J
11
Melk.
7
Bij geen der onderzochte kaasmonsters werden af
wijkingen van betekenis in de samenstelling gecon
stateerd.
Éénmaal werden verontreinigingen of schimmel aan
getroffen.
Op de verkoop van kaas door venters en op markten
werd regelmatig toezicht uitgeoefend. Bij de venters
werden 214, op markten 130 inspecties verricht. In
geen enkel geval was er aanleiding tot het opmaken
van een proces-verbaal. Bij 33 minder ernstige over
tredingen werd met een waarschuwing volstaan.
gebroken zaden. Bij capucijners werd speciaal gelet op
het vóórkomen van kwade harten. In het algemeen
werd voldaan aan de in het Peulvruchtenbesluit ge
stelde eisen.
Overigens waren alle onderzochte producten uit deze
rubriek (ook extracten, koffiestroop, enz.) deugdelijk
van aard en samenstelling.
Op de aanduidingen op de verpakking moesten
echter vrij veel aanmerkingen worden gemaakt.
Bij meelfabrieken en molenaars werd herhaalde malen
tarwemeel met een iets te hoog vochtgehalte aange
troffen.
Paneermeel bleek in tamelijk veel gevallen niet vrij
van schimmel te zijn.
Enkele puddingpoeders waren niet geheel juist aan
geduid.
Door 13 bedrijven binnen het Keuringsgebied werd
gepasteuriseerde melk bereid; 10 dezer bedrijven
Onderzocht werden 17 241 monsters melk; hiervan
werden bij melkslijters genomen 12 633 monsters,
uiteraard van gestandaardiseerde melk. Van de laatst
genoemde bleken 14 monsters toegevoegd water te
bevatten (in geringe mate) terwijl 315 monsters een
vetgehalte vertoonden, lager dan het toegestane mini
mum van 2.45 pCt. Door vele standaardisatiebedrijven
wordt een vetgehalte aangehouden, zo weinig ver
schillend van het wettelijk toegestane minimum, dat
een daling van het vetgehalte beneden dat minimum
dikwijls onvermijdelijk is. Dit was in vele gevallen aan
leiding tot het instellen van een strafvervolging. In de
laatste maanden van het jaar was verbetering merkbaar.
De bacteriologische hoedanigheid van de melk, door
standaardisatiebedrijven of uitgiftestations daarvan,
geleverd aan melkslijters, was goed.
De houdbaarheid van de bij melkslijters aanwezige
melk, bepaald door middel van de reductaseproef, was
over het algemeen ruim voldoende. In twee gevallen
van sterke afwijking werd proces-verbaal opgemaakt.
Talrijke processen-verbaal werden opgemaakt tegen
melkslijters die de melk bij aflevering boven uit de
bus schepten.
Herhaaldelijk werd een onderzoek ingesteld naar de
reinheid van het door de melkslijters en melkstandaar-
disatiebedrijven gebruikte bussenmateriaal. In sommige
gevallen werden nog ernstige tekortkomingen vastge
steld, waartegenover staat, dat vele bedrijven het mate
riaal ruim voldoende reinigen.
Van de door de veehouders aan standaardisatie
bedrijven geleverde melk werden 2 344 monsters ge
nomen. Het onderzoek daarvan gaf tamelijk bevredi
gende uitkomsten.
In melkveehouders- en melkverkopersbedrijven
werden 5 935 inspecties verricht. In 332 gevallen moes
ten meer of minder ernstige aanmerkingen worden
gemaakt.
Een partij sinaasappelsap en een partij appelsap
werden in beslag genomen, wegens aanwezigheid van
een niet toegelaten conserveermiddel (een organische
broom verbinding).
Een dergelijk conserveermiddel werd eveneens bij
herhaling aangetroffen in vruchtenlimonade.
Abrikozen op sap hadden vrijwel altijd een te hoog
gehalte aan sulfiet (een gebruikelijk conserveermiddel),
daar dit onvoldoende verwijderd was uit de sterk ge
zwavelde, geïmporteerde, gedroogde abrikozen, die
hiervoor als grondstof gebruikt worden. Aanwijzingen
werden gegeven om bij de bereiding het gehalte aan
zwaveligzuur te verlagen.
Een monster rozijnen op sap, sinaasappelsap,
vruchtenlimonadesiroop en enige monsters huishoud-
marmelade vertoonden dezelfde afwijking.
Een partij bessensap werd in gistende toestand aan
getroffen.
Een partij frambozen op sap was zanderig en bevatte
vuil.
Een partij aardbeien op sap en 2 partijen vruchten
limonadesiroop hadden een te laag suikergehalte.
In één geval werd benzoëzuur gevonden in appel
moes, hetgeen niet is toegelaten.
Twee monsters huishoudontbijtgember bevatten
zowel sulfiet als benzoëzuur, terwijl slechts één van
deze conserveermiddelen aanwezig mag zijn.
Van een grote partij chocoladepasta werd de verkoop
stopgezet, wegens te hoog watergehalte en te laag
suikergehalte.
Onjuiste aanduidingen kwamen nog geregeld voor.
Van sommige monsters koffiebonen was het vocht
gehalte aan de hoge kant.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Kaas.
Meel en grutterswaren.
Gepasteuriseerde melk.
KoHie en thee.
Jam, limonade, vruchtensappen, enz.