10
6
De bacteriologische samenstelling van talrijke mon
sters liet te wensen over. Op 1 437 genomen monsters
(voor het merendeel voor bacteriologisch onderzoek)
bleken 285 niet aan de gestelde eisen te voldoen d.i.
19,8 pCt. (in 1952 13,7 pCt.). Meestal kon bij inspec
tie van het bedrijf en bij controle van de toegepaste be
reidingswijze een oorzaak voor de afwijkingen worden
aangewezen.
Deksels van conservatoren en roerders met de daarop
geschroefde schrapers zijn retentieplaatsen van con-
sumptieijsresten en behoren elke dag gedemonteerd en
zorgvuldig gereinigd te worden.
Wegens een te hoog kiemgetal of de aanwezigheid
van coli werden 26 processen-verbaal opgemaakt.
In tabel F wordt een overzicht van de bij het onder
zoek gebleken afwijkingen gegeven.
komt, terwijl bij de bereiding niet uitsluitend van boter
(vet) maar ook van andere vetten gebruik gemaakt is.
Zo bevatte het vet uit een boterstaaf slechts 6 pCt. bo
ter, bij een botercake was dit 7 pCt. en bij een monster
amandelspeculaas 50 pCt. Gezien het belangrijke prijs
verschil tussen de wel en niet (of niet uitsluitend) met
botervet bereide waren moet deze handelwijze als een
ernstige overtreding worden beschouwd, waarop de
aandacht van de Keuringsdienst bij voortduring geves
tigd blijft.
In dit jaar werden 70 monsters banketspijs onder
zocht op de aanwezigheid van het schadelijke phasine,
dat in dit product kan voorkomen wanneer het met on
voldoend verhitte bonen is bereid. Slechts in één geval
werd een zwak positieve reactie gevonden, waaruit mag
worden geconcludeerd dat de fabrikanten over het al
gemeen de nodige zorg aan dit onderdeel van de berei
ding hebben besteed.
Éénmaal werd in een monster amandelspijs een hoe
veelheid zetmeel aangetroffen. Bij nader onderzoek
bleek, dat dit aan een toevallige verontreiniging met
tarwemeel moest worden geweten. In dit verband zij de
aandacht gevestigd op het feit, dat ook zeer kleine hoe
veelheden zetmeel, die bij een minder nauwgezette
werkwijze soms in amandelspijs terechtkomen, bij de
in de practijk dikwijls toegepaste jodiumproef reeds een
sterke zetmeelreactie geven, waardoor de indruk wordt
gewekt, dat de waar opzettelijk werd vervalst.
Vele malen bevatte suikerwerk, aangeduid met een
naam waarin het woord „room” of „boter” voorkwam,
minder dan 4 pCt. botervet bij zachte producten, zoals
bv. roomborstplaat, en minder dan 2 pCt. bij hard
suikerwerk, zoals bv. boterbabbelaars.
Er werd nauwlettend op toegezien, dat in bereid-
plaatsen van levensmiddelen geen eendeneieren werden
gebruikt. In het zo juist afgekondigde nieuwe Eieren
besluit, is het gebruik van gepasteuriseerde eenden
eieren thans toegestaan.
Ook op de verkoop van eieren door venters en op
markten werd regelmatig toezicht uitgeoefend. Bij ven
ters werden 265, op markten 142 inspecties verricht,
waarbij 1 182 partijen kippeneieren en 252 partijen
eendeneieren werden gekeurd. In geen van deze geval
len werden ernstige afwijkingen geconstateerd.
Een aantal monsters peulvruchten werd onderzocht
op het gehalte aan aangevreten, zieke, schimmelige en
gebroken zaden. Bij capucijners werd in ’t bijzonder ge
let op het vóórkomen van kwade harten en afwijking
ontstaan door gebrek aan mangaan in de bodem. In het
algemeen werd redelijk voldaan aan de eisen.
Een aantal monsters gedroogde groente werd onder
zocht op conserveermiddelen, in het bijzonder op zwa-
veligzuur. De aangetroffen hoeveelheden daarvan wa
ren toelaatbaar.
Het komt nog steeds voor, dat waren worden aange
duid met een naam waarin het woord „boter” voor-
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN
Totaal.
216
152
16
I
TABEL F. Consumptieijs.
Aantal partijen gewogen broden
Aantal onderzochte monsters
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te lage droge stof
b. te weinig melkbestanddelen
c. andere redenen
Aantal onderzochte monsters
waarvan monsters roomijs
Aantal afgekeurde monsters
Consumptieijs.
1 880
67
257
36
79
191
13
1 437
109
285
23
87
242
4
6 790
1 462
152
Witte-
brood.
Melk-
brood.
291
250
15
4
11
5 038
1 624
217
Bruin
brood.
Rogge
brood.
132
93
16
Andere
brood
soorten.
12 251
3 429
400
388
II
1
Eieren.
en zaden.
Groenten, vruchten
waarvan wegens:
a. positieve reactie Storch
b. te hoog kiemgetal
c. aanwezigheid van coli-bacteriën
d. te weinig melkvet in roomijs
e. andere redenen
1952 1953
Gebak, koek en suikerwerken.
Tabel E. Broodonderzoek.