11
f
1
8
I
De schimmelproef was bij gemalen nootmuskaat zeer
dikwijls positief.
Bij een slager werd 2 kg witte peper in beslag ge
nomen wegens ondeugdelijke samenstelling (te laag ge
halte aan niet vluchtig aetherisch extract). Een monster
mosterd had een iets te hoog keukenzoutgehalte.
De aanduidingen op de verpakking voldeden niet
altijd aan de eisen.
Onderzocht werden 2 019 monsters koffieroom, slag
room, yoghurt, chocolademelk, vla, papsoorten en
karnemelk, waarvan 235 werden afgekeurd wegens on
deugdelijke samenstelling, terwijl van 90 monsters de
aanduiding niet in orde was.
Evenals vorige jaren waren de afwijkingen hoofd
zakelijk van bacteriologische aard.
Bij gepasteuriseerde slagroom kwamen colibacteriën
en een te hoog kiemgehalte weer zeer dikwijls voor. Eén
monster was met schimmel begroeid. Gesteriliseerde
slagroom was slechts in één geval niet steriel. Het vet
gehalte was maar zeer zelden te laag.
Ook yoghurt bevatte weer veelvuldig colibateriën.
Bovendien was bij Bulgaarse yoghurt het vetgehalte
enkele malen te laag; soms ook was de waar niet vol
doende ingedikt.
Een betrekkelijk gering aantal monsters gesterili
seerde chocolademelk was niet steriel. Het vetgehalte
was wel eens aan de lage kant. In één fles werden, be
halve chocolademelk, drie knopen aangetroffen.
De diverse soorten gepasteuriseerde vla vertoonden
herhaalde malen een te hoog kiemgetal. Ook colibac
teriën waren weer ruimschoots aanwezig. Gesterili
seerde vla bleek niet altijd steriel te zijn.
Gepasteuriseerde havermoutpap bevatte slechts bij
hoge uitzondering colibacteriënwel was het kiemgetal
nu en dan te hoog.
Gesteriliseerde havermoutpap was slechts zeer zelden
steriel. Verreweg de meeste havermoutpap wordt tegen
woordig echter als gepasteuriseerd verkocht.
Karnemelksepap voldeed nagenoeg steeds aan alle
eisen.
Bij de papsoorten kwam veelvuldig het euvel voor,
dat de fles minder pap bevatte dan op de verpakking
vermeld was.
Karnemelk was weer rijkelijk bedeeld met colibacte
riën. Ook hadden verscheidene monsters een te laag vet
gehalte of een te laag gehalte aan vetvrije droge stof.
In enkele gevallen was het product onvoldoende verhit
geweest of afkomstig uit rauwe melk. Slechts een enkele
keer was de zuurtegraad te hoog.
Het Modelmelkbesluit werd met ingang van 24 Ja
nuari 1951 ingetrokken, zodat de bereiding van deze
melk met ingang van die datum moest worden gestaakt.
Het komt nog steeds veel voor, dat in worst en wel
voornamelijk leverworst en gekookte worst, te sterk
waterhoudende grondstoffen worden verwerkt.
Een eveneens nog welig tierend euvel is het bereiden
van gebraden gehaktballen en gekookte worst met een
te hoog zetmeelgehalte.
Voor deze overtredingen werd een groot aantal waar
schuwingen uitgereikt en werden vele processen-verbaal
opgemaakt.
In rauw gehakt werd verscheiden malen een te hoog
gehalte aan zwaveligzuur aangetroffenzelfs bleken
enige monsters gebraden gehaktballen zwaveligzuur te
bevatten, terwijl deze stof hierin in het geheel niet mag
voorkomen.
Slechts zelden werd een te hoog gehalte aan boorzuur
geconstateerd.
Enkele worsten bleken gekleurd te zijn met een kunst
matige kleurstof.
In het keuringsgebied werden 14 285 inspecties ver
richt in winkels, opslagplaatsen en bereidplaatsen, op
markten en bij venters.
Gekeurd werden 49 875 partijen vis, waarvan 169
werden afgekeurd, terwijl 223 waarschuwingen werden
uitgereikt.
Daarvan hadden 77 betrekking op de hoedanigheid
van de vis, 26 op de hygiëne van bewaring en behan
deling der waar en 120 op de aanduiding. De 169 afge-
keurde partijen omvatten 3 248 kg vis.
Regelmatig werden monsters van verpakte vis voor
onderzoek op het laboratorium genomen, waarbij her
haaldelijk de aanwezigheid van niet toegelaten conser
veermiddelen is gebleken. De aanduiding van vis in blik,
in het bijzonder die van de geïmporteerde soorten, is dik
wijls niet overeenkomstig de voorschriften van het Vis-
besluit.
Door particulieren werden 30 klachten over vis in
gediend 8 daarvan bleken gegrond te zijn.
Tabel H op de volgende bladzijde geeft een overzicht
van de verrichte werkzaamheden.
Ook hiervan was de kwaliteit goed. De enige afwij
kingen waren 2 monsters reuzel, waarin rundvet aan
getoond werd; een monster rundvet van twijfelachtige
samenstelling2 monsters rundvet met te hoge zuurte
graad en 11 margarinemonsters met te hoog waterge-
halte.
-
Drie partijtjes vanillesuiker werden in beslag genomen
wegens te laag vanillinegehalte. Een monster honig
bevatte benzoëzuur, hetgeen niet toegelaten is; in een
ander monster honig werd kunsthonig aangetoond.
Overigens behoefde bij deze rubriek geen enkele aan
merking gemaakt te worden.
1
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
g
Specerijen en zout.
Melkproducten.
Modelmelk.
Vleeswaren.
Vis.
■w
Spijsvetten en oliën.
Suiker, stropen en honig.