11 6 Azijn. In azijn afkomstig van een in het keuringsgebied gelegen azijnfabriek, werd zwaveligzuur aangetroffen. Bij onderzoek kwam aan het licht, dat voor de zui vering van de filterinstallatie sulfiethoudende tabletten werden gebruikt. Het gebruik van deze tabletten werd verboden. Wegens een te laag azijnzuurgehalte in azijn werd tegen de fabrikant daarvan proces-verbaal opge maakt; in het bedrijf werd onvoldoende controle op het bereide product uitgeoefend. Brood en beschuit. In winkels, bakkerijen en bij vervoer op straat werden 11 079 partijen brood gewogen. In 3 814 ge vallen was er aanleiding een nader onderzoek naar de samenstelling in te stellen. Van deze monsters bleken er 440 niet aan de gestelde eisen te voldoen. Bij 404 partijen brood werd een te gering gehalte aan droge stof aangetroffen, hetgeen aanleiding gaf tot het opmaken van 36 processen-verbaal in 1954: 35). Tevens werden 286 monsters melkbrood onder zocht op het gehalte aan melkbestanddelen, waarvan 33 partijen met een te geringe hoeveelheid melk (of melkpoeder) waren bereid. In één geval was er aan leiding voor een strafvervolging. In gemeenten waar brood uitsluitend met gejo deerd zout mag worden bereid, werden 17 monsters gejodeerd zout genomen. Het gemiddeld gehalte aan kaliumjodide kwam overeen met het voorgeschreven gehalte van 39 mg per kg. In een zg. krentenbroodcrême werd zeep aange- troffen, hetgeen op grond van het Broodbesluit niet is toegestaan. In tabel E wordt een overzicht gegeven van de bij het Broodonderzoek verkregen uitkomsten. Consumptieijs. Bij het onderzoek van 1 446 monsters consumptie ijs bleken 283 daarvan niet aan de gestelde eisen te voldoen. De meest voorkomende afwijkingen zijn een te hoog kiemgetal en de aanwezigheid van colibacte- riën. Bij de beoordeling van deze cijfers moet even wel worden bedacht, dat in hygiënisch twijfelachtige bedrijven veelvuldiger monsters worden genomen dan in bereidplaatsen waarvan bekend is, dat er door gaans een goed product wordt bereid. BEVINDINGEN OPGEDAAN BIJ HET ONDER ZOEK VAN VERSCHILLENDE WAREN. Alcoholhoudende dranken. Van de 240 monsters jenever welke dit jaar wer den onderzocht, bleek het alcoholgehalte bij 30 der monsters niet geheel te voldoen aan de voorge schreven norm. Het alcoholtekort bedroeg in het algemeen niet meer dan 2 Bij 4 monsters was het alcoholge halte lager dan 33 In een monster vruchtenwijn werd een andere dan de toegestane kleurstoffen amaranth of ponceaurood aangetroffen. Het bleek, dat de betrokken fabrikant verantwoordelijk was voor deze fout. Enkele malen was het alcoholgehalte van vruch tenwijn lager dan op het etiket was aangegeven. Van sommige monsters advocaat was het eigeelgehalte te laag. Cacao en chocolade. Van de 15 onderzochte cacaomonsters was het cacaobotergehalte, berekend op de droge stof, gemid deld 22,8 Een paar maal kwamen kleine afwij kingen ten opzichte van de gestelde minimumeis, 22 op de droge stof, voor. Tegen een fabrikant van chocoladeletters werd proces-verbaal opgemaakt omdat, ondanks een waar schuwing, voor de tweede maal een kunstmatige kleurstof in de waar werd aangetroffen. Repen welke uit imitatiechocolade bestonden, ver toonden een witte uitslag hetwelk bij onderzoek uit vetkristallen bleek te bestaan. Daar de smaak boven dien sterk ranzig was, werden deze repen afgekeurd. Verschillende klachten werden ontvangen over in secten in chocoladerepen met noten, enkele malen moest tot afkeuring van de betreffende partijen wor den besloten. Van een als „chocoladebeestjes” aangeduide waar bestond het vet slechts ten dele uit cacaoboter. Tegen de fabrikant werd proces-verbaal opgemaakt. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Totaal 227 161 6 3 Witte- brood. Melk- brood. 295 286 43 10 33 4 560 1 566 227 Rogge brood. 110 76 6 Andere brood soorten. 8 3 11 079 3 814 440 404 33 3 Bruin brood. 6 114 1 878 161 Aantal partijen gewogen broden Aantal onderzochte monsters Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens: a. te lage droge stof b. te weinig melkbestanddelen c. andere redenen Tabel E. Broodonderzoek.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1955 | | pagina 136