11 cl. 4 2 10 620 62 Door 10 bedrijven binnen het keuringsgebied wordt gesteriliseerde melk bereid. Daarvan werden 151 monsters genomen, waarvan 14 niet geheel steriel bleken te zijn. Alle onderzochte monsters gesteriliseerde slagroom en koffieroom waren steriel. Bij de gepasteuriseerde slagroom waren de uitkomsten iets minder gunstig: bij ruim 11 was het kiemgetal te hoog en bijna 7 bevatte colibacteriën. Het percentage monsters met te geringe inhoud was belangrijk kleiner dan in het vorige jaar. Een te laag vetgehalte werd niet aangetroffen. Daarentegen was bij bulgaarse yoghurt en melk- yoghurt het vetgehalte in enige gevallen te laag. Eén monster van als taptemelkyoghurt verkochte waar, bleek melkyoghurt te zijn, met een vetgehalte van bijna 2,5 Bij 2 monsters bulgaarse yoghurt was zowel het vetgehalte als het gehalte aan vetvrije droge stof te laag, doordat wegens een fout in de bereiding water in de uitgangsproducten gekomen was. Coli bacteriën werden in ruim 5 van de yoghurtmon sters aangetoond, gisten en schimmels slechts in één geval. In één monster yoghurt constateerde men de aanwezigheid van cementdeeltjes. Deze waren hier tijdens een verbouwing van de desbetreffende melk inrichting bij het spoelen van de flessen in terecht gekomen en bij de vulling niet opgemerkt. Ruim 10 van de monsters gesteriliseerde choco lademelk bleek bij onderzoek niet steriel te zijn, soms was ook het vetgehalte iets te laag. Op de diverse vlasoorten was weinig aan te mer ken; in slechts enkele gevallen was het kiemgetal te hoog of werden colibacteriën gevonden. Chocolade- vla bevatte in 2 gevallen een kunstmatige gele kleur stof, doordat custardpoeder in plaats van maizena bij de bereiding gebruikt was. 6 21 13 17 1 Deze voldeden wat de chemische samenstelling betreft over het algemeen aan de eisen, alleen 2 mon sters mosterd hadden een iets te hoog watergehalte. Bij enige monsters gemalen nootmuskaat was de schimmelproef positief. Het nettogewicht was enkele malen bij peper, kaneel, nootmuskaat, piment, foelie en gemengde specerijen lager dan op de verpakking vermeld was. Peper, nootmuskaat en gemengde spe cerijen waren niet steeds goed aangeduid. e. f. Een partij gesmolten rundvet met een te hoge zuurtegraad en ranzig van smaak werd in beslag ge nomen; proces-verbaal werd opgemaakt. Alle andere onderzochte vetmonsters, rundvet zowel als reuzel, plantenvet en bak- en braadvet waren deugdelijk. Het netto gewicht van al deze vetsoorten was enige keren belangrijk lager dan op de verpakkking was aange geven. De monsters margarine voldeden vrijwel steeds aan de gestelde eisen. Het vochtgehalte was in een enkel geval iets te hoog of het nettogewicht te laag. Ook bij slaolie was de netto inhoud af en toe ge ringer dan op het etiket vermeld was. h. Aantal overtredingen, baal werd opgemaakt Havermoutpap gaat in bacteriologisch opzicht ieder jaar vooruit. Nog slechts in enkele monsters werd een te hoog kiemgetal aangetroffen of werden colibacteriën geconstateerd. In slechts één monster karnemelkspap werden colibacteriën aangetroffen; een enkele maal kwamen gisten en schimmels voor. Ook dit product is bacteri ologisch verbeterd in vergelijking met het vorige jaar. In tegenstelling met de voorgaande papsoorten was de bacteriologische gesteldheid van rijstepap slechter. In enkele monsters was het kiemgetal te hoog, één fles was vuil en één melkinrichting leverde flessen pap af met roestige kroonkurken. Bij onderzoek bleken deze kroonkurken van minderwaardige kwa liteit te zijn; ze werden vernietigd en door betere vervangen. Nog steeds is bij vla en papsoorten in vele gevallen de werkelijke hoeveelheid geringer dan op de ver pakking is aangegeven. Bij karnemelk voldeden het vetgehalte en het ge halte aan vetvrije droge stof steeds aan de eisen. Een enkele maal werden te veel gisten en schimmels of colibacteriën aangetroffen. Enkele monsters gesteriliseerde gecondenseerde melk waren niet steriel en één had een veel te ge ringe inhoud. Bij alle soorten melkproducten kwamen tekort komingen bij de aanduidingen voor, vooral de ver melding van de dag van aflevering door de melkin richting ontbrak meermalen op gepasteuriseerde producten. aanwezigheid van colibacteriën te hoog kiemgehalte te hoog vriespunt vetgehalte niet gelegen tussen de vast gestelde grenzen vuil fosfatase aanwezig aanwezigheid van colibacteriën en te hoog kiemgetal andere redenen waarvoor proces-ver- 1. Aantal onderzochte monsters 2. Aantal afgekeurde monsters waarvan wegens: a. b. VERSLAG VAN DE KEURINGSDIENST VAN WAREN. Gesteriliseerde melk. Melkproducten. Specerijen en zout. S- J Spijsvetten en oliën. Tabel D. Overzicht van het onderzoek der monsters gepas teuriseerde melk.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1955 | | pagina 140