I
r t
11
L
1
7
23
8
Door 10 bedrijven binnen het keuringsgebied wordt
gesteriliseerde melk bereid. Onderzocht werden 354
monsters, waarvan niet minder dan 76 niet steriel
bleken te zijn, Het heeft er de schijn van, dat in vele
gevallen getracht wordt, door bij een lagere tempera
tuur te steriliseren, een te sterk afwijkende kleur, die
de omzet van het product vermindert, te vermijden,
ten nadele van de houdbaarheid. Voor steriele melk,
die niet voldeed aan de gestelde eisen, werden 23 pro-
cessen-verbaal opgemaakt.
Modelmelk wordt in één bedrijf bereid. Onderzocht
werden 75 monsters, waarvan 8 niet voldeden aan de
gestelde eisen.
130
124
27
67
2
7
Het onderzoek van specerijen gaf weinig aanleiding
tot aanmerkingen. Dé monsters gemalen nootmuskaat
waren niet steeds deugdelijk, wegens het vertonen van
ven, geconstateerd, waarvoor drie strafvervolgingen
werden ingesteld.
De frequentie van het voorkomen van colibacteriën
nam duidelijk af. Werd in 1949 in 9,4 pCt. der genomen
monsters coli aangetroffen, in het afgelopen jaar was
dit percentage gedaald tot 3,6 pCt. Voor een belangrijk
deel zal deze verlaging moeten worden toegeschreven
aan meer zorg, die in vele bedrijven wordt gegeven
aan de reiniging van apparatuur en flessen.
Tegen een standaardisatiebedrijf, dat voor de koe
ling der gepasteuriseerde melk gebruik maakte van
sterk geïnfecteerd kanaalwater, werd proces-verbaal
opgemaakt.
Er wordt scherp op toegezien, dat gepasteuriseerde
melk in flessen slechts wordt bereid en verpakt door
bedrijven, waaraan een desbetreffende vergunning is
verstrekt. Bij 4 melkslijters werd een overtreding ge
constateerd, waarna de aangetroffen voorraad in beslag
is genomen en proces-verbaal werd opgemaakt.
In tabel D wordt een overzicht gegeven van de bij
het onderzoek van gepasteuriseerde melk opgedane
ervaringen.
Van melkproducten (karnemelk, room, slagroom,
yoghurt, papsoorten, chocolademelk en vla) werden
1 027 monsters onderzocht, waarvan niet minder dan
189 ondeugdelijk bleken te zijn; in 79 gevallen voldeden
de aanduidingen niet aan de voorschriften. Talrijke
waarschuwingen werden verzonden; 15 strafvervol
gingen waren er het gevolg van.
Ingevolge een wijziging van het Melkbesluit moeten
melkproducten, die in originele verpakking aan de af
nemer worden geleverd, voorzien zijn van de aandui
ding gepasteuriseerd of gesteriliseerd; zij diene te vol
doen aan de eisen, die aan gepasteuriseerde of gesterili
seerde producten worden gesteld. Hygiënisch is deze
maatregel belangrijk, doordat nu de mogelijkheid is
geschapen op te treden tegen melkproducten, die door
de bereider in bacteriologisch opzicht onvoldoende
toestand worden afgeleverd, terwijl de gebruiker ze
vóór de consumptie niet of nauwelijks meer verhit.
De vele aan melkproducten geconstateerde af
wijkingen waren vrijwel alle van bacteriologische aard.
In talrijke monsters yoghurt werden micro-organis-
men van de coli-aërogenesgroep aangetroffen, hetgeen
op een onvoldoende voorbehandeling van de voor de
yoghurtbereiding gebruikte melk wijst. Een partij Bul
gaarse yoghurt bleek in sterke mate schimmel te be
vatten. Een grote partij melkyoghurt werd vernietigd
wegens aanwezigheid van vuil.
Een groot aantal monsters room en slagroom werd
onderzocht, waarbij het vetgehalte steeds aan de ge
stelde eisen bleek te voldoen, dit dikwijls in tegen
stelling tot de bacteriologische gesteldheid, waarop
talrijke aanmerkingen waren te maken. Colibacteriën
werden veelvuldig aangetroffenook werd dikwijls een
te hoog kiemgetal vastgesteld.
De steriliteit van gesteriliseerde slagroom was vol
doende.
Gesteriliseerde havermoutpap bleek dikwijls niet
steriel te zijn; van het gepasteuriseerde product was
het kiemgetal meermalen te hoog.
Karnemelksepap voldeed vrijwel steeds aan de ge
stelde eisen.
In enkele partijen melkpoeder, bestemd voor de be
reiding van melkbrood, bleek het melkvet vervangen
te zijn door een ander vet.
Gecondenseerde melk voldeed in het algemeen aan
de gestelde eisen.
Bij alle genoemde melkproducten moest een groot
aantal aanduidingskwesties zowel bij capsules als bij
etiketten worden geregeld. Waar zachte drang niet tot
het gewenste resultaat leidde, werden onvoldoende aan
geduide partijen in beslag genomen, totdat aan de
geldende voorschriften was voldaan.
1. Aantal onderzochte monsters
2. Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens
a. aanwezigheid van colibacteriën
b. te hoog kiemgehalte
c. te hoog vriespunt
d. vetgehalte niet gelegen tussen de vast
gestelde grenzen
e. vuil
phosphatase aanwezig
g. aanwezigheid van colibacteriën en te
hoog kiemgehalte
h. andere redenen
Aantal overtredingen, waarvoor proces-ver
baal werd opgemaakt
fox-
i
het onderzoek der monsters gepas-
Gesteriliseerde melk.
Modelmelk.
14
Specerijen en zout.
Melkproducten.
I';
t
Tabel D. Overzicht van
teuriseerde melk.
-■ 1 r.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.