10
J
9
Bij gepasteuriseerde room werd in 7,5 pCt. van de
monsters een te hoog kiemgetal gevonden en in 9 pCt.
colibacteriën.
Eén partij gesteriliseerde slagroom werd in gistende
toestand aangetroffen. Overigens waren alle monsters
gesteriliseerde room inderdaad steriel.
Meermalen werd in slagroom een te laag vetgehalte
gevonden, hetgeen in één geval aanleiding was tot een
proces-verbaal.
Een partij yoghurt was met schimmel bedekt. In en
kele gevallen was het vetgehalte of het gehalte aan vet
vrije droge stof te laag. De laatste afwijking was aan
leiding tot een strafvervolging.
Chocolademelk werd steeds aangeduid als „gesterili
seerd” in de handel gebracht. Ruim 6 pCt. was echter
niet steriel. Eén melkinrichting leverde bij herhaling
chocolademelk met een te laag vetgehalte af.
Het kiemgetal van vla was dikwijls te hoog, zodat
meermalen proces-verbaal moest worden opgemaakt.
Chocoladevla bleek dikwijls een kunstmatige kleurstof
te bevatten, hetgeen niet geoorloofd is. Meestal was
deze afkomstig uit het gebruikte custardpoederéén
melkinrichting voegde echter een speciaal voor het bij
kleuren van chocolade-artikelen gefabriceerde oranje
bruine kleurstof toe. De chemische samenstelling van
vla was meestal zeer bevredigend.
Bacteriologisch liet dit product meer te wensen over
van 12,4 pCt. van de monsters was het kiemgetal te
hoog en 4,6 pCt. bevatte colibacteriën.
Rijstepap werd in vorige jaren slechts door enkele
melkinrichtingen geleverd. In de loop van het jaar gin
gen echter steeds meer melkinrichtingen over tot de be
reiding ervan. Het product wordt meestal als gepasteu
riseerd in de handel gebracht. Twee monsters gesterili
seerde rijstepap werden genomen, waarvan er één niet
steriel bleek te zijn.
Alle monsters karnemelkspap waren vrij van coli
bacteriën. Eén monster had een tekort aan karnemelk-
bestanddelen.
Colibacteriën kwamen voor in 2,4 pCt. van de mon
sters karnemelk.
Alle monsters gecondenseerde melk waren steriel, één
had een te laag vetgehalte en één een te laag vetvrije
droge stofgehalte.
De monsters kindervoeding voldeden aan de eisen.
Bij vele melkproducten (met uitzondering van karne
melk) kwamen fouten in de aanduidingen op de ver
pakking voor, zoals aanduidingen met te kleine letters,
onjuiste, onleesbare, of in het geheel geen aanduidin
gen.
Nog zeer dikwijls komt het voor, dat de flessen een
geringere hoeveelheid bevatten dan daarop staat aan
gegeven, vooral bij de verschillende papsoorten. Bij
havermoutpap was dit het geval met 17 pCt. van de
monsters, bij karnemelkspap met 18 pCt. en bij rijste
pap met ruim 8 pCt. van de monsters. (Deze percentages
hebben alleen betrekking op gevallen, die 15 ml of meer
afweken of wanneer bij herhaling 10 ml te weinig ge
vonden werd.)
Verscheidene melkinrichtingen zijn er reeds toe over-
gegaan op capsules of etiketten een hoeveelheidsaan-
duiding aan te brengen, die meer dan de aanduiding op
de bodem van de fles in overeenstemming is met de wer
kelijke inhoud.
Een partij muskaatnoten werd aangetroffen, waarvan
25 pCt. ondeugdelijk was. De partij was afkomstig uit
Rotterdam en werd naar de leverancier teruggezonden.
Een monster foelie had een te hoog asgehalte.
Een monster paprika was kunstmatig gekleurd.
Peper in zakjes was in 5 gevallen lichter dan op de
verpakking stond aangegeven. Dit was 3 maal het geval
bij busjes nootmuskaat.
De aanduidingen van diverse specerijen waren nu en
dan met te kleine letters aangebracht.
Het zout afkomstig van een zoutziederij bleek barium
chloride te bevatten, afkomstig van het bij de zuivering
van het ruwe zout toegepaste procédé. Hoewel de hoe
veelheid niet van dien aard is, dat schadelijkheid voor
de gezondheid direct aanwezig is, wordt dit keukenzout
als ondeugdelijk beschouwd en dient de bereidings
wijze gewijzigd te worden
Wat het vochtgehalte van margarine betreft, valt
enige verbetering te constateren ten opzichte van het
vorige jaar. Bij 5,7 pCt. van de pakjes was het waterge-
halte te hoog; de afwijking was echter steeds minder
dan 0,5 pCt. De bulkmonsters voldeden alle aan de
eisen. Een te laag gewicht gaf aanleiding tot een proces
verbaal.
Van de 40 onderzochte monsters rundvet hadden er
5 een te hoge zuurtegraad; van dit vet was ook de
smaak afwijkend. Twee monsters waren in gesmolten
toestand troebel4 waren te laag van gewicht.
Twee reuzelmonsters waren eveneens troebel in ge
smolten toestand, één had een iets te hoge zuurtegraad.
Eén monster bak- en braadvet had een te gering ge
wicht.
De samenstelling van deze producten voldeed steeds
aan de eisen, met uitzondering van twee pakjes vanille
suiker, die iefs te weinig vanilline bevatten en een partij
honing, die verhit was geweest, hetgeen niet op de ver
pakking was vermeld.
Bij een aantal monsters honing, stroop en vanille
suiker werd weer een te gering gewicht gevonden.
Opslagplaatsen, bereidplaatsen, marktkramen, win
kels en ventersbedrijven werden geregeld geïnspecteerd.
De toestand in deze bedrijven was bevredigend.
In tabel H op bladzijde 10 wordt een overzicht van de
verrichte werkzaamheden gegeven.
Wegens bewaring van haring op onzindelijke wijze
werd een strafvervolging ingesteld. Hetzelfde geschied
de wegens de verkoop van ondeugdelijke gezouten ha
ring.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Specerijen en zout.
Spijsvetten en oliën.
Suiker, stropen en honig.
Vis.