11
3
Azijn.
Zowel blanke, gele als kruidenazijn werd onder
zocht. Er viel weinig op aan te merken; 3 maal was het
gehalte aan azijnzuur te laag, waarvoor waarschu
wingen werden uitgereikt, terwijl in een geval een
kunstmatige kleurstof werd aangetoond.
In het verslagjaar werd de bepaling van het Departe
ment van Landbouw en Visserij van 24 Februari 1941,
No. 9859, Staatscourant 1941, No. 38, waarbij het
gebruik van melkbestanddelen voor de bereiding van
brood was verboden, ingetrokken. De verwachting van
sommige bedrijven, dat bij het publiek een grote vraag
naar melkbrood zou ontstaan, ging niet in vervulling.
Vele bedrijven hebben alleen tegen het weekeinde ver
koop van melkbrood.
In verband met het lagere vetgehalte van gestan
daardiseerde melk kan brood bereid met deze melk
niet of nauwelijks voldoen aan het aan melkbrood
gestelde gehalte aan melkvet. In de meeste brood
bakkerijen wordt melkbrood dan ook bereid uit melk
poeder.
Hoewel talrijke monsters bij onderzoek niet bleken
te voldoen aan de gestelde eisen, werd toch de indruk
verkregen, dat het vakonderwijs aan consumptieijs-
bereiders vruchten gaat dragen. Terwijl het aantal
monsters in vergelijking met 1949 vrij sterk is
toegenomen, daalde het aantal geconstateerde afwij
kingen belangrijk.
Voor ernstige overtredingen van het Consumptie-
ijsbesluit werden 28 processen-verbaaï opgemaakt.
In tabel F wordt een overzicht gegeven van de bij
het onderzoek gebleken afwijkingen.
In de jaren, dat bereiding van melkbrood geheel
was verboden, was er geen bezwaar tegen toe te
staan, dat voor waterbrood broodblikken werden
gebruikt, voorzien van de letters M.B. Zodra weer
melkbrood werd verkocht, moest deze toestemming
worden ingetrokken om fraude bij de verkoop te voor
komen. Als overgangsmaatregel werd toegelaten
tarwebrood, hetgeen practisch nooit wordt bereid met
melk, te bereiden in de blikken voorzien van de letters
M.B., terwijl witbrood in de blanco broodblikken
werd gebakken.
In winkels en bakkerijen werden 13 999 partijen
brood gewogenin 2 370 gevallen was er aanleiding
tot het nemen van een monster. Van de genomen
monsters bleken er 297 niet te voldoen (te lage droge
stof, te weinig melkbestanddelen of om andere redenen)
12,5 pCt. van het aantal meegenomen broden voldeed
aldus niet aan de gestelde eisen (vorig jaar 14,5 pCt.).
Voor ernstige tekortkomingen werden 33 processen
verbaal opgemaakt.
In tabel E wordt een overzicht gegeven van het
broodonderzoek.
856
26
143
27
64
107
3
1
I
a.
b.
c.
d.
e.
De resultaten van het onderzoek van cacao waren
zeer bevredigend. Het cacaobotergehalte voldeed
steeds aan de eisen; schimmel kwam slechts spora
disch voor.
Op chocolade en melkchocolade in de vorm van
repen, korrels, vlokken enz. waren meer aanmerkingen
te maken. Enkele monsters vlokken en zg. ijschocolade
bevatten vreemd vet.
In verband met de belangrijk lagere prijs, bestaat
groot gevaar dat eendeneieren worden gebruikt voor
doeleinden, waarvoor dit is verboden en waardoor
gevaren voor de volksgezondheid ontstaan. Aan de
controle op de handel in eendeneieren werd dan ook
veel tijd besteed. Wanneer aanwezigheid van eenden
eieren in bedrijven, die niet in het bezit zijn van een
ontheffing, wordt geconstateerd, worden de partijen
in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt, niet
alleen tegen het verantwoordelijke hoofd van het be-
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens
positieve reactie Storch
te hoog kiemgetal
aanwezigheid van coli-bacteriën
te weinig melkvet in roomijs
andere redenen
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
beschuit.
Totaal.
waarvan wegens:
98
141
8
4
4
Aantal partijen gewogen broden
Aantal onderzochte monsters
Aantal afgekeurde monsters
Consumptieijs.
7 808
963
102
Melk
brood.
373
319
43
9
32
3
5 689
983
144
Bruin
brood.
Rogge
brood.
129
105
8
Andere
brood
soorten.
13 999
2 370
297
256
32
11
Cacao en chocolade.
Eieren.
TABEL F. Consumptieijs.
Brood en
a. te lage droge stof
b. te weinig melkbestanddelen
c. andere redenen
Witte-
brood.
Tabel E. Broodonderzoek.