I
I
I
I
H
11
i
W
6
Tegen het gebruik van eendeneieren bij de bereiding
van eetwaren, zonder dat daartoe ontheffing was ver
leend, werd streng opgetreden; in 3 gevallen werd
proces-verbaal opgemaakt.
Ook op de verkoop van eieren door venters en op
markten werd regelmatig toezicht uitgeoefend.
Bij venters werden 247, op markten 134 inspecties
verricht, waarbij 1 113 partijen kippeneieren en 228
partijen eendeneieren werden gekeurd. In geen van deze
gevallen was er aanleiding tot het opmaken van proces
verbaal. Voor 5 minder ernstige overtredingen werd
met een waarschuwing volstaan.
In verband met de uit hygiënisch oogpunt nog steeds
onvoldoende samenstelling, werd het aantal voor onder
zoek getrokken monsters consumptieijs sterk verhoogd
(1951: 886, 1952: 1 880 monsters). Het aantal afwij
kingen bleek gedaald te zijn (1952: 13.7 pCt., 1951:
16.1 pCt.). Bij de beoordeling van dit percentage moet
worden bedacht, dat het nemen van monsters in
hygiënisch twijfelachtige bedrijven frequenter is dan
in bereidplaatsen waarvan bekend is, dat doorgaans
een goed product wordt bereid.
Wegens de verkoop van ondeugdelijk ijs (te hoog
bacteriegehalte, onvoldoende verhitting van de grond
stof, aanwezigheid van coli-bacteriën) werden 24
processen-verbaal opgemaakt. In 177 gevallen kon
worden volstaan met een waarschuwing, waarbij
meestal een extra inspectie van het bedrijf en de be
reiding werd verricht, terwijl aanwijzingen werden ge
geven omtrent de mogelijke oorzaken van de gecon
stateerde afwijking.
In tabel F wordt een overzicht van de bij het onder
zoek gebleken afwijkingen gegeven.
Tegen de fabrikant van ondeugdelijk gesteriliseerde
en daardoor tot bederf overgegane princessebonen in
blik werd proces-verbaal opgemaakt.
Een aantal monsters peulvruchten werd onderzocht
op het gehalte aan aangevreten, zieke, schimmelige en
gi
Gebak, koek en
In banketspijs werd het schadelijke phasine niet meer
aangetroffen.
In enkele gevallen werden enige procenten tarwemeel
gevonden in de amandelspijsvulling van boterletter en
boterkerstkrans.
Ook dit jaar was er weer een aantal monsters
boterkoekjes, die met ander vet dan botervet bereid
bleken te zijn, echter in mindere mate dan in de voor
afgaande jaren. Bij de korst van boterletter en boter-
staaf kwam deze afwijking slechts weinig voor
De hoedanigheid van de onderzochte cacaomonsters
liet niets te wensen over.
Hetzelfde kan gezegd worden van de monsters melk
chocolade.
Chocoladerepen waren eveneens deugdelijk van
samenstelling.
In een monster chocoladeletters was een ander vet
verwerkt dan cacaoboter, terwijl bovendien het cacao-
gehalte aanmerkelijk te laag was. Laatstgenoemde af
wijkingen kwamen ook herhaalde malen voor bij
chocoladekorrels en chocoladevlokken.
Verder werden enkele partijtjes slagroomtruffels aan
getroffen, waarbij in de vulling ander vet dan botervet
was verwerkt.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Totaal.
189
265
6
TABEL F (vervolg)
1951
1952
Eieren.
suikerwerken.
zaden.
TABEL F. Consumptiefs.
1952
1951
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Aantal afgekeurde monsters
1 880
67
257
6 768
I 388
189
Witte
brood.
370
319
19
7
12
5 133
1 564
265
Bruin
brood.
Rogge
brood.
125
75
6
Andere
brood
soorten.
29
63
90
3
12 396
3 346
479
467
12
36
79
191
13
886 I
7
143
Consumptieijs.
Aantal partijen gewogen broden
Aantal onderzochte monsters
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens
a. te laag gehalte droge stof
b. te weinig melkbestanddelen
c. andere redenen
waarvan wegens:
a. positieve reactie Storch
b. te hoog kiemgetal
c. aanwezigheid van coli-bacteriën
d. te weinig melkvet in roomijs
e. andere redenen
Groenten, vruchten en
Melk-
brood.
Cacao en chocolade.
Tabel E. Broodonderzoek.