11
2
te nemen. Enkele bedrijven lieten een deel van
de werkzaamheden door het personeel thuis ver
richten. Op grond van de hygiënische gevaren,
die hier dreigen, werd tegen deze huisindustrie
streng opgetreden. Voor de opsporing van deze
overtredingen zijn veel oplettendheid en enige
speurderskwaliteiten voor de betrokken ambte
naren vereiste eigenschappen.
Veel tijd werd besteed aan de inrichting van
melkverkopersbedrijven. Op dit gebied is een
practische samenwerking ontstaan met het
Bedrijfschap voor Zuivel en de Vakgroep Detail
handel Melk, Boter, Kaas en Eieren. Het nijpend
gebrek aan ruimte en materiaal voor de inrich
ting van deze bedrijven was zeer voelbaar.
De bacteriologische controle van de voedings
middelen werd sterk uitgebreid, in het bijzonder
wat betreft melk en consumptiefs. De baeterio-
ligische samenstelling van de laatstgenoemde
waar liet zeer veel te wensen over. Bijna steeds
moest de oorzaak worden gezocht in fouten bij
de bereiding gemaakt.
Een hernieuwd en systematisch onderzoek werd
ingesteld naar de bacteriologische samenstel
ling van het bedrijfswater in consumptief s-
bedrfven, melkbedrf ven, broodbakkerijen, café’s
en restaurants, dat niet onttrokken was aan de
centrale drinkwaterleiding. Talrijke onvoldoen
de of dubieuze pompen werden uit de bedrijven
verwijderd. Op dit gebied moet in sommige bui
tengemeenten nog heel wat verbeterd worden,
alvorens de toestand bevredigend mag heten.
Door het gemeentebestuur van Wassenaar werd
een aansluiting van de Wassenaarse Slag met
de waterleiding tot stand gebracht, hetgeen als
een zeer grote verbetering mag worden aange
merkt.
Bij herhaling werd geconstateerd, dat kussens
en beddegoed worden verkocht als nieuw, ter
wijl de vulling bestaat uit gebruikte kapok; deze
oude kapok is dikwijls hygiënisch zeer ondeug
delijk. Tegen deze handel werd aan de hand van
het Kapok- en Beddegoedbesluit zeer streng op
getreden; het materiaal werd steeds in beslag
genomen en proces-verbaal opgemaakt.
De keuring van wijnen met hulp van speciale
wijndeskundigen werd dit jaar voortgezet,
waarbij soms zeer opmerkelijke resultaten wer
den verkregen. Op grond van het Wijnbesluit j
moet de wijn de kenmerkende samenstelling,
kleur, geur en smaak bezitten van de soort als
hoedanig hij wordt aangeboden. In het bijzon-
der de monsters portwijn voldeden dikwijls niet I
aan deze eis.
In de tabellen A en B wordt een overzicht
gegeven van de werkzaamheden van de Dienst.
In totaal werden 81 382 inspecties verricht (in
1948: 75 403). De inspecties gaven aanleiding tot
2 669 waarschuwingen en in 64 gevallen tot een
ging voor de door hem aan de Gemeente bewe
zen diensten, om gezondheidsredenen eervol
ontslag verleend.
Eveneens met ingang van 1 Januari 1950 werd
tot adjuuct-directeur benoemd Drs J. G. Erd-
brink, tot die datum scheikundige B bij de
Dienst.
Het aantal analysten werd, na verkregen
goedkeuring, met ingang van 1 Januari 1949
uitgebreid met 2 analysten A, t.w. de dames
J. G. Khjassen en Th. A. Oppenoorth.
Met ingang van 1 November 1949 werd aan
A. de Jongh, keurmeester A in tijdelijke dienst,
ontslag verleend.
Aan het onderzoek in het laboratorium heb
ben 5 volontairs medegewerkt, van wie 4 het
diploma van analyst 2de gedeelte, ingesteld
door de Nederlandse Chemische Vereniging,
verwierven.
Gedurende 3 maanden werd bovendien een
chemisch candidate in de gelegenheid gesteld
zich hier voor het examen „levensmiddelen-
chemie” voor te bereiden.
Het aantal ziektedagen van het personeel was
zeer hoog, nl. 846.
ALGEMEEN OVERZICHT.
Gedurende het verslagjaar werd de distributie
van voedingsmiddelen beëindigd, met uitzon
dering van die van koffie. Het is niet twijfel
achtig, dat de verbetering van de samenstelling
van enkele waren hiermede in direct verband
moet worden gebracht.
Bij de inspectie van brood- en banketbakke
rijen, consumptieijsbereidplaatsen, melkverko
persbedrijven, café’s, restaurants, winkels en
werkplaatsen, waar eet- en drinkwaren wor
den verkocht of bereid, bleek bjj herhaling,
dat de inrichting niet meer voldeed aan de
in het Algemeen Besluit gestelde hygiënische
eisen ten gevolge van materiaalgebrek of ver
waarlozing. In het bijzonder werd veel aan
dacht besteed aan de tot deze bedrijven beho
rende sanitaire inrichtingen. Nu zeep en textiel
weer vrij verkrijgbaar zijn en het risico voor
ontvreemding gering is, kon aan de eis tot het
aanwezig zijn van een gerede wasgelegenheid
weer zonder bezwaar worden voldaan.
Op markten en kermissen werden de eet- en
drinkwaren geregeld gecontroleerd. Herhaal
delijk werd proces-verbaal opgemaakt tegen
verkopers, wier waren onvoldoende waren af
gedekt.
Het nijpend gebrek aan woonruimte was bij
de inrichting der bedrijven bij herhaling een
hinderpaal. Bedrijven met een sterk toegenomen
omzet worden dikwijls uitgeoefend in een veel
te kleine bedrijfsruimte, waardoor het soms
zeer moeilijk wordt de hygiënische eisen in acht
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.