I I I I H 11 i W 6 Tegen het gebruik van eendeneieren bij de bereiding van eetwaren, zonder dat daartoe ontheffing was ver leend, werd streng opgetreden; in 3 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Ook op de verkoop van eieren door venters en op markten werd regelmatig toezicht uitgeoefend. Bij venters werden 247, op markten 134 inspecties verricht, waarbij 1 113 partijen kippeneieren en 228 partijen eendeneieren werden gekeurd. In geen van deze gevallen was er aanleiding tot het opmaken van proces verbaal. Voor 5 minder ernstige overtredingen werd met een waarschuwing volstaan. In verband met de uit hygiënisch oogpunt nog steeds onvoldoende samenstelling, werd het aantal voor onder zoek getrokken monsters consumptieijs sterk verhoogd (1951: 886, 1952: 1 880 monsters). Het aantal afwij kingen bleek gedaald te zijn (1952: 13.7 pCt., 1951: 16.1 pCt.). Bij de beoordeling van dit percentage moet worden bedacht, dat het nemen van monsters in hygiënisch twijfelachtige bedrijven frequenter is dan in bereidplaatsen waarvan bekend is, dat doorgaans een goed product wordt bereid. Wegens de verkoop van ondeugdelijk ijs (te hoog bacteriegehalte, onvoldoende verhitting van de grond stof, aanwezigheid van coli-bacteriën) werden 24 processen-verbaal opgemaakt. In 177 gevallen kon worden volstaan met een waarschuwing, waarbij meestal een extra inspectie van het bedrijf en de be reiding werd verricht, terwijl aanwijzingen werden ge geven omtrent de mogelijke oorzaken van de gecon stateerde afwijking. In tabel F wordt een overzicht van de bij het onder zoek gebleken afwijkingen gegeven. Tegen de fabrikant van ondeugdelijk gesteriliseerde en daardoor tot bederf overgegane princessebonen in blik werd proces-verbaal opgemaakt. Een aantal monsters peulvruchten werd onderzocht op het gehalte aan aangevreten, zieke, schimmelige en gi Gebak, koek en In banketspijs werd het schadelijke phasine niet meer aangetroffen. In enkele gevallen werden enige procenten tarwemeel gevonden in de amandelspijsvulling van boterletter en boterkerstkrans. Ook dit jaar was er weer een aantal monsters boterkoekjes, die met ander vet dan botervet bereid bleken te zijn, echter in mindere mate dan in de voor afgaande jaren. Bij de korst van boterletter en boter- staaf kwam deze afwijking slechts weinig voor De hoedanigheid van de onderzochte cacaomonsters liet niets te wensen over. Hetzelfde kan gezegd worden van de monsters melk chocolade. Chocoladerepen waren eveneens deugdelijk van samenstelling. In een monster chocoladeletters was een ander vet verwerkt dan cacaoboter, terwijl bovendien het cacao- gehalte aanmerkelijk te laag was. Laatstgenoemde af wijkingen kwamen ook herhaalde malen voor bij chocoladekorrels en chocoladevlokken. Verder werden enkele partijtjes slagroomtruffels aan getroffen, waarbij in de vulling ander vet dan botervet was verwerkt. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Totaal. 189 265 6 TABEL F (vervolg) 1951 1952 Eieren. suikerwerken. zaden. TABEL F. Consumptiefs. 1952 1951 Aantal onderzochte monsters waarvan monsters roomijs Aantal afgekeurde monsters 1 880 67 257 6 768 I 388 189 Witte brood. 370 319 19 7 12 5 133 1 564 265 Bruin brood. Rogge brood. 125 75 6 Andere brood soorten. 29 63 90 3 12 396 3 346 479 467 12 36 79 191 13 886 I 7 143 Consumptieijs. Aantal partijen gewogen broden Aantal onderzochte monsters Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens a. te laag gehalte droge stof b. te weinig melkbestanddelen c. andere redenen waarvan wegens: a. positieve reactie Storch b. te hoog kiemgetal c. aanwezigheid van coli-bacteriën d. te weinig melkvet in roomijs e. andere redenen Groenten, vruchten en Melk- brood. Cacao en chocolade. Tabel E. Broodonderzoek.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1952 | | pagina 143