11
1
6
I
BEVINDINGEN OPGEDAAN BIJ HET ONDER
ZOEK VAN VERSCHILLENDE PARTIJEN.
Azijn.
Van de 43 onderzochte monsters azijn hadden er
6 een te laag gehalte aan azijnzuur en eveneens 6 een
geringere inhoud dan op het etiket was aangegeven.
Eén monster was troebel en op één fles was geen
hoeveelheidsaanduiding aangebracht.
In winkels, bakkerijen en bij vervoer op straat
werden 10 283 partijen brood gewogen. In 3 403 ge
vallen was er aanleiding een nader onderzoek naar
de samenstelling in te stellen. Van deze monsters
bleken er 480 niet aan de gestelde eisen te voldoen.
Niet minder dan 458 partijen brood bleken een te
gering gehalte aan droge stof te bezitten, hetgeen aan
leiding gaf tot het opmaken van 35 processen-verbaal
(1953: 30).
Geregeld werd het melkbrood onderzocht op het
gehalte aan melkbestanddelen. Van de 262 genomen
2
monsters melkbrood bleken 24 partijen met een te
geringe hoeveelheid melk (of melkpoeder) te zijn be
reid. In 3 gevallen was er aanleiding voor een straf
vervolging.
In bakkerijen in gemeenten waar brood uitslui
tend met gejodeerd zout mag worden bereid werden
40 monsters zout genomen. Het gemiddelde gehalte
aan kaliumjodide hiervan bedroeg 39,9 mg per kg,
hetgeen maar weinig afwijkt van het voorgeschreven
gehalte van 39 mg per kg.
De spreiding van de gevonden cijfers viel, behou
dens enkele uitzonderingen, binnen redelijke grenzen
In beschuit werd herhaaldelijk saccharine aange
troffen.
Als krentenbroodcrême werden producten in de
handel gebracht welke een synthetische kleurstof be
vatten. Aangezien bij toepassing hiervan een niet toe-
gestane stof in het brood terecht zou komen kon het
gebruik hiervan voor het aangegeven doel niet worden
toegestaan.
In tabel E (blz. 6) wordt een overzicht gegeven
van het Broodonderzoek.
Ruim 10 pCt. van de ruim 300 jenevermonsters
had een alcoholgehalte, dat 1 tot 4 pCt. lager was
dan de vereiste 35 pCt.
Een partij vruchtenwijn (bramen) werd afgekeurd,
daar het niet de voor dit product karakteristieke
smaak had. Enkele andere monsters vruchtenwijn
hadden een iets lager alcoholgehalte dan op het etiket
was vermeld. Eén monster had een te hoog gehalte
aan zwaveligzuur.
Twee van de 15 onderzochte monsters advocaat
hadden een te laag eigeelgehalte.
Op bier was weinig aan te merken, alleen ontbrak
enkele keren de vermelding „kunstmatig gezoet” bij
bier dat meer dan 1,5 gram saccharine per hl. be
vatte.
Op grond van het Wijnbesluit moet wijn de ken
merkende samenstelling, kleur, geur en smaak be
zitten van de soort als hoedanig hij wordt aangeboden.
Een partij sherry en port voldeed niet aan deze eis.
De partijen werden in beslaggenomen en tegen de
betrokken wijnhandelaar werd proces-verbaal opge
maakt.
Van talrijke monsters consumptieijs was de bacte
riologische samenstelling onvoldoende. Op 1 479
genomen monsters (voor het merendeel voor het bac
teriologisch onderzoek) bleken 297 niet aan de ge
stelde eisen te voldoen. In vele gevallen kon bij
inspectie van het bedrijf en controle op de bereidings
wijze de oorzaak van de afwijking worden aange
wezen.
Wegens de verkoop van ondeugdelijk ijs (te hoog
bacteriegehalte, onvoldoende verhitting van de grond
stof, aanwezigheid van colibacteriën) werden 40
processen-verbaal opgemaakt (1953: 26).
Het onderzoek van roomijs op gehalte aan botervei
gaf aanleiding tot drie strafvervolgingen.
In tabel F wordt een overzicht gegeven van de bij
het onderzoek gebleken afwijkingen.
Aantal partijen gewogen broden
Aantal onderzochte monsters
Aantal afgekeurde monsters
waarvan wegens:
a. te lage droge stof
b. te weinig melkbestanddelen
c. andere redenen
Vier van de 46 cacaomonsters hadden een te laag
vetgehalte; één hiervan had bovendien een iets te
hoog vochtgehalte.
Een partij chocoladekorrels moest worden afge
keurd wegens ransheid.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN
Totaal.
185
250
14
5 657
1 612
185
Witte-
brood.
Melk-
brood.
271
262
31
9
24
1
4 185
1 426
250
Rogge
brood.
170
103
14
10 283
3 403
480
Brood en beschuit.
458
24
Bruin
brood.
Andere
brood
soorten.
Alcoholhoudende dranken.
Consumptieijs.
Cacao en chocolade.
Tabel E. Broodonderzoek.