van brood- en banketbakke rijen, consumptieijsbereidplaatsen, melkverko persbedrijven, café’s, restaurants, winkels en werkplaatsen, waar eet- en drinkwaren wor den verkocht of bereid, bleek bjj herhaling, dat de inrichting niet meer voldeed aan de in het Algemeen Besluit gestelde hygiënische eisen ten gevolge van materiaalgebrek of ver waarlozing. In het bijzonder werd veel aan dacht besteed aan de tot deze bedrijven beho rende sanitaire inrichtingen. Nu zeep en textiel weer vrij verkrijgbaar zijn en het risico voor ontvreemding gering is, kon aan de eis tot het aanwezig zijn van een gerede wasgelegenheid weer zonder bezwaar worden voldaan. Op markten en kermissen werden de eet- en drinkwaren geregeld gecontroleerd. Herhaal delijk werd proces-verbaal opgemaakt tegen verkopers, wier waren onvoldoende waren af gedekt. Het nijpend gebrek aan woonruimte was bij de inrichting der bedrijven bij herhaling een hinderpaal. Bedrijven met een sterk toegenomen omzet worden dikwijls uitgeoefend in een veel te kleine bedrijfsruimte, waardoor het soms zeer moeilijk wordt de hygiënische eisen in acht VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1949 | | pagina 98