11 K over vis in- Totaal 1 264 Totaal 3 982 Totaal 54 Een monster slasaus bevatte te weinig eigeel, terwijl in een monster mayonnaise schimmelvorming werd waargenomen. In talrijke melkbedrijven, consumptieijsbereidplaat- sen en bakkerijen werd het aldaar gebruikte water onderzocht. De toestand in deze bedrijven werd bevredigend be vonden. Gekeurd werden 37 093 partijen, waarvan er 116 werden afgekeurd, terwijl 184 waarschuwingen werden uitgereikt. In totaal werd 1 032 kg vis afgekeurd. Regelmatig werden monsters verpakte vis naar het laboratorium meegenomen, voor onderzoek op con serveermiddelen en ter bepaling van het gewicht van de inhoud. In het bijzonder de geïmporteerde vis in blik is dikwijls niet overeenkomstig de voorschriften van het Visbesluit aangeduid. Door particulieren werden 26 klachten gediend; daarvan bleken er 5 gegrond. Tabel H op bladzijde 9 geeft een overzicht van de verrichte werkzaamheden. a. Wasmiddelen. In deze rubriek kwamen weinig afwijkingen voor, alleen bleekwater voldeed niet altijd aan de gestelde eisen. In ruim 10 pCt. van de onderzochte monsters werd nl. een te laag gehalte aan werkzaam chloor aangetroffen. Deze waar wordt over het algemeen ver kregen door verdunning van chloorbleekloog met water. Een te laag gehalte kan o.a. ontstaan door een ver keerde mengverhouding. De bereiders van bleekwater dienen te weten, dat het chloorgehalte aan de lucht af neemt en dat men dit product derhalve niet in open vaten moet laten staan. Sommige bereiders bepalen het chloorgehalte zelf door titratie. Het blijkt niet over- Afgekeurd geslacht pluimvee poulet wild levend pluimvee Keuring van: levend pluimvee geslacht pluimvee toebereid pluimvee poulet wild Ten behoeve van een aantal centrale drinkwater leidingen werden regelmatig onderzoekingen verricht. Het komt nog veelvuldig voor, dat in worst, vooral in leverworst en gekookte worst, te sterk waterhou dende grondstoffen worden verwerkt, hetgeen zich bij het onderzoek verraadt door een te hoog Federgetal. Van de ruim 900 monsters waarvan het Federgetal werd bepaald, bleek een derde deel een hoger water- gehalte te bezitten dan wettelijk is toegestaan. In een viertal gevallen was het vochtgehalte zelfs meer dan 25 pCt. te hoog. In niet minder dan 55 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Dit onderdeel blijft dan ook de volle aandacht van de Keuringsdienst vragen. Een vrij veel voorkomend euvel is ook het te kwistige gebruik van sulfiet, in slagerskringen ook wel aangeduid als preserve, waarvan een geringe hoeveelheid (nl. 0,03 pCt., berekend als SO2) als conserveermiddel in rauw gehakt is toegestaan. Soms werd 4 a 5 maal te veel sulfiet aangetroffen. Aangezien grotere hoeveelheden sulfiet schadelijk voor de gezondheid zijn, is het gewenst, dat de slagers, ook ten opzichte van dit punt, hun verantwoordelijk heid beseffen. Wegens te hoog zetmeelgehalte in vleeswaren werden vele waarschuwingen gegeven; ook werden terzake verschillende processen-verbaal opgemaakt. Enkele worsten bleken met een niet aan worst eigen zijnde kleurstof gekleurd te zijn. Aantal. 449 184 206 425 1 Aantal partijen. 792 659 Regelmatig wordt toezicht gehouden op de kwaliteit van het in de handel gebrachte wild en gevogelte, evenals op de daarvoor in gebruik zijnde slachtplaatsen. In de volgende tabellen wordt van deze werkzaamheden een overzicht gegeven. Inspecties van: poelierswinkels markten en veilingen bedrijven van venters slachtplaatsen Aantal partijen. 38(181 stuks) 4 (16,9 kg) 1 (13 stuks) 11 (23 stuks) Alle onderzochte monsters voldeden aan de ge stelde eisen. In 7 gevallen was er wegens de verkoop van ondeug delijke waar aanleiding proces-verbaal op te maken. In 45 gevallen kon met een waarschuwing worden vol staan. Ingediend werden 140 klachten betreffende wild en gevogelte. Bij onderzoek bleken er 47 gegrond te zijn; in die gevallen werden passende maatregelen genomen. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. i 10 Aroma-, jus- en soepbesluit. Water. Als „waren” aangewezen artikelen. Vleeswaren. 1 421 101 I 009 I Andere eet- en drinkwaren. Vleesextracten en bouillonblokjes.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1952 | | pagina 147