10
BEVINDINGEN OPGEDAAN BIJ HET ONDER
ZOEK VAN VERSCHILLENDE WAREN.
Van de ruim 300 monsters jenever, welke in dit jaar
werden onderzocht bleek het alcoholgehalte in 70 pCt.
der gevallen iets minder dan 35 pCt. te bedragen, het
gemiddelde gehalte bedroeg 34,8 pCt. Hieruit volgt, dat
bi j dit product sterk op de vastgestelde grens van 35 pCt.
wordt gewerkt. Het laagste alcoholgehalte bedroeg
31 pCt. Een te laag gehalte moest nu eens aan de fabri
kant, dan weer aan de caféhouder worden geweten.
Enkele malen was het alcohol- en/of eigeelgehalte
van advocaat te laag.
Een paar monsters vruchtenwijn en likeur hadden
een lager alcoholgehalte dan op het etiket was aange
geven.
Een monster bier vertoonde dezelfde tekortkoming,
bovendien was nog een synthetische kleurstof toege
voegd.
De meest voorkomende afwijking bij azijn was een te
laag azijnzuurgehalte.
Daarnaast moesten verscheidene malen waarschu
wingen gegeven worden voor het feit, dat de inhoud
minder bleek te zijn dan op de fles was aangegeven.
Van ernstiger aard was de overtreding van een win
kelier, die de flessen van een bekende azijnfabriek zelf
vulde met een azijnzuuroplossing van iy2 a 2(4 pCt.
sterkte en het daarna deed voorkomen alsof het pro
duct van deze fabriek afkomstig was.
In een slagerij werd ruwe houtazijn (een phenol be
vattend praeparaat) aangetroffen bestemd voor de
worstfabricage. De partij werd in beslag genomen; van
de fabrikant werd de verzekering verkregen, dat dit
product niet meer aan slagers zou worden afgeleverd.
18
Aantal overtredingen 250
In tabel G (zie blz. 12) wordt een gedetailleerd over
zicht gegeven van bovenstaande overtredingen.
Alcoholhoudende dranken 14 flessenBabyvoeding 388
blikjes; Banketbakkerspoeder 168 kg; Beschuit 6 pak
jes; Beschuitbollen 300 stuks; Boterhamsmeersel 281
blikken; Brood 67 stuks; Cacao en chocolade 84 kg;
Conserveermiddel 5 flessen; Diverse conserven 50 blik
ken Consumptieijs 4 literEipoeder 4 blikkenEssence
30 kg; Gebak en suikerwerk 38 kg; Groenten, vruchten
en zaden 1 937 kg; Honing 17 potten; Jam- en limona
de 848 kg; Kaas 2 026 kg; Kleurkrijtjes 56 dozen;
Koffie en koffiesurrogaat 6 kg; Krachtvoedsel 79 blik
jes; Meelproducten 75 410 kg; Melk 115 blikken; Melk
bussen deksels 14 stuks; Notenpasta 18 potten; Pa
neermeel 5 kg; Pinda’s 27 blikken; Pindakaas 13 pot
ten; Rijst 5 kg; Sanovite 10 pakken; Soep in blik 5
blikken; Gedroogde soepgroenten 1 225 pakken; Spa
ghetti 2 400 potten; Specerijen 138 kg; Spijsoliën en
vetten 94 kg; Vis 2 422 kg; Vleesextracten 25 flessen;
Vleeswaren 364 kg; Wasmiddelen 180 pakjes; Wild en
gevogelte 258 stuks; Gemengd zuur 7 potten.
In totaal 83 575 kg en 3 448 potten, blikken en flessen.
Een partij cacao, aangeduid als „magere cacao met
suiker”, moest worden afgekeurd wegens de slechte
smaak. Bovendien bleken in deze waar ook melkbe-
standdelen te zijn verwerkt.
Proces-verbaal werd opgemaakt tegen een winkelier
die „chocoladekorrels” met een sterke zeepsmaak ver
kocht, terwijl het gehalte aan cacaobestanddelen slechts
10 pCt. bedroeg.
In onderstaande tabel is opgenomen een overzicht
van de overtredingen, welke in 1953 zijn geconstateerd
en waarvoor een strafvervolging werd ingesteld. Daar
van hadden betrekking op
Algemeen Besluit
Azijnbesluit
Broodbesluit
Consumptieijsbesluit
Jam- Limonadebesluit
Kaasbesluit
Keuringsverordeningen van diverse gemeenten
Margarinebesluit
Melkbesluit en Melkstandaardisatiebesluit
Oliën- en Vettenbesluit
Visbesluit
Vlees- en Vleeswarenbesluit
Wasmiddelenbesluit
Wijn besluit
In de samenstelling van het brood, wat betreft het
gehalte aan droge stof, was een duidelijke verbetering
te constateren.
In winkels en bakkerijen werden 12 251 partijen
brood gewogen. Bij 3 429 partijen was er aanleiding
voor een nader onderzoek naar de samenstelling. Van
de genomen monsters hadden 388 een te gering gehalte
aan droge stof, hetgeen aanleiding gaf tot het opmaken
van 30 processen-verbaal (1952 51).
Van de meegenomen monsters brood voldeed 11,7
pCt. (1952 14,3) niet aan de gestelde eisen.
Een tekort aan melkbestanddelen gaf twee maal aan
leiding tot een strafvervolging.
In de gemeenten Berkenwoude, Delft, Hekendorp,
Leidschendam, Oudewater, Stolwijk, Vlist en Zeven
huizen behorend tot het keuringsgebied, mag slechts
brood voorhanden zijn, dat in plaats van met keuken
zout met gejodeerd zout is bereid, terwijl in de binnen
deze gemeenten gelegen broodbakkerijen geen ander
voor consumptie geschikt keukenzout dan gejodeerd
zout aanwezig mag zijn. Dit voorschrift wordt voldoen
de nageleefd.
In tabel E (blz. 6) wordt een overzicht gegeven van
het Broodonderzoek.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
3
Alcoholhoudende dranken.
Azijn.
1
33
29
3
1
18
1
46
1
1
95
2
Afgekeurde partijen.
Cacao en chocolade.
Overzicht der overtredingen.
Brood en beschuit.