11
10
Een monster vleeskruiden was niet voorzien van
de aanduiding „gemengde specerijen”. Een lager ge
wicht dan op de verpakking was aangegeven, werd
enkele malen waargenomen bij peper, gemalen noot
muskaat en kaneel.
Van een monster mosterd was het keukenzoutge-
halte van de droge stof te hoog.
Een monster kruidnagelen bevatte te weinig vluch
tige olie.
Vis.
Gekeurd werden 51 358 partijen vis waarvan
151 ondeugdelijk bleken. Afgekeurd werd in tota. 1
16 673 kg (verse, gerookte, gebakken, gezouten en
gedroogde) vis.
Van een paar monsters olie was de inhoud minder
dan op het etiket was vermeld.
Reuzel afkomstig van een bepaald bedrijf vertoon
de bij herhaling een te hoge zuurgraad, terwijl het
gesmolten product niet helder was en een afwijkende
smaak bezat.
Bij onderzoek bleek, dat een nieuwe machine in
gebruik genomen was welke niet goed functioneerde
en daardoor een onzuiver product leverde.
De vochtgehaltecijfers van margarine vertoonden
een bevredigend beeld; 2,6 pCt. van het aantal on
derzochte monsters (232) bevatte meer dan 16 pCt.
vocht.
Behoudens één enkel geval bedroeg deze afwijking
niet meer dan 0,1 a 0,2 pCt. Een gehalte van
16,5 pCt. was aanleiding tot een strafvervolging.
Enkele malen werd een geringe tekortkoming ten
opzichte van het aangegeven nettogewicht gevonden.
Bij een aantal monsters huishoudstroop werd een
te gering gewicht gevonden.
Enkele monsters honig bevatten oxymethylfurfu-
rol, hetgeen er op wijst, dat het product verhit is
geweest hetgeen, in strijd met de voorschriften, niet
op de verpakking was vermeld.
De door een honighandelaar gevulde potten honig
bleken 10 a 15 gram minder te bevatten dan op de
verpakking was aangegeven.
Aangezien, ondanks herhaalde waarschuwingen het
nettogewicht steeds te laag bleef, werd proces-verbaal
opgemaakt.
Op hetzelfde adres werd sterk verontreinigde ho
nig aangetroffen welke men door filtratie trachtte te
zuiveren. Niettemin was de smaak van dit gezuiverde
product afwijkend en werden gistingsverschijnselen
waargenomen. Bij onderzoek bleek, dat deze partij
honig afkomstig was van een zending waarvan de
vaten gedurende het zeetransport waren beschadigd
waardoor de honig uit het ruim van het schip moest
worden opgeschept. Met enige moeite kon de eigenaar
overtuigd worden van het grote risico, dat men loopt
door dergelijke afwijkende honig, die mogelijk met
giftige stoffen in aanraking is geweest, in de handel
te brengen.
De betreffende honig werd aan de consumptie
onttrokken.
van de gevallen een te hoog kiemgetal en in 7 pCt.
waren er colibacteriën aanwezig. Een te hoog kiem
getal of de aanwezigheid van colibacteriën gaf aan
leiding tot 5 strafvervolgingen. Een te laag vet
gehalte kwam dit jaar niet voor. Bij ruim 7 pCt. was
de inhoud te gering; dit percentage is belangrijk hoger
dan het vorig jaar.
Ook bij yoghurt werd een te laag vetgehalte niet
aangetroffen; wel was in Bulgaarse yoghurt het ge
halte aan vetvrije droge stof herhaaldelijk te laag,
hetgeen wijst op onvoldoende indikken. In ruim
11 pCt. van de gevallen was een geringere hoeveel
heid aanwezig dan op de fles was aangegeven. Dit
percentage is t.o.v. het vorig jaar sterk toegenomen.
Enkele melkinrichtingen leverden bij herhaling ge
steriliseerde chocolademelk af met te laag vetgehalte,
waardoor bijna 21 pCt. van de onderzochte monsters
deze afwijking vertoonde. Eén monster bevatte een
kunstmatige kleurstof; 2,5 pCt. was niet steriel en
eveneens 2,5 pCt. had een te geringe inhoud.
Bij gepasteuriseerde chocolade- en vanillevla is het
percentage afwijkingen wegens te hoog kiemgetal t.o.v.
het vorige jaar enigszins verminderd. Tegen de fa
brikant, die aan de chocolademelk een kunstmatige
kleurstof toevoegde werd proces-verbaal opgemaakt.
De bacteriologische gesteldheid van havermoutpap
is in dit jaar belangrijk verbeterd. Nog 5 pCt. van de
monsters had een te hoog kiemgetal.
Een monster karnemelkspap was kennelijk met
water verdund en een monster was beschimmeld
Gisten en schimmels kwamen in ruim 6 pCt. van de
gevallen voor. Colibacteriën werden echter, evenals
verleden jaar, in het geheel niet aangetroffen.
Bij rijstepap kwamen zeer weinig afwijkingen voor.
Het kiemgetal was slechts éénmaal te hoog, colibac
teriën waren afwezig. Daar de inhoud van papflessen
slechts zelden werkelijk 1 liter bedraagt, zijn de
meeste melkinrichtingen er toe over gegaan op cap
sules of etiketten een kleinere inhoud te vermelden,
die het werkelijke volumen beter benadert.
Slechts bij één monster karnemelk werd een te laag
vetgehalte aangetroffen, 2 hadden een te laag gehalte
aan vetvrije droge stof. Colibacteriën kwamen meer
voor dan verleden jaar, terwijl bij bijna 10 pCt. te
veel gisten en schimmels aanwezig waren. Bij ruim
3 pCt. was de inhoud te gering.
Gecondenseerde melk met en zonder suiker vol
deed over het algemeen aan de eisen. Het vetgehalte
was wel eens iets aan de lage kant.
Evenals andere jaren was ook nu weer een aantal
ontbrekende, onleesbare of onjuiste aanduidingen op
de verpakking.
VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN.
Specerijen en zout.
Ij:
Spijsvetten en oliën.
Suiker, stropen en honig.