11 3 Azijn. Zowel blanke, gele als kruidenazijn werd onder zocht. Er viel weinig op aan te merken; 3 maal was het gehalte aan azijnzuur te laag, waarvoor waarschu wingen werden uitgereikt, terwijl in een geval een kunstmatige kleurstof werd aangetoond. In het verslagjaar werd de bepaling van het Departe ment van Landbouw en Visserij van 24 Februari 1941, No. 9859, Staatscourant 1941, No. 38, waarbij het gebruik van melkbestanddelen voor de bereiding van brood was verboden, ingetrokken. De verwachting van sommige bedrijven, dat bij het publiek een grote vraag naar melkbrood zou ontstaan, ging niet in vervulling. Vele bedrijven hebben alleen tegen het weekeinde ver koop van melkbrood. In verband met het lagere vetgehalte van gestan daardiseerde melk kan brood bereid met deze melk niet of nauwelijks voldoen aan het aan melkbrood gestelde gehalte aan melkvet. In de meeste brood bakkerijen wordt melkbrood dan ook bereid uit melk poeder. Hoewel talrijke monsters bij onderzoek niet bleken te voldoen aan de gestelde eisen, werd toch de indruk verkregen, dat het vakonderwijs aan consumptieijs- bereiders vruchten gaat dragen. Terwijl het aantal monsters in vergelijking met 1949 vrij sterk is toegenomen, daalde het aantal geconstateerde afwij kingen belangrijk. Voor ernstige overtredingen van het Consumptie- ijsbesluit werden 28 processen-verbaaï opgemaakt. In tabel F wordt een overzicht gegeven van de bij het onderzoek gebleken afwijkingen. In de jaren, dat bereiding van melkbrood geheel was verboden, was er geen bezwaar tegen toe te staan, dat voor waterbrood broodblikken werden gebruikt, voorzien van de letters M.B. Zodra weer melkbrood werd verkocht, moest deze toestemming worden ingetrokken om fraude bij de verkoop te voor komen. Als overgangsmaatregel werd toegelaten tarwebrood, hetgeen practisch nooit wordt bereid met melk, te bereiden in de blikken voorzien van de letters M.B., terwijl witbrood in de blanco broodblikken werd gebakken. In winkels en bakkerijen werden 13 999 partijen brood gewogenin 2 370 gevallen was er aanleiding tot het nemen van een monster. Van de genomen monsters bleken er 297 niet te voldoen (te lage droge stof, te weinig melkbestanddelen of om andere redenen) 12,5 pCt. van het aantal meegenomen broden voldeed aldus niet aan de gestelde eisen (vorig jaar 14,5 pCt.). Voor ernstige tekortkomingen werden 33 processen verbaal opgemaakt. In tabel E wordt een overzicht gegeven van het broodonderzoek. 856 26 143 27 64 107 3 1 I a. b. c. d. e. De resultaten van het onderzoek van cacao waren zeer bevredigend. Het cacaobotergehalte voldeed steeds aan de eisen; schimmel kwam slechts spora disch voor. Op chocolade en melkchocolade in de vorm van repen, korrels, vlokken enz. waren meer aanmerkingen te maken. Enkele monsters vlokken en zg. ijschocolade bevatten vreemd vet. In verband met de belangrijk lagere prijs, bestaat groot gevaar dat eendeneieren worden gebruikt voor doeleinden, waarvoor dit is verboden en waardoor gevaren voor de volksgezondheid ontstaan. Aan de controle op de handel in eendeneieren werd dan ook veel tijd besteed. Wanneer aanwezigheid van eenden eieren in bedrijven, die niet in het bezit zijn van een ontheffing, wordt geconstateerd, worden de partijen in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt, niet alleen tegen het verantwoordelijke hoofd van het be- Aantal onderzochte monsters waarvan monsters roomijs Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens positieve reactie Storch te hoog kiemgetal aanwezigheid van coli-bacteriën te weinig melkvet in roomijs andere redenen VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. beschuit. Totaal. waarvan wegens: 98 141 8 4 4 Aantal partijen gewogen broden Aantal onderzochte monsters Aantal afgekeurde monsters Consumptieijs. 7 808 963 102 Melk brood. 373 319 43 9 32 3 5 689 983 144 Bruin brood. Rogge brood. 129 105 8 Andere brood soorten. 13 999 2 370 297 256 32 11 Cacao en chocolade. Eieren. TABEL F. Consumptieijs. Brood en a. te lage droge stof b. te weinig melkbestanddelen c. andere redenen Witte- brood. Tabel E. Broodonderzoek.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1950 | | pagina 110